Τρίζουν τα κόκκαλα του Υψηλάντη

Μοιραστείτε το

Άμεση ήταν η αντίδραση από τη πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ), Χριστίνας Σαχινίδου. Η οποία προχώρησε σε δριμύ «κατηγορώ» για την ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός, που χαρακτηρίζει «Ρώσο» τον Ιβάν Σαββίδη.

Η πρόεδρος της Π.Ο.Π.Σ. κάλεσε τον πρόεδρο του Ολυμπιακού να διαβάσει ιστορία


Θυμίζουμε πως σε χθεσινή ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΑΕ Ολυμπιακός, οι «ερυθρόλευκοι» επιτίθενται στον Ιβάν Σαββίδη λέγοντας μεταξύ άλλων… «Αφήνετε έναν Ρώσο ν’ αλλοιώνει τους όρους του παιχνιδιού».


Χριστίνα Σαχινίδου – Δήλωση

«Φτάνει πια! Ο Ποντιακός Ελληνισμός αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του εθνικού κορμού της χώρας! Νιώθουμε όλοι οι Έλληνες με Ποντιακή καταγωγή ότι θίγει την ταυτότητα μας! Οι συμπεριφορές αυτές στο πρόσωπο του κ. Σαββίδη έχουν στόχο να εξοντώσουν ηθικά έναν άνθρωπο που βοήθησε πάρα πολύ τους συνανθρώπους μας, ένας άνθρωπος που στηρίζει χρόνια τον Ποντιακό Ελληνισμό και όχι μόνο.

Η χθεσινή τοποθέτηση της ηγεσίας του Ολυμπιακού μας θίγει βάναυσα. Υπάρχει ένας θυμός, που μας φτάνει στην έκρηξη, αλλά και πάλι είμαστε προσεκτικοί για να μην εκφραστούμε με λόγια που δεν θα έπρεπε.

Προσέξτε, με τον κόσμο του Ολυμπιακού, τους παίκτες της ομάδας, δεν έχουμε απολύτως κανένα πρόβλημα. Το πρόβλημα μας είναι με την ηγεσία του Ολυμπιακού και την ανακοίνωση που εξέδωσαν.

Τρίζουν τα κόκαλα του Υψηλάντη, γιατί δηλώνει ο κ. Μαρινάκης ότι είναι απόγονος αυτής της μεγάλης οικογένειας. Είναι ντροπή και αίσχος! Θα έπρεπε να ντρέπονται!

Αυτά δεν είναι τωρινά, τα έχουμε ακούσει εδώ και χρόνια. Ποιος είναι αυτός που αμφισβητεί την Ελληνική μας συνείδηση; Αν δεν ξέρουν ιστορία, ας κάτσουν να την διαβάσουν οι ανιστόρητοι!

Θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, όχι μόνο από τον ΠΑΟΚ που έχει αντιδράσει ήδη. Θα πρέπει να πάρουν θέση όλοι. Που είναι οι Έλληνες Βουλευτές; Που είναι να δούμε τις θέσεις τους; Εμείς ποτέ σαν Ομοσπονδία δεν διακρίναμε τους συμπατριώτες μας σε Βόρειους και Νότιους, ούτε είμαστε από αυτούς που έχουμε οπαδικές ή κομματικές προτιμήσεις.

Όμως, σε τέτοιες δηλώσεις για έναν Έλληνα Ποντιακής καταγωγής από κάποιους που το παίζουν ηθικολόγοι, αντιδράμε.

Ειλικρινά υπάρχει ένας μεγάλος θυμός μέσα μας, με το DNA μας δεν μπορούν να παίζουν. Υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο αποδόμησης της προσωπικότητας του κ.Σαββίδη, είναι ντροπή. Εμείς δηλώνουμε σαν Ποντιακή οικογένεια την αμέριστη συμπαράσταση μας και εκφράζουμε την στήριξη μας στον Σανταίο Πόντιο Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος έχει προσφέρει τόσα πολλά στον Ελληνισμό».


Libero 107,4 FM

Νωρίτερα, σε δηλώσεις της στον ραδιοφωνικό σταθμό Libero 107,4 της Θεσσαλονίκης, η κ.Σαχινίδου δήλωσε μεταξύ άλλων:


Για τους χαρακτηρισμούς του Ολυμπιακού

«Με αυτά που ακούμε, πως να είμαστε καλά; Για μία ακόμη φορά, αυτό που υπάρχει είναι θυμός… Και στις αρχές του 2018 είχαμε τα ίδια. Ίδιους χαρακτηρισμούς για έναν άνθρωπο, Έλληνα Ποντιακής καταγωγής. Εμείς, ως Ομοσπονδία, ουδέποτε διακρίναμε τον κόσμο σε Πόντιους και μη. Δε θα ανεχτούμε ως οργανωμένος Ποντιακός χώρος να αποκαλούν τον Ιβάν Σαββίδη «Ρώσο», γιατί στο πρόσωπο του προσβάλλουν όλο τον Ποντιακό Ελληνισμό. Φτάνει!

Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι είμαστε Έλληνες Ποντιακής καταγωγής. Συμπληρώνουμε 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων. Να αποδείξουμε τι; Δεν χρειάζεται τόση υποκρισία!

Μιλάμε για ρατσιστικές συμπεριφορές. Είναι δυνατόν να ακούμε τέτοιου είδους κουβέντες; Άνθρωπος από τη Σάντα του Πόντου και να έχουμε τέτοιες δηλώσεις για αυτόν; Όταν άλλοι πήγαιναν τα λεφτά τους έξω, ο Ιβάν έκανε επενδύσεις εδώ! Ο Σαββίδης είναι Πόντιος Έλληνας της διασποράς. Είναι ένας άνθρωπος με πολλές επενδύσεις στη Βόρεια Ελλάδα.

Τρίζουν τα κόκκαλα των προγόνων του! Προσβάλλουν τους προγόνους του!

Εμείς σαν οργανωμένος Ποντιακός χώρος, δε μπαίνουμε στη διαδικασία της οπαδοποίησης. Βρέθηκε ένας άνθρωπος να στηρίξει ηθικά και οικονομικά διάφορες πρωτοβουλίες κι εμείς αυτόν τον αποκαλούμε «Ρώσο». Δεν μπορεί κάποιοι να χρησιμοποιούν αυτές τις εκφράσεις, είναι ντροπή. Έχει ξεφύγει το θέμα. Για αυτό και σήμερα εμείς καλούμε μία έκτακτη σύσκεψη για να δούμε ότι κάπως πρέπει να αντιδράσουμε σε αυτού του είδους τις δηλώσεις. Δεν είναι οι όρκοι που σε κάνουν να πιστέψεις έναν άνθρωπο, αλλά ο άνθρωπος σε κάνει να πιστέψεις έναν όρκο».


Για το πως τα αντιλαμβάνεται όλα αυτά ο Ιβάν Σαββίδης

«Αυτός με τις πράξεις του, μας κάνει να δούμε ποιος είναι. Για την ταυτότητα και την Ελληνική του συνείδηση, δεν μπορεί να του πει κανείς τίποτα. Ποιοι είναι αυτοί που αμφισβητούν την ταυτότητα του; Ο θυμός πραγματικά πλέον ξεχειλίζει και προσπαθώ πραγματικά να μη παρεκτραπώ.

Υπάρχει μία πικρία. Φανταστείτε να σας λένε ότι δεν είσαι Έλληνας, όταν εκεί που ήσουν, ήξεραν όλοι ότι είσαι Έλληνας. Διαπιστώνουμε ότι υπάρχει μία συμμαχία με στόχο να εξοντώσουν ηθικά και ουσιαστικά, έναν άνθρωπο που έχει έχει στηρίξει την Ελλάδα με ηθικές πρωτοβουλίες. Να σταματήσει αυτή η καραμέλα!».


Για τη σιωπή των πολιτικών

«Όλοι κρινόμαστε από τις συμπεριφορές μας. Θα δανειστώ μία λέξη του Χάρρυ Κλυνν, τα «κοπρομούμουλα». Ας αναλογιστούν όλοι αυτοί οι πολιτικοί που βρίκονται εκεί. Δεν μπορεί να μην παίρνουν θέση. Δεν θίγονται αυτοί; Δεν μπορώ να το καταλάβω. Ούτε με καλοσύνη δεν απαντούν στην κακία.

Κάπου έχει ξεφύγει το θέμα. Εμείς ως Ομοσπονδία, δεν διακρίνουμε σε Πόντιους και μη. Ούτε ασχοληθήκαμε με οπαδικές και κομματικές προτιμήσες. Με τέτοιες προσβλητικές λέξεις, προσβάλλουν κι εμάς! Με αυτή τη λογική κάνουμε αυτή την τοποθέτηση.

Δεν έχω τίποτα με τους οπαδούς του Ολυμπιακού, αλλά με την ηγεσία και τον άνθρωπο που χρησιμοποιεί αυτές τις λέξεις. Ο κ. Μαρινάκης λέει ότι είναι πρόγονος του ο Υψηλάντης.

Τρίζουν τα κόκκαλα των Υψηλάντηδων…

Κάπου πρέπει να σταματήσει όλο αυτό. Η ανακοίνωση της ΠΑΕ είναι ένα μνημείο ντροπής! Αυτή η απαξιωτική χρήση του όρου «Ρώσου». Είμαστε ένα πονεμένο κομμάτι του Ελληνισμού και πρέπει να το καταλάβουν».

Μοιραστείτε το