Το μεγαλείο της γιαγιάς Πηνελόπης

Μοιραστείτε το

Η 84χρονη κυρία Πηνελόπη από το Αρχοντικό του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, είδε το σπίτι της στον μεγάλο σεισμό της Δευτέρας, στην Κρήτη, να καταστρέφεται. Θα μπορούσε κάλλιστα να θεωρηθεί η προσωποποίηση της αυθεντικής Κρητικής φιλοξενίας. Με τρόπο ιδιαίτερα συγκινητικό…

Το μεγαλείο της γιαγιάς Πηνελόπης στα χαλάσματα του σεισμού


Η γιαγιά Πηνελόπη

Ανάμεσα στα δάκρυα και την απελπισία της, για τους κόπους δεκαετιών ολόκληρων που καταστράφηκαν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, δεν χάνει ούτε λεπτό το βαθιά ριζωμένο στην ψυχή του Κρητικού φιλότιμο.

Αυτό το ιδιαίτερο αρχέγονο χαρακτηριστικό των κατοίκων της Κρήτης που παραμένει αναλλοίωτο στην κακουχία, τον πόλεμο και τη φυσική καταστροφή.

«Έλα, παιδί μου να σου κάνω ένα καφεδάκι»

…λέει στον Νίκο Κικάκη, ο οποίος καταγράφει τις εκτεταμένες ζημιές που άφησαν τα Ρίχτερ στο σπίτι της.

Ιδιαίτερα συγκινητική και γλαφυρή στην περιγραφή της, δείχνει τα χαλάσματα και μιλά με συμπόνια για τους συγχωριανούς και τους γείτονες που έπαθαν κι αυτοί ζημιές από τον μεγάλο σεισμό της Δευτέρας.

Δείτε παρακάτω το video του Νίκου Κικάκη, με τη συγκλονιστική μαρτυρία της κυρίας Πηνελόπης…


>> Δείτε εδώ την γιαγιά Πηνελόπη <<

Ο σεισμός στην Κρήτη

Ο ισχυρός σεισμός των 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου Κρήτης, το πρωί της Δευτέρας, αφήνει πίσω της ένα νεκρό και πλήθος υλικών ζημιών.

Στα χρόνια ύπαρξης των ενόργανων μετρήσεων, δεν είχε προϋπάρξει στην περιοχή σεισμός τέτοιου μεγέθους. Με επίκεντρο που δε βρισκόταν στον υποθαλάσσιο χώρο. Το θέμα αυτό πάντα προβλημάτιζε τους ειδικούς επιστήμονες…

Όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, τα 5,8 Ρίχτερ ήταν πιθανότατα η κατάληξη μιας παρατεταμένης και ασυνήθιστης για την περιοχή σεισμικής ακολουθίας, που ξεκίνησε πριν από μερικούς μήνες. Φθάνοντας να δώσει στις αρχές του καλοκαιριού σεισμό μεγέθους 4,7 Ρίχτερ, που προκάλεσε ζημιές σε πολλά κτίρια.

Οι ειδικοί συνιστούν στους πολίτες να αποφεύγουν κτίρια που έχουν ζημιές, ακόμα κι αν πρόκειται για σύγχρονες κατασκευές.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι στην Κρήτη, τον Μάιο του 2020 είχε καταγραφεί σεισμός αρκετά μεγαλύτερος, μεγέθους 6,6 Ρίχτερ. Ο οποίος όμως είχε επίκεντρο στο θαλάσσιο χώρο της Ιεράπετρας και ως εκ τούτου δεν υπήρξαν καθόλου ζημιές.

Μοιραστείτε το