Το 2020 θα ανοίξει η Παναγία Σουμελά

Μοιραστείτε το

Το Μάιο του 2020 η Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα θα ανοίξει πλήρως προς τους επισκέπτες. Όπως προανήγγειλε ο Τούρκος Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού.

Ο Νουρί Ερσόι ταξίδεψε στη Τραπεζούντα και επισκέφτηκε την ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά. Προκειμένου να ενημερωθεί για τη πορεία των εργασιών αναστήλωσης.


Πότε θα ανοίξει

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Τουρισμού, στις 18 Μαΐου 2020, παγκόσμια ημέρα Μουσείων, η Παναγία Σουμελά, αν το επιτρέψουν και οι κλιματικές συνθήκες, θα είναι έτοιμη να ανοίξει πλήρως προς τους επισκέπτες.

Ο Νουρί Ερσόι δήλωσε στους δημοσιογράφους:

«Τώρα, όπως παρατηρήσατε, γίνονται εργασίες σε δεύτερο στάδιο και προχωρούν πολύ γρήγορα. Ελπίζω να μην έχουμε αντίπαλό μας τον καιρό, είναι πολύ δύσκολο να δουλέψουμε στη βροχή, βλέπετε τις συνθήκες εργασίας. Αλλά όταν έρθει η ώρα, ελπίζω να είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε και το υπόλοιπο κομμάτι της Μονής Σουμελά την εβδομάδα της 18ης Μαΐου 2020.

Σχεδιάζουμε να καταστήσουμε τη Μονή Σουμελά πλήρως επισκέψιμη».

Ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα να ανοίξει την ίδια περίοδο μετά τις εργασίες αποκατάστασης και η Αγία Σοφία της Τραπεζούντας. Η οποία πλέον έχει μετατραπεί σε τζαμί.


Παναγία Σουμελά

Το ενδιαφέρον των επισκεπτών από όλον τον κόσμο είναι πολύ μεγάλο για το απαράμιλλο αρχιτεκτονικό θαύμα του Πόντου. Για αυτό και συρρέουν κατά χιλιάδες να το επισκεφτούν. Παρότι μέχρι σήμερα λειτουργεί ως μουσείο μόνο ένα μέρος της ιστορικής Μονής της Παναγίας Σουμελά. Καθώς στο υπόλοιπο συνεχίζονται οι εργασίες αναστήλωσης

Αξίζει να αναφερθεί πως μόνο κατά τους τέσσερις καλοκαιρινούς μήνες του 2019, περιηγήθηκαν στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά περισσότεροι από 220 χιλιάδες τουρίστες.


Οι εργασίες αποκατάστασης

Να σημειωθεί πως οι εργασίες αποκατάστασης στην Μονή της Παναγίας Σουμελά βρίσκονται σε εξέλιξη τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Καθώς σύμφωνα με μελέτες των Τούρκικων Αρχών, ο κίνδυνος που διέτρεχε η ιστορική Μονή από τους βράχους στις μεγάλες απότομες πλαγιές, ήταν πολύ μεγάλος. Έτσι, έπρεπε να εξαλειφθεί αυτός ο κίνδυνος και ήταν απαραίτητο να γίνει μια μακροπρόθεσμη και εμπεριστατωμένη μελέτη, για τις εργασίες αποκατάστασης.

Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, οι εργασίες στο βράχο της εισόδου και η αντιστήριξη της βόρειας πλευράς του Μοναστηριού θα ολοκληρώνονταν τον Ιούνιο του 2019. Κάτι το οποίο δεν έγινε…

Οι Τουρκικές Αρχές δεν έδωσαν άδεια, ούτε και φέτος

Για το λόγο αυτό και φέτος τον Δεκαπενταύγουστο αναβλήθηκε η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, η οποία πλέον έχει λάβει εθιμικό χαρακτήρα, με βαθύτατους συμβολισμούς.


Πηγή

Μοιραστείτε το