Οι Λύρες του Πόντου τραγουδούν

Μοιραστείτε το

Ένα ταξίδι στους τόπους της Ποντιακής μουσικής, για να γνωρίσουμε τη «μυθική» διαχρονικότητα ενός μουσικού οργάνου και την «θεϊκή» του έκφραση. Την λύρα του Πόντου. Ενός μουσικού οργάνου με αναλλοίωτη τη ταυτότητα του μέχρι σήμερα, το οποίο καθρεφτίζει έναν πολιτισμό αιώνων.

Α’ προβολή: Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024 και ώρα 17:00,
στην ΕΡΤ3


Η Ποντιακή λύρα

Ο απέραντος τόπος της Ποντιακής μουσικής, αποτελεί πεδίο ανεξάντλητης έρευνας και η λύρα, το κατεξοχήν μουσικό όργανο των Ποντίων, είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής σε όλες τις εκφάνσεις του πολιτισμού τους.

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτού του οργάνου, που η προέλευσή του προέρχεται από τα βάθη της μουσικής δημιουργίας και οδηγεί το άρμα μιας ιστορικής μνήμης αιώνων, αποτελούν το πεδίο της έρευνας στο φακό της εκπομπής, αναζητώντας τα στους τόπους και στους ανθρώπους.

Ο Κώστας Σιαμίδης, ο Παναγιώτης Ασλανίδης και ο Γιώργος Πουλαντσακλής, τρεις λυράρηδες με σημαντική παρουσία και «θητεία» στα μουσικά χαρακτηριστικά του πολιτισμού των Ποντίων, μας αποκαλύπτουν τα εμβληματικά ιδιώματα της λύρας και το «φάσμα» της δημιουργικής υπόστασής της.

Η ουσιώδης σχέση της λύρας του Πόντου με το τραγούδι, η παράλληλη «συνλειτουργία» τους, δημιουργεί μια διάχυση συναισθημάτων τέτοια, που στις τραγουδιστικές παρέες, στα ξακουστά παρχάρια, η εκρηκτική συγκίνηση πρωταγωνιστεί και κρατά στο διηνεκές, ζωντανή την ιστορία των ανθρώπων στην πορεία των χρόνων.


Τεχνικά χαρακτηριστικά – Ρεπερτόριο

Η ποιητική διάσταση της Ποντιακής διαλέκτου, η μουσική της συνοδεία κυρίως με την λύρα και το χορό, το τρισυπόστατο της Ποντιακής έκφρασης, που κατακλυσμένο από ενσώματη αρχέγονη συγκινησιακή φόρτιση ακτινοβολεί στον Ποντιακό πολιτισμό, καθρεφτίζεται στις αφηγήσεις και στις δεξιοτεχνικές δοξαριές των σπουδαίων αυτών μουσικών.

Ο Παναγιώτης Ασλανίδης, ο Κώστας Σιαμίδης και ο Γιώργος Πουλαντσακλής, μας οδηγούν να ανακαλύψουμε τα τεχνικά χαρακτηριστικά, το ρεπερτόριο, τον ρόλο της Ποντιακής λύρας στη ζωντανή βιωματική σχέση των Ποντίων με αυτήν και κυρίως την τελετουργική επίδραση της στη ψυχοσύνθεσή τους.

Δείτε το επεισόδιο «Οι Λύρες του Πόντου τραγουδούν» σε Α’ προβολή,
την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024 και ώρα 17:00, στην ΕΡΤ3

Μετά τη προβολή του επεισοδίου, «Οι Λύρες του Πόντου τραγουδούν», μέσα από τη συχνότητα της ΕΡΤ3, θα μπορείτε να το βρείτε διαθέσιμο και στο ERTFLIX.


Δείτε επίσης: Στον Πόντο του χθες και του σήμερα

Μοιραστείτε το