Εικονική περιήγηση στην Αγιά Σοφιά

Μοιραστείτε το

Η Αγιά Σοφιά στη Κωνσταντινούπολη αποτελεί αναμφίβολα τον πιο λαμπρό Ναό της Ορθοδοξίας. Η Μεγάλη Εκκλησία της Βασιλεύουσας που επιβλέπει αγέρωχα την Προποντίδα, εδώ και 1.500 χρόνια.

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας ταξιδέψτε στην Αγιά Σοφιά των θρύλων


Κωνσταντινούπολη

Ένας από τους κυριότερους λόγους επίσκεψης των ταξιδιωτών, που φθάνουν στη Κωνσταντινούπολη, είναι σίγουρα η Αγιά Σοφιά. Καθώς το ορόσημο της Ορθόδοξης πίστης αποτελεί πόλο έλξης για κάθε επισκέπτη. Αφού όλοι έχουμε ακούσει και διαβάσει δοξασίες και θρύλους γι’ αυτήν, που φανερώνουν τη λαμπρότητα και τη μεγαλοπρέπεια που τη διέπουν.

Με το απαράμιλλο «μέγεθος» της συγκινεί και εντυπωσιάζει κάθε επισκέπτη.

Ιδιαιτέρως όμως για τους Έλληνες Χριστιανούς η Αγιά Σοφιά αποτελεί κάτι το μοναδικό, κάτι το ξεχωριστό. Είναι βέβαιο πως ξυπνά σε όλους αναμνήσεις από την ιστορία του λαού μας, όχι μόνο σε θρησκευτικό αλλά και σε εθνικό επίπεδο.


Αρχιτεκτονική

Ο Ιερός Ναός της Αγίας Σοφίας αποτελεί το σημαντικότερο μνημείο του τύπου της τρουλαίας βασιλικής. Χωρίς υπερβολές έχει χαρακτηριστεί ως ένα αριστούργημα αρχιτεκτονικής. Περιβάλλεται από δύο αυλές, τη βόρεια και τη δυτική, η οποία καλείται και αίθριο.

Το αίθριο είναι μια υπαίθρια αυλή στρωμένη με μάρμαρο, στο μέσον της οποίας ήταν τοποθετημένη η μαρμάρινη κρίνη που είχε την επιγραφή «ΝΙΨΟΝ ΑΝΟΜΗΜΑΤΑ ΜΗ ΜΟΝΑΝ ΟΨΙΝ», η οποία, ως γνωστόν, διαβάζεται και ανάποδα.

Από το αίθριο πέντε πύλες οδηγούν στον έξω νάρθηκα και έπειτα άλλες πέντε στον εσωτερικό. Η μεσαία από αυτές τις πύλες ονομάζεται «Μεγάλη ή Ωραία Πύλη». Από εκεί εννέα πύλες, τρεις ανά κλίτος, οδηγούν στον κυρίως ναό.

Εκατέρωθεν του νάρθηκα διασώζονται διάφορα προσαρτήματα υψίστης ιστορικής σημασίας. Ο κυρίως Ναός της Αγίας Σοφίας χωρίζεται σε τρία κλίτη, με το μεσαίο να έχει τη διπλάσια διάσταση από τα άλλα δύο.

Σε γενικές γραμμές το εσωτερικό σχέδιο του ναού είναι απλό και έχει ως εξής : υπάρχουν τέσσερεις πεσσοί οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους με υπερώα τόξα, στα οποία φέρονται επιθόλια τόξα. Που όλα μαζί αποτελούν τη βάση για τον τεράστιο θόλο του τρούλου.

Πρέπει να τονίσουμε πως ο χώρος λούζεται από το άπλετο φως του ήλιου. Καθώς αυτό διεισδύει στο Ναό από τα 100 παράθυρα της εκκλησίας, που δίνουν την ψευδαίσθηση πως ο θόλος κρέμεται από τον ουρανό.


Περιηγηθείτε εικονικά στην Αγιά Σοφιά

Για να πραγματοποιηθεί η εικονική περιήγηση, θα πρέπει να έχετε εγκατεστημένο στον υπολογιστή σας το Flash (έκδοση 9.0.28 ή νεώτερη). Την οποία μπορείτε να κατεβάσετε από ΕΔΩ και να την εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας.

Μοιραστείτε το