Καφενείο – ουζερί «Τσάρτιλος»

Μοιραστείτε το

Το καφενείο – ουζερί «Τσάρτιλος» στους Γεωργιανούς Ημαθίας αποτελεί μια ζεστή, αυθεντική γωνιά που κρατάει ζωντανή την Ποντιακή παράδοση εδώ και δεκαετίες. Με μουχαπέτια και αξέχαστες Ποντιακές βραδιές.

Το Ουζερί που κρατάει ζωντανή την Ποντιακή παράδοση


Μουχαπέτια και Ποντιακές βραδιές

Μπορεί ο εμπνευστής και ιδιοκτήτης, θρύλος στο χώρο της Ποντιακής μουσικής παράδοσης, λυράρης Γιώργος Τσαρτιλίδης, να έφυγε από τη ζωή πριν από δύο χρόνια, ωστόσο δύο νέοι κάτοικοι του μικρού χωριού, ο Χαράλαμπος Αθανασιάδης (Χάμπος) και ο Παναγιώτης Χαραλαμπίδης, συνεχίζουν με το ίδιο πάθος να υπηρετούν την Ποντιακή μουσική παράδοση.

Διατηρώντας ενεργό τον ξεχωριστό αυτό χώρο για μουχαπέτια και αξέχαστες Ποντιακές βραδιές, με γνωστούς Πόντιους καλλιτέχνες και λυράρηδες.

Μουχαπέτια αργοτραγουδισμένα, οργανοπαίχτες, λυράρηδες, που με την τέχνη τους ταξιδεύουν την Ποντιακή παράδοση στις επόμενες γενιές

Ο ένας από τους δύο ιδιοκτήτες ο Χαράλαμπος Αθανασιάδης, εξηγεί στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

«Η απόφαση να κρατήσουμε ανοιχτό το καφενείο «Τσάρτιλος», πάρθηκε στο λεπτό χωρίς δεύτερη σκέψη.

Όταν έμαθα από τον Τσάρτιλο ότι δεν μπορεί άλλο να το συνεχίσει, τον ρώτησα αν μπορούμε να το κάνουμε εμείς διατηρώντας το όνομα του και η απάντηση του ήταν “τιμή μου”. Έτσι ξεκινήσαμε την αλλαγή»

«Μπορεί να μην είμαστε λυράρηδες», λένε, ωστόσο «είμαστε συνεχιστές της παράδοσης που έχει το μαγαζί στα μουχαπέτια. Το Ποντιακό στοιχείο για εμάς είναι τα πάντα. Μεγαλώσαμε μέσα σε Ποντιακές οικογένειες, είμαστε και οι δύο χορευτές από πολύ μικρή ηλικία και επίσης ήμασταν και μέλη του Δ.Σ στη νεολαία της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας».

Γιώργος Τσαρτιλίδης


Γιώργος Τσαρτιλίδης

Ο «Τσάρτιλος» άφησε ιστορία στο μαγαζί. Ερχόντουσαν από όλη την Ελλάδα να τον ακούσουν και να γλεντήσουν μαζί του. Ήταν μερακλής και άνθρωπος της παρέας. Τον χώρο τον κάνει ξεχωριστό η αύρα του Τσάρτιλου. Δεν είναι τυχαίο που όσοι έχουν περάσει από αυτόν τον χώρο έχουν μια ωραία ιστορία να διηγηθούν.

Από το ουζερί «Τσάρτιλος» έχει περάσει όλη η Ποντιακή σκηνή. Ο Φάνης Κουρουκλίδης, ο Αλέξης Παρχαρίδης, ο Γιάννης Τσανασίδης, ο Βαγγέλης Ιντζεβίδης και πολλοί άλλοι. Όλοι οι γίγαντες της Ποντιακής μουσικής.

Αναφερόμενος ο Χαράλαμπος Αθανασιάδης (Χάμπος) στα μουχαπέτια επισημαίνει…

«Τα μουχαπέτια είναι απρογραμμάτιστα συνήθως, ξεκινάνε με τρία, τέσσερα άτομα και καταλήγουν με είκοσι ανθρώπους μια δεμένη παρέα, να τραγουδούν και να γιορτάζουν την Ποντιακή παράδοση για ατελείωτες ώρες.

Ακόμα και το μαγαζί να πρέπει να κλείσει, συνεχίζουν αλλού. Όσο ήταν στη ζωή ο Τσάρτιλος, το γλέντι συνεχιζόταν στο σπίτι του»

Ο Τσάρτιλος, λέει, «ήταν ο καλύτερος άνθρωπος που έχω γνωρίσει. Με τον δεκάχρονο γινόταν δεκάχρονος, με τον ογδοντάχρονο γινόταν ογδοντάχρονος. Είχα την τύχη να είμαι η συμπάθεια του από μικρός, με φώναζε “Χάμπο” και ότι παιχνίδι παίζαμε ήμουν ο συμπαίκτης του».


Γεωργιανοί Ημαθίας

Το χωριό μας έγινε γνωστό στην ευρύτερη περιοχή για τα μουχαπέτια και τις Ποντιακές γιορτές που στήνονται αυθόρμητα. Όχι μόνο στο καφενείο – ουζερί «Τσάρτιλος» αλλά και σε άλλα δυο μαγαζιά που υπάρχουν εδώ».

Ο Χαράλαμπος Αθανασιάδης (Χάμπος) και ο Παναγιώτης Χαραλαμπίδης, τονίζουν πως γι’ αυτούς είναι πολύ σημαντικό να παραμείνει ζωντανό το χωριό τους οι «Γεωργιανοί». Γιατί έχει μεγάλη ιστορία και οι ίδιοι θα ήθελαν πολύ να είναι οι συνεχιστές αυτής της ιστορίας.

Όπως λένε: «Οι νέοι στην περιοχή ακολουθούν την Ποντιακή παράδοση. Είναι ευχάριστο το ότι έρχονται όλο και πιο πολλοί νέοι για να γλεντήσουν μαζί και να κάνουν το μουχαπέτι τους. Πάντα πάνω στα βήματα του Γιώργου Τσαρτιλίδη».


Διαβάστε επίσης: Κανόνες για ένα σωστό μουχαπέτ

Μοιραστείτε το