Ενοχλήθηκαν οι Τούρκοι με την «OPAP Arena»

Μοιραστείτε το

Ενοχλήθηκαν ΜΜΕ στην Τουρκία, με την απεικόνιση της Αγιά Σοφιάς χωρίς μιναρέδες, στην «OPAP Arena». Αφορμή στάθηκε ένα στιγμιότυπο στον ποδοσφαιρικό αγώνα της Εθνικής Ελλάδας με την αντίστοιχη της Ολλανδίας.

Θεωρούν «σκάνδαλο» το γεγονός ότι τοιχογραφία στην «OPAP Arena» παρουσιάζει την Αγιά Σοφιά χωρίς μιναρέδες


Κάνουν λόγο για «σκάνδαλο»

Μια μερίδα ΜΜΕ στην Τουρκία φαίνεται ότι «τρώγεται με τα ρούχα της», για το γεγονός ότι τοιχογραφία στο γήπεδο της ΑΕΚ – την «OPAP Arena» – παρουσιάζει την Αγια Σοφιά χωρίς μιναρέδες.

Μάλιστα, γίνεται λόγος για «σκάνδαλο», ενώ στη φωτογραφία που παραθέτουν στο άρθρο τους, έχουν βάλει σε πρώτο πλάνο τον Τάσο Μπακασέτα, έναν ποδοσφαιριστή που αγωνίζεται στην Τουρκία για λογαριασμό της Τραμπζονσπόρ.

Δεν θα πρέπει κανείς να παραβλέψει ότι ο αρχηγός της Εθνικής Ελλάδας είναι ιδιαίτερα αγαπητός μεταξύ των οπαδών του συλλόγου της Τραπεζούντας. Ομάσα στην οποία αγωνίζονται επίσης οι Δημήτρης Κουρμπέλης και Ταξιάρχης Φούντας (μέχρι πριν λίγους μήνες και ο Μανώλης Σιώπης).

Τα λίγα αυτά τουρκικά ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων η συνήθως ακραία στη θεματολογία της «Μillet», η «TRHaber» και η «Takvim» που ανακίνησε πρώτη το «θέμα», βασίζουν τα όσα αναφέρουν σε ένα στιγμιότυπο από την έξοδο των παικτών της Εθνικής Ελλάδας στον αγωνιστικό χώρο της «OPAP Arena» για τον αγώνα κόντρα στην Ολλανδία. Στο πλαίσιο της 8ης αγωνιστικής των προκριματικών του Euro 2024.

Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα μεγάλα σε αναγνωστικό κοινό ειδησεογραφικά ΜΜΕ στην Τουρκία δεν μπήκαν στη διαδικασία να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο «ρεπορτάζ».


Τα δημοσιεύματα των τούρκικνων ΜΜΕ

Στα δημοσιεύματα των τούρκικων ΜΜΕ τονίζεται ότι οι Έλληνες δεν έχουν ακόμα χωνέψει το γεγονός ότι η Αγιά Σοφιά, το μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, τα τελευταία χρόνια λειτουργεί ως τέμενος.

  • Ο τίτλος του άρθρου στην ιστοσελίδα takvim.com.tr:

«Η δυσπεψία της Ελλάδας για την Αγια Σοφιά δεν τελειώνει! Κρέμασαν φωτογραφία της Αγια Σοφιάς χωρίς μιναρέ, στο τούνελ του γηπέδου»

  • Η Millet έγραψε σε τίτλο της:

«Ο αθλητισμός στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε ξανά ως εργαλείο για αντι-τουρκική προπαγάνδα»

  • Η TRHaber σε άρθρο της:

«Δεν μπορούν να το χωνέψουν: Κρέμασαν μια φωτογραφία της Αγιά Σοφιάς χωρίς τους μιναρέδες σε φυσούνα σταδίου, στην Ελλάδα»


Η Αγιά Σοφιά, τα εγκαίνια και ο Ματθαίος Τσαχουρίδης

Οι τούρκοι μάλιστα υπενθυμίζουν ότι τα εγκαίνια που έγιναν πριν από έναν χρόνο στην «OPAP Arena», ήταν επίσης ένα «μεγάλο σκάνδαλο». Μια «κραυγή μίσους» ενάντια της Τουρκίας, με τη συμμετοχή και του εθνικιστή Ματθαίου Τσαχουρίδη (!).

Για να «στηρίξουν» τα όσα γράφονται, παρατίθεται και ένας χορός στο κέντρο του γηπέδου, από τους πυρριχιστές, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, με τον γνωστό λυράρη να τους συνοδεύει.

Ο Ματθαίος Τσαχουρίδης χαρακτηρίζεται εθνικιστής από τα συγκεκριμένα Μέσα, επειδή «έχει ισχυριστεί ότι η Τουρκία έχει διαπράξει γενοκτονία κατά των Ελλήνων του Πόντου και έχει γράψει και σχετικά τραγούδια».

Στο ίδιο άρθρο φιλοξενείται και η δήλωση του Δημήτρη Μελισσανίδη από τη βραδιά των εγκαινίων, η οποία αποδίδεται ως εξής:

«Απόψε η ΑΕΚ επανιδρύεται. Η Αγια Σοφιά είναι κέντρο ιστορίας, μνήμης και πολιτισμού. Τα παιδιά της Ελλάδας θα περάσουν από 45 διαφορετικές πύλες με ονόματα από την πατρίδα των προγόνων μας. Δεν υπάρχει χαμένη πατρίδα, υπάρχει ξεχασμένη πατρίδα. Το γήπεδό μας είναι στην πατρίδα»

Το ακόμη μεγαλύτερο ψέμα αφορά το προφίλ που αποδίδεται στους οπαδούς της Ένωσης. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται:

«Την προσοχή τραβάει και το σύμβολο του Συλλόγου μπροστά από το γήπεδο. Η ΑΕΚ, η ομάδα των φανατικών Ελλήνων, χρησιμοποιεί τον δικέφαλο αετό, σκαρφαλωμένο στον τρούλο της Αγια Σοφιάς. Συμβολίζοντας το όνειρο της Αγια Σοφιάς και της Κωνσταντινούπολης»


Διαβάστε επίσης: Τρομάζουν οι εικόνες από την Αγιά Σοφιά

Μοιραστείτε το