Votanakia της Άρτεμης

Μοιραστείτε το

Η Άρτεμις Ακριτίδου, που αποφάσισε να αφήσει την πόλη και να εγκατασταθεί στο χωριό της, για να ασχοληθεί με τα βότανα, θέλει να συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του κόσμου.

Όταν μια νεαρή γεωπόνος από την Περιστερά συνάντησε τον μαγικό κόσμο των βοτάνων


Άρτεμις Ακριτίδου

Ανθίζει καθημερινά παρέα με τα βοτανάκια της, στο χωριό Περιστερά της Θεσσαλονίκης. Άλλωστε, κάθε φορά που η Άρτεμις Ακριτίδου βρίσκεται στο χωράφι, αισθάνεται ελεύθερη και ήρεμη, δύο ευλογίες που η φύση της προσφέρει απλόχερα.

Η νεαρή γεωπόνος, που αποφάσισε να αφήσει την πόλη και να εγκατασταθεί στο χωριό της, για να ασχοληθεί με τα αρωματικά φυτά και τα βότανα, θέλει να συμβάλει όσο μπορεί στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του κόσμου.

Κάθε φορά που μαθαίνει πως ένα μικρό παιδί αντικαθιστά ένα αναψυκτικό, με ένα τσάι του βουνού από την οικοτεχνία της με την επωνυμία «Votanakia της Άρτεμης», παίρνει τη μεγαλύτερη ευχαρίστηση.

Από ρίγανη, τσάι του βουνού, λουίζα, δενδρολίβανο, θυμάρι, μελισσόχορτο και λεβάντα, μέχρι καλέντουλα, άγριο τριαντάφυλλο, άγρια μολόχα, τσουκνίδα, κρίταμο και ελίχρυσο, αλλά σε μικρότερες ποσότητες, η ποικιλία των πιστοποιημένων βιολογικών καλλιεργειών στα 10 στρέμματα που διαθέτει η Άρτεμις Ακριτίδου στην Περιστερά είναι μεγάλη. Ενώ σε αυτή συγκαταλέγονται και κηπευτικά και δέντρα.

Στα προϊόντα της, πέρα από τα βότανα και τα αρωματικά, περιλαμβάνονται και συνδυασμοί ροφημάτων, μαρμελάδες και σάλτσες με αρωματικά, λικέρ και αιθέρια έλαια

Αν και ξεκίνησε με χύμα διάθεση των βοτάνων, μπήκε σύντομα στην τυποποίηση, στήνοντας το εργαστήριο – συσκευαστήριό της. Για την ώρα έχει παρουσία σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και Κρήτη, ενώ ετοιμάζεται να κάνει το βήμα και στην Αθήνα.

Στα άμεσα πλάνα της είναι και η δημιουργία ενός ηλεκτρονικού καταστήματος, ώστε να μπει και στη λιανική. Μάλιστα, η ανάγκη της για εξωστρέφεια την οδήγησε πρόσφατα στο πρόγραμμα «Venture Garden του American College of Thessaloniki» (ACT). Όπου βρήκε, όπως λέει, την απαραίτητη ενθάρρυνση και ώθηση, ώστε να σταματήσει να κρύβεται στο χωράφι και να βγει με τόλμη στην αγορά.

Το αγρόκτημα των βοτάνων της είναι επισκέψιμο και ανοιχτό σε σχολεία και άλλες ομάδες που θέλουν να δουν από κοντά τα βοτανάκια. Ενα ακόμα όνειρο που υλοποίησε η Άρτεμις Ακριτίδου, αυτό του αγροτουρισμού.

Τα βοτανάκια της Άρτεμις Ακριτίδου


Τα βοτανάκια και η αγάπη για τη φύση

Από παιδί η Άρτεμις Ακριτίδου λαχταρούσε την επαφή με τη γη και την φύση και παρόλο που μεγάλωσε στην πόλη, φύλαγε ως ξεχωριστές στιγμές στην καρδιά της, τις επισκέψεις στο χωριό της, την Περιστερά, το Πάσχα και το καλοκαίρι.

Όπου η γιαγιά και ο παππούς της, φρόντιζαν να εμφυσήσουν στην εγγονή τους την αγάπη για την ύπαιθρο και τις δραστηριότητές της, χωρίς καν εκείνη να το καταλαβαίνει.

Ίσως αυτή η υποσυνείδητη αγάπη για τη φύση να έγινε η αιτία που την οδήγησε να επιλέξει τις σπουδές στη γεωπονία

Όταν μπήκε στο πανεπιστήμιο και αφού ολοκλήρωσε τα θεωρητικά μαθήματα και βρέθηκε για πρώτη φορά επί του πεδίου, στο αγρόκτημα, κατάλαβε ότι είχε επιλέξει σωστά.

Έκανε μάλιστα την πρακτική της στα αρωματικά φυτά και τα αιθέρια έλαια, συναντώντας για πρώτη φορά τον μαγικό τους κόσμο. Άρχισε να εργάζεται ήδη από τη σχολή και όταν τελείωσε, απασχολήθηκε και ως γεωπόνος για κάποια χρόνια.

Στο μυαλό της όμως το χωριό της και τα χωράφια του παππού και της γιαγιάς καταλάμβαναν όλο και μεγαλύτερο χώρο και η ιδέα να δημιουργήσει κάτι δικό της, αξιοποιώντας την επιστημονική της γνώση, γιγαντωνόταν.

Έτσι, στα 27 της, το 2017, πήρε την απόφαση να τολμήσει, αρχικά παράλληλα με άλλες ασχολίες της και μετά με 100% αφοσίωση στα βοτανάκια της, που για να βγουν στην αγορά περνούν κυριολεκτικά από τα χέρια της Άρτεμης και της οικογένειάς της, αφού όλα γίνονται χειροποίητα.

«Αγαπώ τη γη και τη σέβομαι. Θέλω άλλωστε να υπάρχει και αύριο. Νιώθω ευτυχισμένη, όταν είμαι σε επαφή με τη φύση και αυτό είναι το μεγαλύτερο δώρο από την επιλογή μου αυτή»


Διαβάστε επίσης: Το «Ποντιακό» τσάι του βουνού

Μοιραστείτε το