17ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

Μοιραστείτε το

Μηνύματα ψυχικής και ηθικής ανάτασης θα επιχειρήσει να εκπέμψει το «17ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών». Το οποίο θα διεξαχθεί το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023 στην Κομοτηνή και συγκεκριμένα στο κλειστό Γυμναστήριο «ΣΕΦΑΑ».

Χιλιάδες χορευτές, προερχόμενοι από κάθε γωνιά της Ελλάδας, ανταμώνουν στη μεγαλειώδη αυτή εκδήλωση


Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος – Δελτίο Τύπου

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος σε συνεργασία με τον «Σύνδεσμο Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης» διοργανώνουν το «17ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών» το οποίο θα διεξαχθεί το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 19:00, στην πόλη της Κομοτηνής και στο Κλειστό Γυμναστήριο Σ.Ε.Φ.Α.Α. στην πανεπιστημιούπολη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης,

Χιλιάδες χορευτές, διαφορετικών γενεών, προερχόμενοι από κάθε γωνιά της Ελλάδας ανταμώνουν στην μεγαλειώδη αυτή διοργάνωση με ενωμένα τα χέρια τους, σε ένα χορό κυκλωτικό, γεμάτο δυναμισμό, πάθος, χαμόγελα, μεταλαμπαδεύοντας τα μηνύματα, τις αρετές και τις αξίες του πολιτισμού, της αλληλεγγύης, της φιλίας, της αισιοδοξίας και της ενότητας.

Ξεδιπλώνοντας το νήμα της μνήμης, ενάντια στην λήθη

Είναι γενιές που σμίγουν αρμονικά και ως μια αδιάσπαστη ενότητα, μας παρέχουν την ευκαιρία να συμμετέχουμε μαζί τους, στο ταξίδι για την διατήρηση και διάδοση των ηθών, των εθίμων και εν γένει του πολιτισμού μας. Ξεδιπλώνοντας το νήμα της μνήμης, δίνουν τον δικό τους αγώνα ενάντια στην λήθη.

Και όταν τέτοιες προσπάθειες εμπνέονται από την παράδοση, τότε οι αρχές και οι αξίες των προγόνων μας έρχονται στο προσκήνιο. Η ανθρωπιά δείχνει το μεγαλείο της και μεγαλώνουν οι πιθανότητες, ώστε οι νέοι να χαράξουν δρόμο φωτεινό και το μέλλον τους να ανατέλλει λαμπρότερο.

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος αισθάνεται την ανάγκη να εκφράσει δημόσια την οδύνη των χιλιάδων μελών της προς τους σκληρά δοκιμαζόμενους από τις καταστροφικές πυρκαγιές ακρίτες μας. Όπως και στους άγρια χτυπημένους από τις πρόσφατες πλημμύρες και δηλώνει την αμέριστη συμπαράσταση της.

Με την ελπίδα να επουλωθούν όσο γίνεται οι πληγές που προκλήθηκαν από την πρωτοφανή αυτή περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή. Για το λόγο αυτό θεωρήσαμε επιβεβλημένο να διεξαχθεί το «Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών» τον Νοέμβριο.


Σχετικά με το Φεστιβάλ

Το «Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών» είναι μια ετήσια εκδήλωση που διοργανώνει η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας, σε συνεργασία με τους κατά τόπους Συνδέσμους Ποντιακών Σωματείων.

Πρόκειται για το κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός του Ποντιακού Ελληνισμού, στο οποίο η Ποντιακή παράδοση συναντάται και ανανεώνεται μέσα από τις διάφορες γενιές Ποντίων που συμμετέχουν.

Φέτος οι συμμετέχοντες θα ταξιδέψουν από κάθε γωνιά της Ελλάδας για την Κομοτηνή

Στο φετινό Φεστιβάλ αναμένεται να συμμετάσχουν 3.000 χορευτές απ’ όλη την Ελλάδα. Οι συμμετέχοντες θα μας περάσουν το δικό τους μήνυμα ενότητας, αγάπης, αισιοδοξίας. Ώστε να πάρουμε δύναμη να αγωνιστούμε για να διασώσουμε τα ήθη και έθιμα μας και φυσικά την αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, το «17ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών» θα περιλαμβάνει σίγουρα την παρουσίαση Ποντιακών χορών από κάθε Ποντιακό Σύνδεσμο της χώρας, αλλά και όλων μαζί των συμμετεχόντων. Επίσης θα τιμηθούν και πρόσωπα που ζουν στη Θράκη και έχουν προσφέρει στον Ποντιακό Ελληνισμό.

Τέλος, το «17ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών», το οποίο θα διεξαχθεί στην Κομοτηνή, θα είναι αφιερωμένο στη Συνθήκη της Λωζάνης, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την υπογραφή της.


Διαβάστε επίσης: Ο Ποντιακός χορός ως αεροβική άσκηση

Μοιραστείτε το