Η Ελληνίδα μηχανικός της Formula 1

Μοιραστείτε το

Η Χριστίνα Εμμανουηλίδη, ομογενής από την Αυστραλία, με καταγωγή από Σέρρες και Φλώρινα, διαπρέπει στον τομέα του μηχανοκίνητου αθλητισμού, ως μέλος της ομάδας της Alfa Romeo στη Formula 1.

Από τα προάστια της Μελβούρνης, στην Οξφόρδη και στη Ζυρίχη


Χριστίνα Εμμανουηλίδη

Η Χριστίνα Εμμανουηλίδη με καταγωγή από τις Σέρρες (από την πλευρά του πατέρα της) και από την Φλώρινα (από την πλευρά της μητέρας της), γεννήθηκε και μεγάλωσε στα προάστια της Μελβούρνης, στην Αυστραλία.

Ο σχεδιασμός και η χειροπιαστή επίλυση προβλημάτων ήταν πάντα στο αίμα της. Παρόλο που δεν μπήκε στη σειρά… για να γίνει μέλος της οικογενειακής ομάδας αρχιτεκτόνων, η Χριστίνα βρήκε την κλίση της στις μηχανές.

«Η οικογένεια μου δεν ασχολείται με τα αυτοκίνητα, δεν είναι μια από αυτές τις ιστορίες όπου μεγάλωσα φτιάχνοντας αυτοκίνητα. Η οικογένειά μου είναι όλοι αρχιτέκτονες»

Η Χριστίνα Εμμανουηλίδη σπούδασε μηχανολογία αυτοκινήτου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μετά από μία δεκαετία σπουδών και εργασίας στο Λονδίνο, η 30χρονη μηχανικός εγκαταστάθηκε στην Ζυρίχη.

Πλέον έχει κάνει την Ελβετία τη νέα της πατρίδα, όπου ζει και εργάζεται. Aρχικά σε εταιρεία λιπαντικών αυτοκινήτου και αργότερα στην Alfa Romeo F1 στον τομέα της αεροδυναμικής.

Η Χριστίνα Εμμανουηλίδη είναι Μηχανικός Ανάπτυξης Υπολογιστικής Ρευστοδυναμικής (Computational Fluid Dynamics Development Engineer) στην ομάδα «Alfa Romeo Racing ORLEN F1 Team».

«Αρχικά σκεφτόμουν ότι θέλω να σχεδιάζω αυτοκίνητα, αλλά έκλεινα περισσότερο προς το να φτιάχνω πράγματα. Ήμουν πάντα οργανωμένη και με ορθολογική προσέγγιση, οπότε σκέφτηκα ότι ίσως είναι καλύτερο να γίνω μηχανικός…»


Ενώ ήταν πρόκληση ως 18χρονη να ταξιδέψει στην άλλη άκρη του κόσμου, για να κυνηγήσει το όνειρο της, να μπει στον κόσμο του μηχανοκίνητου αθλητισμού, η Χριστίνα Εμμανουηλίδη χρησιμοποίησε τις γνώσεις της για να ξεπεράσει τις νέες προκλήσεις της ζωής, ως ομογενής.

Τελικά οι προσπάθειές της, οι σπουδές της στη μηχανολογία του μηχανοκίνητου αθλητισμού και η εργασία της σε προμηθευτές μηχανοκίνητου αθλητισμού και σε εταιρείες λογισμικού, της έδωσαν έναν ρόλο στην ομάδα «Alfa Romeo ORLEN F1».

Χριστίνα Εμμανουηλίδη


O μηχανοκίνητος αθλητισμός

Η Χριστίνα Εμμανουηλίδη γνωρίζει ότι ο μηχανοκίνητος αθλητισμός είναι ένας ανδροκρατούμενος χώρος. Πιστεύει όμως πως μπορεί να γίνει μια ελκυστική επιλογή καριέρας και για τις γυναίκες.

Αν και είχε πάντα επίγνωση της έλλειψης γυναικών στον τομέα της, ήταν εκπληκτικό να βλέπει πώς αυτό διαχέεται σε άλλες πτυχές της καθημερινής της εργασίας και πώς ακόμη και η απλή παρουσία της μπορούσε να προκαλέσει αλλαγές.

«Και μόνο η παρουσία στον χώρο είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Για να γίνει ο μηχανοκίνητος αθλητισμός πιο ελκυστικός και φιλόξενος για τις γυναίκες…»

Η Χριστίνα Εμμανουηλίδη θέλει επίσης να φέρει στο φως τις κοινωνικές συνέπειες της «κουλτούρας της Formula 1», που συχνά παραβλέπονται…

«Νομίζω πως ο τομέας δεν έχει προσαρμοστεί ώστε να προσελκύσει γυναίκες. Για παράδειγμα έχουμε ένα διάλλειμα δύο εβδομάδων αυτόν τον καιρό, γιατί έτσι είναι η κουλτούρα της Formula 1.

Για μία μητέρα είναι πολύ δύσκολο να της υποδεικνύουν το πότε θα πάρει αναγκαστικά άδεια, διότι αποτελεί και το άτομο που αναλαμβάνει στον μεγαλύτερο βαθμό τη φροντίδα ενός παιδιού.

Πρέπει οι φορείς του αθλήματος να λάβουν υπόψη τις κοινωνικές επιπτώσεις για τα μέλη των ομάδων…»


Δείτε επίσης: Ο δικός μας Μίλτος Τεντόγλου

Μοιραστείτε το