Ο γευστικός πολιτισμός των Ρωμιών

Μοιραστείτε το

Το βιβλίο «O γευστικός πολιτισμός των Ρωμιών της Πόλης και της Μικράς Ασίας» είναι ένα πολυσέλιδο ιστορικό, λαογραφικό, γευστικό πανόραμα της μοναδικής διατροφικής παράδοσης της Πόλης, της Θράκης, της Ιωνίας, της Καππαδοκίας και του Πόντου.

Ένα βιβλίο που μας ταξιδεύει σε τόπους και σε σπίτια Ρωμιών της Πόλης και της Μικράς Ασίας


Η κουζίνα στο Ρωμαίικο σπίτι

«O γευστικός πολιτισμός των Ρωμιών της Πόλης και της Μικράς Ασίας» δεν είναι ένα βιβλίο με συνταγές, παρότι υπάρχουν χαρακτηριστικές μαρτυρίες προετοιμασίας πολλών φαγητών. Επίσης παρά τον όγκο του (479 σελίδες) και την λαογραφική ματιά του, μπορεί να διαβαστεί χορταστικά σαν ένα μυθιστόρημα.

Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια κιβωτό μνήμης, ηθών και εθίμων των περιοχών όπου το Ελληνικό στοιχείο άνθισε και δημιούργησε μοναδικά επιτεύγματα, σε όλα τα επίπεδα ζωής, μέχρι και τον βίαιο διωγμό του.

Η κουζίνα στο Ρωμαίικο σπίτι είχε πρωταγωνιστικό ρόλο και ήταν άρρηκτα δεμένη με την καθημερινότητα των ανθρώπων, τις γιορτές, τις χαρές μέχρι κα τις πίκρες τους. Ήταν η απόλαυση τους αλλά και το γιατρικό τους.

Στο βιβλίο αναφέρονται με λεπτομέρεια οι πρώτες ύλες και οι πηγές τους, καθώς και οι αγορές από τις οποίες προμηθεύονταν τα υλικά. Ακόμη ο γευστικός χάρτης επεκτείνεται στα εστιατόρια, στις λαϊκές ταβέρνες, τα μοντέρνα εστιατόρια, τα ζαχαροπλαστεία.

Επίσης γίνεται ξεχωριστή αναφορά στον καίριο ρόλο του καφέ στο Ρωμαίικο σπίτι, αλλά και το πως εξελίχθηκαν τα καφενεία μέσα στον χρόνο. Δεν παραλείπονται και οι κανόνες σερβιρίσματος του καφέ.

Ένα βιβλίο διανθισμένο με πλούσιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό

Μέσα από τις σελίδες του, ο αναγνώστης κάνει ένα γοητευτικό και νοσταλγικό ταξίδι μέσα από σπάνιο φωτογραφικό υλικό και πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από Πολίτισσες νοικοκυρές – Μικρασιάτισσες πρώτης γενιάς.

Μαθαίνει για τις πρώτες ύλες και τις αγορές απ’ όπου προμηθεύονταν τα υλικά για τα τραπέζια τους. Για τα γιορτινά έθιμα στο Ρωμαίικο σπίτι, για τις γευστικές παραδόσεις στα καπηλειά και στις λαϊκές ταβέρνες.


Διατροφική παράδοση

Ένα ανεπανάληπτο ιστορικό, λαογραφικό, γευστικό πανόραμα της μοναδικής διατροφικής παράδοσης της Πόλης, της Θράκης, της Ιωνίας, της Καππαδοκίας και του Πόντου από την βραβευμένη Σούλα Μπόζη.

Η πλούσια και ανεξάντλητη διατροφική παράδοση των Ρωµιών της Πόλης, όπως και οι αντίστοιχες παραδόσεις και µνήµες των Μικρασιατών, ολοκλήρωσαν τον κύκλο των επισιτιστικών παραδόσεων µιας τεράστιας σε έκταση γεωγραφικής περιοχής. Όπου έζησε και πρόκοψε ο Ελληνισµός αδιάλειπτα επί χιλιετίες.

Μετά την καταστροφή του 1922 και τη συνθήκη της Λωζάνης (1924), οι Μικρασιάτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις προγονικές τους εστίες. Παρά τις κακουχίες, την απόρριψη και την υποτίµηση που βίωσαν τα πρώτα χρόνια της προσφυγιάς, µετέφεραν στην Ελλάδα µια πλούσια πολιτισµική και διατροφική παράδοση.

Εµπειρίες, γνώσεις και πρακτικές πρωτόγνωρες για την τότε νεοελληνική πραγµατικότητα, αναζωογονώντας την µε νέα έθιµα, συνταγές και συµπεριφορές γύρω από την «ιεροτελεστία του τραπεζιού».

Αναµφισβήτητα, η Πολίτικη κουζίνα µε τις τοπικές κουζίνες της Θράκης, της Ιωνίας, της Καππαδοκίας και του Πόντου, εµπλούτισε, µετά το 1922-1924, τον κορµό της λιτής νεοελληνικής κουζίνας µε νέες πρωτόγνωρες γεύσεις.


Στοιχεία βιβλίου

  • Συγγραφέας: Σούλα Μπόζη
  • Εκδότης: Εκδόσεις Τόπος
  • ISBN: 978-960-499-361-1
  • Κατηγορία: Μαγειρική
  • Έτος έκδοσης: 2021
  • Σελίδες: 479
  • Ενδεικτική τιμή: 13€ – 19€

✔ Βρείτε το βιβλίο ΕΔΩ


Το βιβλίο «O γευστικός πολιτισμός των Ρωμιών της Πόλης και της Μικράς Ασίας» μας ταξιδεύει σε τόπους και σε σπίτια Ρωμιών της Πόλης και της Μικράς Ασίας. Σε παραδόσεις και καθημερινές συνήθειες, σε ταπεινά τραπέζια και γιορτινά έθιμα, σε αρχοντόσπιτα και σε κατώγια.

Φέρνει στο φως άγνωστες ιστορίες και θυμίζει ξεχασμένες λέξεις, εμπλουτίζοντας το λεξιλόγιο του πολιτισμού της γεύσης.


Διαβάστε επίσης: Βιβλίο για την θρεπτική Ποντιακή διατροφή

Μοιραστείτε το