Η Disney ακύρωσε τη σειρά «Ataturk»

Μοιραστείτε το

Μετα τη παγκόσμια κατακραυγή, το «Disney Plus» η τηλεοπτική πλατφόρμα της Disney αποφάσισε να ακυρώσει την σειρά – ντοκιμαντέρ που δοξάζει τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

Η Disney αφαίρεσε, από την πλατφόρμα της, τουρκικές τηλεοπτικές σειρές και ταινίες


Παγκόσμια καμπάνια κατά της Disney

Η πανίσχυρη Αρμενική Εθνική Επιτροπή της Αμερικής (ANCA), με ανάρτηση της αναφέρθηκε στο «ξέπλυμα» του μακελάρη Κεμάλ, που επιχειρείται από τους Αμερικανούς εδώ και χρόνια. Καλώντας τον τηλεοπτικό και κινηματογραφικό κολοσσό της «Disney» να ακυρώσει τη σειρά για τον Τούρκο σφαγέα.

Η παγκόσμια καμπάνια που ξεκίνησε κατά της Disney και εξαπλώθηκε στο διαδίκτυο, είχε ως βασικό μήνυμα το εξής:

«Καλούμε την «Disney Plus» να ακυρώσει τη σειρά της που δοξάζει τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Έναν Τούρκο δικτάτορα και δολοφόνο, με γενοκτονίες, με το αίμα εκατομμυρίων Ελλήνων, Αρμενίων, Ασσυρίων, Χαλδαίων, Αραμαίων, Μαρωνιτών και άλλων Χριστιανών μαρτύρων, στα χέρια του.

Είναι προφανές ότι ένα τέτοιο «ντοκιμαντέρ» εντάσσεται στην προπαγάνδα της σύγχρονης Τουρκίας που επιχειρεί με κάθε τρόπο να ανατρέψει την εικόνα της, όχι μόνο σε σχέση με το παρελθόν της αλλά και το παρόν της.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ήδη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων από την Τουρκία του Κεμάλ, ενώ διεξάγονται προσπάθειες να συμβεί το ίδιο και με τους Πόντιους».

Η ANCA υπενθύμισε μάλιστα στην «Disney» και ένα περιστατικό του 1998. Όταν ο διάσημος ηθοποιός Αντόνιο Μπαντέρας αναγκάστηκε να εγκαταλείψει μια ταινία για τον Ατατούρκ, μετά από θύελλα αντιδράσεων της Ελληνικής κοινότητας.


Έντονη ήταν η αντίδραση για τη σειρά «Ataturk» και μια γνωστής Κούρδισσας δικηγόρου της Ουάσιγκτον, της Samira Ghaderi, η οποία ανέφερε σε ανάρτησή της:

«Η Disney θα κυκλοφορήσει τη σειρά «Ataturk» για την 100η επέτειο της Τουρκίας. Είναι δύσκολο να κατανοήσουμε πως η Disney Plus μπορεί να δοξάσει μια φιγούρα που σχετίζεται με μια ιστορία που έχει αμαυρωθεί από γενοκτονία και καταπίεση.

Οι Κούρδοι, ειδικότερα, έχουν υποστεί το κύριο βάρος των συνεπειών που απορρέουν από τη φασιστική ιδεολογία του Ατατούρκ, η οποία συνεχίζει να αντηχεί σε όλη την Τουρκία σήμερα.»

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα imdb.com, η σειρά με τον τίτλο «Ataturk» αναμενόταν να κάνει πρεμιέρα τον προσεχή Οκτώβριο. Συγκεκριμένα ανήμερα της 100ης επετείου από την ανακήρυξη της Τουρκικής Δημοκρατίας, στις 29 Οκτωβρίου 2023.


Αφαιρέθηκαν Τουρκικές παραγωγές – σειρές

Σύμφωνα με ξένα ΜΜΕ, πριν λίγες ώρες και εντελώς ξαφνικά (!) η Disney αφαίρεσε από τις πλατφόρμες «Disney Plus» και «Hulu» όλες τις πρωτότυπες τουρκικές παραγωγές, που προσφέρει, από τότε που ξεκίνησε τη λειτουργία της στη Τουρκία. Αν και ο λόγος δεν είναι ακόμη ξεκάθαρος, υποστηρίζεται ότι πρόκειται για «τεχνικό σφάλμα» ή «ζητήματα εμπειρίας χρήστη»…

«Άγνωστη είναι η τύχη του περιεχομένου που αυτή τη στιγμή γυρίζεται και ανακοινώθηκε ότι θα προβληθεί»

Μάλιστα, οι Τουρικές παραγωγές του «Disney Plus» καθώς και του «Hulu» αποκλείστηκαν από την πρόσβαση στις ΗΠΑ και όλες οι πρωτότυπες τουρκικές τηλεοπτικές σειρές και ταινίες του «Disney Plus» ακυρώθηκαν.


Διαβάστε επίσης: Το «Σμύρνη μου Αγαπημένη» πάει Netflix

Δείτε παρακάτω το επίσημο trailer του «Disney Plus», για την σειρά «Ataturk», που ετοίμαζε.

Μοιραστείτε το