Γιατί να βάλετε το κεφίρ στη ζωή σας

Μοιραστείτε το

Το κεφίρ έχει αναδειχθεί σε μεγάλο «πρωταγωνιστή» σε κάθε σύγχρονο διατροφικό πρόγραμμα και όχι άδικα. Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και προβιοτικά, ενώ είναι απίστευτα ευεργετικό για την πέψη και την υγεία του εντέρου.

Το κεφίρ είναι πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών


Πολλοί διατροφολόγοι θεωρούν ότι είναι μια πιο υγιεινή και πιο ισχυρή έκδοση του γιαουρτιού. Δείτε παρακάτω μερικά από τα οφέλη που έχει το κεφίρ για την υγεία σας, βάσει επιστημονικών ερευνών:


Θρεπτικά συστατικά

Το κεφίρ είναι μια φανταστική πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών. Είναι ένα ποτό που έχει υποστεί ζύμωση και το οποίο παραδοσιακά φτιάχνεται με γάλα αγελαδινό ή κατσικίσιο. Αυτό γίνεται με την προσθήκη σπόρων κεφίρ στο γάλα. Αυτοί δεν είναι σπόροι με τη συμβατική έννοια, αλλά «καλλιέργειες» ζυμομυκήτων και βακτηρίων γαλακτικού οξέος, που μοιάζουν εμφανισιακά με «κουνουπίδι».

Για μια περίοδο 24 ωρών περίπου, οι μικροοργανισμοί στους κόκκους κεφίρ πολλαπλασιάζονται και ζυμώνουν τα σάκχαρα στο γάλα, μετατρέποντάς το σε κεφίρ.

Στη συνέχεια, οι κόκκοι απομακρύνονται από το υγρό και μπορεί να χρησιμοποιηθούν ξανά. Βασικά, το κεφίρ είναι ένα ποτό, αλλά οι σπόροι κεφίρ είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να παραχθεί αυτό το ποτό.

Η προέλευση του κεφίρ επισημαίνεται στα Καυκάσια βουνά και στη Μικρά Ασία, πολλούς αιώνες πριν. Όπου και εκεί ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένο για τα οφέλη στην υγεία.

175 ml από γάλα κεφίρ περιέχουν:

  • Πρωτεΐνη: 6 γραμμάρια.
  • Ασβέστιο: 20% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.
  • Φώσφορος: 20% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.
  • Βιταμίνη Β12: 14% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.
  • Ριβοφλαβίνη (Β2): 19% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.
  • Μαγνήσιο: 5% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.
  • Αρκετή ποσότητα βιταμίνης D.

Περιέχουν επίσης περίπου 100 θερμίδες, 7-8 γραμμάρια υδατανθράκων και 3-6 γραμμάρια λίπους, ανάλογα με το είδος του γάλακτος που χρησιμοποιείται. Το κεφίρ περιέχει και μια ευρεία ποικιλία βιοδραστικών ενώσεων. Συμπεριλαμβανομένων οργανικών οξέων και πεπτιδίων, που συμβάλλουν σημαντικά στη συνολική υγεία.


Ισχυρό σε προβιοτικά

Μερικοί μικροοργανισμοί μπορεί να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία. Τέτοιοι είναι και τα προβιοτικά, τα οποία συμβάλλουν στην καλύτερη πέψη, διαχείριση βάρους και ψυχική υγεία.

Το γιαούρτι είναι η πιο γνωστή διατροφική πηγή προβιοτικών, αλλά το κεφίρ είναι στην πραγματικότητα μια πολύ πιο ισχυρή πηγή προβιοτικών.

Οι κόκκοι του κεφίρ περιέχουν περίπου 30 στελέχη βακτηρίων και ζυμομυκήτων, καθιστώντας τους μια πολύ πλούσια πηγή προβιοτικών.


Αντιβακτηριακές ιδιότητες

Ορισμένα είδη προβιοτικών στο κεφίρ πιστεύεται ότι προστατεύουν από μολύνσεις. Τέτοια είδη είναι το προβιοτικό «Lactobacillus kefiri», το οποίο υπάρχει μόνο στο κεφίρ. Έρευνες δείχνουν ότι αυτό το προβιοτικό αναστέλλει την ανάπτυξη διαφόρων επιβλαβών βακτηρίων. Συμπεριλαμβανομένων εκείνων της σαλμονέλας, του ελικοβακτηρίου του πυλωρού και του E.coli.

Το «Κefiran», ένας τύπος υδατάνθρακα που υπάρχει μόνο στο κεφίρ, έχει επίσης αντιβακτηριακές ιδιότητες.

Τέλος, θα πρέπει να δοθεί προσοχή στο γεγονός ότι υπάρχουν είδη κεφίρ που ΔΕΝ προέρχονται από ζωικό γάλα, αλλά από νερό καρύδας, γάλα καρύδας ή άλλα γλυκά υγρά. Αυτά τα είδη δεν έχουν το ίδιο «προφίλ» θρεπτικών συστατικών όπως το γνήσιο κεφίρ.


Οι παραπάνω πληροφορίες έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αντικαθιστούν οδηγίες γιατρού


– Διαβάστε επίσης: Κεφίρ το θαυματουργό

Μοιραστείτε το