Ο δικός μας Μίλτος Τεντόγλου

Μοιραστείτε το

Ο Μίλτος Τεντόγλου είναι ειλικρινής, αντισυμβατικός και δεν αγαπά καθόλου τη δημοσιότητα. Ο χρυσός αθλητής του στίβου, με καταγωγή από τα Γρεβενά, είναι ένα άτομο χαμηλών τόνων, αλλά και αντιστάρ.

Οι ρίζες της οικογένειας Τεντόγλου φτάνουν έως την Μικρά Ασία και τον Πόντο


Στο σπίτι μιλούσαν Ποντιακά

Ο Μίλτος Τεντόγλου γεννήθηκε στις 18 Μαρτίου 1998 στα Γρεβενά, όπου και μεγάλωσε. Τα Γρεβενά ήταν και είναι πάντα «φάρος» για τη ζωή του. Εκεί μεγάλωσε, έκανε τα πρώτα του βήματα, «πέταξε» στον αέρα, εκεί ερωτεύτηκε για πρώτη φορά. Έχει το «χρυσό κλειδί» αλλά και το Δημοτικό Στάδιο της πόλης φέρει το όνομα του.

Οι ρίζες της οικογένειας Τεντόγλου φτάνουν έως την Μικρά Ασία και τον Πόντο. Συχνά στο σπίτι του μιλούσαν Ποντιακά. Ο Μίλτος ξέρει κάποιες λέξεις.

«Τη γιαγιά μου τη λένε Σοφία Καρβουνίδου. Όλοι στο χωριό είναι Πόντιοι και μιλάνε τα Ποντιακά»

Ο πατέρας του, Γιώργος Τεντόγλου και η μητέρα του Ιωάννα Παπαδημητρίου, δεν βρήκαν τίποτα έτοιμο στη ζωή τους. Αλλά προσπάθησαν να δώσουν τα πάντα στα παιδιά τους, τον Μίλτο και την Κατερίνα.

Ο πατέρας του Γιώργος, ο οποίος είναι σεφ, από το 2012 έχει αναγκαστεί, λόγω της οικονομικής κρίσης, να φύγει από την Ελλάδα, για να εργαστεί στη Γερμανία. Πιο παλιά ο παππούς και η γιαγιά του Μίλτου είχαν εστιατόριο στη Βέροια. Με την γιαγιά του να διατηρεί και μπουγατσατζίδικο.

Γιώργος Τεντόγλου και Ιωάννα Παπαδημητρίου
Με τους γονείς του, Γιώργο Τεντόγλου και Ιωάννα Παπαδημητρίου

Ο Μίλτος Τεντόγλου λατρεύει την Ιαπωνική κουλτούρα, αλλά και τη μαγειρική. Αξίζει να σημειωθεί πως από μικρός του άρεσε να παίζει video games. Ξεκίνησε από τον «Super Mario» και προχώρησε σε Ιαπωνικά video games. Μέσα από αυτή τη παιδική τρέλα… κατάφερε να μάθει να μιλάει Γιαπωνέζικα. Του αρέσει πολύ η κουζίνα της Ιαπωνίας, το σούσι, το ράμεν κλπ.


Ένας από εμάς

Δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με έναν κορυφαίο αθλητή, αλλά και για έναν άνθρωπο που δείχνει να είναι «ένας από εμάς». Ο Μίλτος Τεντόγλου είναι ένα άτομο χαμηλών τόνων, αλλά και αντιστάρ.

«Αυτό που κάνει ένας οικοδόμος ίσως είναι πιο δύσκολο από αυτό που κάνω εγώ. Άρα γιατί να το παίξω κάποιος;»

Στην εφηβεία του ο Μίλτος Τεντόγλου ζούσε με σνακ και πατατάκια. Με την διαιτολόγο του ΣΕΓΑΣ να τον κυνηγάει ώστε να φάει πρωτεΐνες και φρούτα. Μάταιος κόπος, η απάντηση ήταν έτοιμη…

«Μα αφού εγώ με τα φουντούνια πηδάω»

Στο μουσικό σχολείο όπου πήγε, ο Μίλτος Τεντόγλου έμαθε να παίζει πιάνο, μπουζούκι, κιθάρα, λίγο μπάσο. Δεν ήταν ιδιαίτερα καλός μαθητής. Οι δάσκαλοί του τον έβρισκαν έξυπνο, όχι όμως πειθαρχημένο, μάλλον υπερκινητικό.

Ο ίδιος θεωρεί πως έχει καλλιτεχνική φλέβα, άλλωστε σκιτσάρει υπέροχα. Το παιδικό του δωμάτιο στα Γρεβενά είναι γεμάτο με σκίτσα του. Δεν ασχολείται με ομάδες και δεν τον τραβάει τόσο το μπάσκετ και το ποδόσφαιρο.

Μικρός έκανε ακροβατικά με το ποδήλατο. Στα 12 του άρχισε να ασχολείται με το παρκούρ, μόνο και μόνο επειδή ήταν το μοναδικό άθλημα που δεν χρειαζόταν εξοπλισμό. Έπεφτε βέβαια, είχε συνέχεια μικροτραυματισμούς. Κάποια φορά έκανε και εγχείρηση μηνίσκου.

Μετά από δύο εβδομάδες στεκόταν στην κορυφή της σκάλας και έκανε ακροβατικά με τις πατερίτσες!


Παρκούρ και άλμα εις μήκος

Η καριέρα του στο άλμα εις μήκος ξεκίνησε κάπως τυχαία, σε ηλικία 15 χρονών. Όταν τον είδε ο πρώην προπονητής του, Βαγγέλης Παπανίκος, να κάνει παρκούρ στο στάδιο των Γρεβενών.

Αρχικά ο Μίλτος Τεντόγλου ασχολήθηκε με το άλμα εις ύψος, αλλά ο κόουτς Βαγγέλης Παπανίκος τον μύησε στο άλμα εις μήκος.

Μετά από κάποια χρόνια ο ίδιος ο Παπανίκος τον έστειλε στον Γιώργο Πομάσκι, για να τον απογειώσει. Στα χέρια του, το παιδί από τα Γρεβενά μεταμορφώθηκε σε έναν Ολυμπιονίκη και τον καλύτερο αθλητή στο άλμα εις μήκος, στην εποχή μας.

Η ιστορία έχει γράψει ότι ο Μίλτος Τεντόγλου έχει πλέον τουλάχιστον ένα μετάλλιο, σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις του στίβου


Οι καλύτερες ατάκες του

Ο Μίλτος Τεντόγλου είναι ειλικρινής, αντισυμβατικός και δεν αγαπά καθόλου τη δημοσιότητα. Δεν θέλει να δίνει πολλές συνεντεύξεις και γενικά δεν τα πάει καλά με τις υποδοχές και τους λόγους μετά από επιτυχίες.

Παρ’ όλα αυτά, όταν πρέπει, λέει τα πράγματα ασυνήθιστα σταράτα, μακριά από «κονσερβοποιημένες» δηλώσεις. Μάλιστα εάν υπήρχε μετάλλιο για τις πιο ασυνήθιστες δηλώσεις – ατάκες αθλητών του στίβου, ο Μίλτος Τεντόγλου θα το κέρδιζε χωρίς δεύτερη σκέψη.

  • Μια από τις επικές ατάκες του είναι αυτή στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου το 2021. Αφού κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με 8,48 μέτρα, ευχαρίστησε μπροστά στις κάμερες την κοπέλα του…

«Που μου σπάει τα νεύρα και με κάνει να έρχομαι στους αγώνες τσιτωμένος»

  • Στους Ολυμπιακούς του Τόκιο, όταν απέκλεισε τον Κουβανό σταρ άλτη του μήκους Χουάν Μιγκέλ Ετσεβαρία, παραδέχτηκε…

«Κατά λάθος έγινε. Κωλόφαρδος ήμουν. Καλύτερα να έχανα. Δεν ήθελα μετάλλιο. Δεν έπρεπε να κερδίσω εγώ σήμερα. Έπρεπε να κερδίσει ο Ετσεβαρία, ήταν καλύτερος. Εγώ δεν ήμουν καλά. Πήγα στο τελευταίο άλμα και τους το έκλεψα»

  • Φέτος, στο τέλος του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Στίβου στο ΣΕΦ, μετά τη νίκη του με 8,20 μέτρα, απολογήθηκε(!) στους 8.000 φιλάθλους που τον αποθέωσαν μέσα στο στάδιο:

«Θέλω να τους ζητήσω συγγνώμη, γιατί εγώ στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ήθελα να κάνω ένα πέρασμα, ήθελα να κάνω ένα οχταράκι. Το 8,20 ήταν κακό άλμα. Ειλικρινά σας μιλάω»

  • Πριν λίγους μήνες, μιλώντας στην κάμερα της ΕΡΤ και σε ερώτηση για την τραγωδία στα Τέμπη, ο χρυσός αθλητής μας υπήρξε φειδωλός και μετρημένος αναφερόμενος στην εθνική τραγωδία. Πολύ απλά είπε ότι…

«Ντρέπεται τη στιγμή που έκανε ξανά υπερήφανη μία χώρα, σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία. Και ότι καλύτερα σε μια τέτοια στιγμή να μην πεις τίποτα»

Αυτό που έχει σημασία είναι πως παρ’ όλες τις «υψηλές πτήσεις» που πετυχαίνει ο Μίλτος Τεντόγλου, οι δηλώσεις – ατάκες του είναι τελικά μετρημένες στην κάθε τους λέξη και πατάνε γερά στη γη.

Και για τον λόγο αυτό τον αγαπάμε τόσο…


Διαβάστε επίσης: Λύρατζης – Αγαπώ τα Ποντιακά, είμαι Πόντιος

Μοιραστείτε το