Βανδάλισαν το άγαλμα του Νίκου Καπετανίδη

Μοιραστείτε το

Το μνημείο του Πόντιου Εθνομάρτυρα Νίκου Καπετανίδη βανδάλισαν άγνωστοι. Λιγότερο από μία εβδομάδα μετά τα επίσημα αποκαλυπτήρια του, στο νέο πάρκο «Παύλου Μελά» στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης.

Κατέστρεψαν τμήμα του μαρμάρινου βάθρου και αφαίρεσαν τις γλυπτές αναπαραστάσεις


Βανδαλισμός μνημείου

Κατά τις πρωινές ώρες της Πέμπτης 29 Σεπτεμβρίου 2021, οι άγνωστοι που βανδάλισαν το μνημείο έγιναν αντιληπτοί από κόσμο που παρευρισκόταν στο σημείο, με αποτέλεσμα να τραπούν σε φυγή.

Κατάφεραν να αποσπάσουν τις ανάγλυφες χάλκινες αναπαραστάσεις, οι οποίες ήταν βιδωμένες στην μαρμάρινη βάση του μνημείου και να σπάσουν την μαρμάρινη βάση σε τρία σημεία. Στη μία πλευρά των γλυπτών αναπαραστάσεων αποτυπωνόταν ο απαγχονισμός του εθνομάρτυρα στην Αμάσεια και στην άλλη στιγμές από την δίκη του Νίκου Καπετανίδη.

Το μνημείο το οποίο φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Γιώργο Κικώτη, κοστίζει περισσότερο από 70.000 ευρώ και έγινε προς τιμή του ήρωα – δημοσιογράφου Νίκου Καπετανίδη. Ο οποίος δικάστηκε στα «Ανεξάρτητα δικαστήρια» της Αμάσειας και απαγχονίστηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 1921. Διότι δεν σταμάτησε ποτέ να γράφει στην εφημερίδα «ΕΠΟΧΗ» της θηριωδίες των Κεμαλιστών εναντίον του Ποντιακού Ελληνισμού.

Το άγαλμα φιλοτέχνησε ο γνωστός γλύπτης Γιώργος Κικώτης και τοποθετήθηκε επί μαρμάρινου βάθρου στο Μητροπολιτικό πάρκο Παύλου Μελά, δίπλα στο σημείο που θα λειτουργήσει μελλοντικά το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού.


Ανακοίνωση Συλλόγου «Νίκος Καπετανίδης»

Ανακοίνωση του Συλλόγου Δράσης «Νίκος Καπετανίδης», που είχε και την πρωτοβουλία φιλοτέχνησης και τοποθέτησης του αγάλματος του ήρωα κατήγγειλε το περιστατικό. Κάνοντας γνωστό πως σε συνεργασία με τον Δήμο Παύλου Μελά, «θ’ αναζητηθούν οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί»:

«Ο Σύλλογος Δράσης «Νίκος Καπετανίδης» καταδικάζει απερίφραστα την βεβήλωση του μνημείου του Εθνομάρτυρα Νίκου Καπετανίδη. Που αποκαλύφθηκε μόλις πριν λίγες ημέρες στο νέο πάρκο Παύλου Μελά στην Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης. Ανήμερα της επετείου των 100 ετών από την εκτέλεση του Νίκου Καπετανίδη στην Αμάσεια από τα Τουρκικά Δικαστήρια του Κεμάλ.

Σε συνεργασία με τον Δήμο Παύλου Μελά θα επιδιώξουμε την ανεύρεση των φυσικών και ηθικών αυτουργών με παρέμβαση μας στην Ελληνική Δικαιοσύνη.

Θέλουμε να δηλώσουμε ότι η τιμή της Εθνικής Μνήμης του Ελληνισμού του Πόντου είναι αδιαπραγμάτευτη , ιερή και οριστική. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την Δικαίωση των αγίων νεκρών μας».


Ακούστε στο παρακάτω video το σχετικό ρεπορτάζ, από της εκπομπή της Θεοδώρας Καρακιουλάχ, στο Ράδιο Θεσσαλονίκη 94.5

Μοιραστείτε το