«Έλα παπόρ – έλα παπόρ» – Εκδήλωση

Μοιραστείτε το

Μία μουσική εκδήλωση, μια διαδρομή µε φωνή και µε δοξάρι. Ένα μοναδικό αφιέρωμα στον «πατριάρχη της Ποντιακής λύρας» Γώγο Πετρίδη. Για να νιώσουμε τι θα πει μυσταγωγία, ελεγειακή γοητεία, μαγνητικός λυρισμός και γνήσια ομορφιά.

Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021 στις 21.00


Ματθαίος Τσαχουρίδης

Ο Ματθαίος Τσαχουρίδης, μουσικός µε ασυναγώνιστη δεξιοτεχνία, έχει τη δύναμη να µεταμορφώνει την Ποντιακή λύρα, σ’ έναν παλλόμενο οργανισμό. Πρώτος δάσκαλος, ο παππούς του, από τα 9 του χρόνια.

Σπούδασε μουσική στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου Goldsmiths, µε μεταπτυχιακό στην Εθνομουσικολογία και διδακτορικό στη Μουσική Πρακτική. Το 2005 του απονεμήθηκε το πρώτο Βραβείο του Ιδρύματος Τεχνών Βρετανίας, από τον Brian Eno, ως ο καλύτερος ερμηνευτής παραδοσιακού οργάνου στο Ηνωμένο Βασίλειο.


Μια εκδήλωση για τον Γώγο Πετρίδη

Ο Ματθαίος Τσαχουρίδης έρχεται στο CΤ GARDEN FESTIVAL για ένα μοναδικό ρεσιτάλ, που είναι ταυτόχρονα κι ένα αφιέρωμα στον «πατριάρχη της Ποντιακής λύρας» Γώγο Πετρίδη.

Ο Ματθαίος αναφέρει χαρακτηριστικά στη διδακτορική του διατριβή:

Ο Γώγος Πετρίδης (1917-1984) ήταν ίσως ο σημαντικότερός λυράρης της Ποντιακής μουσικής παράδοσης

Με την τεχνική παιξίματος της λύρας του, άλλαξε ριζικά τον τρόπο µε τον οποίο παίζεται και εκτελείται η Ποντιακή παραδοσιακή μουσική. Ήταν πρωτοπόρος, αυτός που άνοιξε τον δρόμο ώστε η Ποντιακή λύρα να περάσει από την παράδοση στην εξέλιξη. Εκτελώντας ένα μουσικό ρεπερτόριο, που δεν ανήκε στην Ποντιακή μουσική, εισάγοντας νέες τεχνικές παιξίματος, δανεισμένες από άλλα μουσικά όργανα. Με αυτόν τον τρόπο, έδωσε ιδιαίτερη αξία στις απεριόριστες μουσικές δυνατότητες της Ποντιακής λύρας.

Ας ταξιδέψουμε λοιπόν στη γη του Πόντου. Μία μουσική διαδρομή, µε φωνή και µε δοξάρι, για να νιώσουμε µε τη συμβολή των ονειρικών αφηγήσεων του Ιωάννη Παπαζήση, τι θα πει μυσταγωγία, ελεγειακή γοητεία, μαγνητικός λυρισμός και γνήσια ομορφιά.

Ευχαριστούμε τους Νίκο Ασλανίδη, Νίκο Ξενιτόπουλο και Κωνσταντίνο Φωτιάδη, οι οποίοι με τις συμβουλές, τις παρατηρήσεις τους, τα κείμενα και την βιβλιογραφία τους, συνέβαλαν στην τελική διαμόρφωση της παράστασης.


Σχετικά με την εκδήλωση

  • Ποντιακή λύρα: Ματθαίος Τσαχουρίδης
  • Αφηγητής: Ιωάννης Παπαζήσης
  • Κείµενα: Μιχάλης Κουµπιός
  • Φιλική συμμετοχή: Τάκης Βαμβακίδης, Ελληνικό Σωματείο «Οι Μωμόγεροι» και ο μικρός Παναγιώτης Κουλαξουζίδης
  • Ποντιακό νταούλι: Γεώργιος Κορτσινίδης

ΤΕΤΑΡΤΗ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021 και ώρα 21.00

CΤ GARDEN FESTIVAL by Christmas Theater
Λεωφόρος Βεΐκου 139, Γαλάτσι

Προπώληση και τιμές εισιτηρίων

  • Α ΖΩΝΗ: 20 ευρώ
  • Β ΖΩΝΗ: 15 ευρώ
  • ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ – AMEA: 10 ευρώ (Μόνο με τηλεφωνική κράτηση στο 211 7701700)

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: Τηλεφωνικά στο 211 7701700 και στο www.viva.gr

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 211 7701700

Μοιραστείτε το