Αγγέλ΄ ένταν τα ψήα

Μοιραστείτε το

Το παρακάτω νέο τραγούδι, σε ερμηνεία Στάθη Νικολαΐδη, αφιερώνεται στα 300 αθώα θύματα που είναι ένα μικρό μέρος από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Που ως σφάγια παρέδωσαν την τίμια ψυχή τους στον Δημιουργό.

Άγγελοι γίνανε οι ψυχές


14 Σεπτεμβρίου 1920

Στις 14 Σεπτεμβρίου 1920, παραστρατιωτικές ομάδες Τούρκων με αρχηγό τον Τοπάλ Οσμάν (οι λεγόμενοι Τσέτες) μπήκαν στα χωριά ΓΟΤΣΟΓΛΟΥ – ΝΤΕΡΕΚΙΟΪ της επαρχίας Υοσγάτης του Πόντου. Δολοφονώντας τους κατοίκους των χωριών, σφάζοντας τους.

Ο Ηλίας Παπαδόπουλος, μέσα στις φλόγες και τη δίνη της σφαγής διέφυγε στα βουνά. Και με έναν ακόμα φίλο του, τον Τσαγιαννίδη, πρόλαβαν και ενημέρωσαν τους Έλληνες συμπατριώτες τους, στα άλλα πέντε χωριά της περιοχής. Με αποτέλεσμα όλοι οι κάτοικοι αυτοί να διασωθούν, κρυμμένοι ένα μήνα στα δάση.

Οι διασωθέντες πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στα χωριά Φιλυριά Κιλκίς – Τριανταφυλλιά Σερρών – Άγιος Λουκάς Κρύας Βρύσης και Λουδία Θεσσαλονίκης.

Στη Φιλυριά του Κιλκίς, λιτό και απέριττο Μνημείο με τα ονόματα των 300 Θυσιασθέντων στέκει ακοίμητος φρουρός της Εθνικής μνήμης, για να θυμίζει σ´όλους τα τραγικά γεγονότα.

Γιώργος Γεωργιάδης – Δημοσιογράφος ΕΡΤ 3


Συντελεστές

  • Τραγούδι: Στάθης Νικολαΐδης
  • Μουσική: Μπάμπης Κεμανετζίδης
  • Στίχοι: Βασίλης Μωυσιάδης
  • Ενορχήστρωση & Επιμέλεια: Μπάμπης Κεμανετζίδης
  • Mk Productions 2019

Αιωνία τους η Μνήμη

Ακούστε το νέο τραγούδι, στο παρακάτω video…

Μοιραστείτε το