Άκου της λύρας τις χορδές

Μοιραστείτε το

Ένα νέο τραγούδι κυκλοφόρησε πρόσφατα με τίτλο «Άκου της λύρας τις χορδές», αφιερωμένο στη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Σε στίχους του Τάσου Σαχινίδη, μουσική και ερμηνεία του Νίκου Σαχινίδη και στη Ποντιακή λύρα τον Φώτη Μαρμαρίδη.

Άκου της λύρας τις χορδές, άκου τι λένε…


Στίχοι τραγουδιού

Δέκα εννέα του Μαγιού, ήταν ημέρα χωρισμού, απ’ την γλυκιά πατρίδα. Δυό χρόνια στην Ανατολή, έχανε η μάνα το παιδί και το παιδί τον κύρη.

Άκου της λύρας τις χορδές, άκου τι λένε, με το δοξάρι αγκαλιά άκου πως κλαίνε, άκου τι λένε. Άκου της λύρας τις χορδές καμπάνες γίναν πένθιμες και την καρδιά μου καίνε, άκου πως κλαίνε…

Δέκα εννέα του Μαγιού, ήταν ξερίζωμα λαού από τα χώματα του. Ξερίζωσαν γέρους – παιδιά, μα πήρανε την Παναγιά προστάτιδα μαζί τους.

Άκου της λύρας τις χορδές, άκου πώς κλαίν,ε άκου για κείν’ το πρωινό άκου τι λένε, άκου πώς κλαίνε. Άκου της λύρας τις χορδές τι πόνο βγάζουνε κι αυτές, τα σωθικά μου καίνε, άκου τι λένε…

Της Ρωμανίας τα βουνά, αν είχανε κι αυτά μιλιά θα ΄κλαίγανε μαζί μου. Χιλιάδες άταφα κορμιά, μανάδες – χάταλα μωρά, αφήσαν την ψυχή τους.

Άκου της λύρας την ηχώ που τρεμοσβήνει, ζητά για κείνες τις ψυχές δικαιοσύνη, δικαιοσύνη. Ακούω της λύρας τη φωνή και στο μυαλό μου αντηχεί και στο μυαλό – κραυγή Γενοκτονίας, Γενοκτονίας.

Στα χώματα τα ιερά, μείνανε σπόροι στα βουνά, που κάποτε θ’ ανθίσουν. Εκείν’ τα χώματα, μ’ ακούς;; Δωθήκανε απ’ τους Θεούς ελεύθερα να ζήσουν.

Ακούω της λύρας την λαλιά που με μαγεύει, εκεί στον Εύξεινο μεριά με ταξιδεύει και με μαγεύει. Ακούω της λύρας την λαλιά και με μαγεύει, στη Μαυροθάλασσα μεριά με ταξιδεύει και με μαγεύει.

Άκου της λύρας τις χορδές, άκου τι λένε…


Συντελεστές

  • Στίχοι: Τάσος Σαχινίδης
  • Μουσική – Ερμηνεία: Νίκος Σαχινίδης
  • Λύρα: Φώτης Μαρμαρίδης
  • Ενορχήστρωση: Τάσος Σταμπουλής
  • Συμμετοχή: Ραφαήλ Σταμπούλης


Ακούστε στο παρακάτω video, το τραγούδι «Άκου της λύρας τις χορδές».

Μοιραστείτε το