Πόλιος Παπαγιαννίδης

Μοιραστείτε το

Στο πένθος έχει βυθιστεί από σήμερα ο Ποντιακός χώρος, καθώς «έφυγε» από τη ζωή ο Πόλιος Παπαγιαννίδης. Ένας αγαπητός και σπουδαίος εκπρόσωπος του Ποντιακού καλλιτεχνικού χώρου.

Ο Πόλιος Παπαγιαννίδης έφυγε από τη ζωή στις 14 Μαΐου 2020


Βιογραφικό

Ο Πολυχρόνης Παπαγιαννίδης, γνωστός και ως Πόλιος, γεννήθηκε το 1958, στον Κεχρόκαμπο της Καβάλας. Από νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με το παραδοσιακό Ποντιακό τραγούδι. Ξεκίνησε να τραγουδάει δίπλα στον Κυριάκο Ιωακειμίδη, ενώ σε όλα αυτά τα χρόνια συνεργάστηκε με πολλούς Πόντιους καλλιτέχνες.

Καταξιωμένος καλλιτέχνης της Ποντιακής μουσικής σκηνής, υπήρξε στιχουργός και τραγουδιστής. Ένας γνήσιος εκφραστής της Ποντιακής μουσικής παράδοσης, η φωνή του οποίου διακρινόταν για το γλυκό ηχόχρωμα και τη σπάνια χροιά της.

Ένας Πόντιος καλλιτέχνης
ο οποίος δίδαξε ήθος και ευγένεια

Ο Πόλιος Παπαγιαννίδης υπήρξε παράλληλα και εξαίρετος οργανοπαίχτης του αγγείου, της φλογέρας και του ζουρνά. Ο πατέρας του Ιωάννης Παπαγιαννίδης, με καταγωγή από το χωριό Κοσμά της Ματσούκας, ήταν γνωστός στην περιοχή ως οργανοπαίχτης του αγγείου. Από τον οποίο ο Πόλιος διδάχθηκε το όργανο αυτό.


Δισκογραφία – Εμφανίσεις

Το 1991 ο Πόλιος Παπαγιαννίδης ηχογράφησε τον πρώτο του δίσκο με τίτλο «Ο Σιμούλτς και ο Πόλιον» με τον αείμνηστο Γιώργο Αμαραντίδη, ο οποίος σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Ακολούθησε άλλη μία δισκογραφική δουλειά και πάλι με τον Γιώργο Αμαραντίδη, με τίτλο «Ο Σιμούλτς και ο Πόλιον μίαν κι άλλο». Επίσης κυκλοφόρησε και τρίτο δίσκο με τον Αδάμ Αποστολίδη, με τίτλο «Ση παρχαρί τον δρόμον».

Το 1992 κατέβηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα, εμφανιζόμενος στο Ποντιακό κέντρο «Κορτσόπον» μέχρι και το 2002.

Είχε ψυχαγωγήσει γενιές Ποντίων, συμμετέχοντας σε γιορτές, πανηγύρια και εκδηλώσεις Συλλόγων, τόσο στην Ελλάδα – όσο και στο εξωτερικό

Επίσης το 1989 συμμετείχε και στη Ποντιακή κωμωδία «Εύραμε γαμπρόν για την Ανάσταν», η οποία γυρίστηκε στον Κεχρόκαμπο Καβάλας, από την οικογένεια Παλαιστή.

Ο Πόλιος Παπαγιαννίδης τον τελευταίο διάστημα είχε ταλαιπωρηθεί από προβλήματα υγείας. Καθώς υπέστη οξύ έμφραγμα και νοσηλεύτηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης. Σήμερα τα ξημερώματα άφησε τη τελευταία του πνοή, στο σπίτι του στον Κεχρόκαμπο Καβάλας.


Συλλυπητήρια μηνύματα

Ανακοινώσεις και συλλυπητήρια μηνύματα για τον θάνατο του Πόλιου Παπαγιαννίδη έχουν στείλει πολλοί Σύλλογοι και Σωματεία. Μεταξύ των οποίων η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ), καθώς και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ):


Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος

«Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό συμβούλιο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια, προς την οικογένεια του σπουδαίου καλλιτέχνη Πόλιου Παπαγιαννίδη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 64 ετών.

Η είδηση του θανάτου του έφερε μεγάλη συγκίνηση σε ολόκληρο τον Ποντιακό χώρο. Θερμά συλλυπητήρια»


Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων

«Με βαθιά θλίψη και απέραντη συγκίνηση, η Ποντιακή οικογένεια αποχαιρετά τον Πόντιο καλλιτέχνη, Πόλιο Παπαγιαννίδη, ο οποίος έφυγε τόσο πρόωρα από κοντά μας.

Ο Πόλιος Παπαγιαννίδης, υπήρξε γνήσιος εκφραστής και άξιος εκπρόσωπος της Ποντιακής μουσικής. Συνέβαλε τα μέγιστα στο να παραμείνει ζωντανή η πλούσια μουσική παράδοση του Πόντου και να μεταλαμπαδευτεί, ως παρακαταθήκη, στις νεότερες γενιές.

Διακρίθηκε για την ευγένεια, το ήθος και τη μετριοπάθεια του.

Στην οικογένεια και τους οικείους του εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια.

Καλό ταξίδι Πόλιο»

Φάρος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας

«Καλό παράδεισο σ´ έναν άνθρωπο “πατρίδας”, ως προς τα συναισθήματα και τον τρόπο ζωής. Η συνεργασία μας ήταν πολύτιμη.

Με σεβασμό, κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ προ του αγνού Ποντίου ΠΟΛΙΟΥ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΙΔΗ»


Τα θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του
Καλό ταξίδι και καλό παράδεισο θείο Πόλιο…

Μοιραστείτε το