Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγίου Αντωνίου

Μοιραστείτε το

Με το χάραμα, οι γυναίκες του Συνεταιρισμού Αγίου Αντωνίου, στη Θεσσαλονίκη, ανασηκώνουν τα μανίκια και πιάνουν δουλειά. Παίρνουν τον πλάστη και με μαεστρία ανοίγουν το φύλλο για την παραδοσιακή Ποντιακή πίτα (Περέκ).

Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραδοσιακών Προϊόντων
Αγίου Αντωνίου Θεσσαλονίκης


Το ζυμάρι υπακούει ευλαβικά στα έμπειρα χέρια τους, τοποθετείται με τάξη στα ταψιά, μπαίνει στον ξυλόφουρνο και σε μόλις τέσσερα λεπτά, μοναδικές μυρωδιές κατακλύζουν την ατμόσφαιρα!


Περέκ με μερέντα

Η διαδικασία μοιάζει με «ιεροτελεστία» στον πρώτο Γυναικείο Αγροτικό Συνεταιρισμό στη Βόρεια Ελλάδα. Που μπορεί ν’ ακολουθεί πιστά τις παραδόσεις σε ό,τι αφορά την παρασκευή του φύλλου, το οποίο δεν διστάζει, ωστόσο, να «παντρέψει» με γεύσεις πέραν από τις… συνηθισμένες.

Έτσι, πλέον το παραδοσιακό Ποντιακό περέκ, σερβίρεται και με μερέντα, «απογειώνοντας» τον ουρανίσκο!

Συγκεκριμένα στο νέο αυτό προϊόν του Συνεταιρισμού, βάζουν μερέντα με μπισκότο επάνω στο φύλλο περέκ, αλλά και παγωτό. Ενώ ανάλογα με τις προτιμήσεις κάθε πελάτη, μπορεί το Περέκ να αποκτήσει διάφορες γεύσεις.

«Ό,τι θέλει κάποιος μπορεί να μας το παραγγείλει και να το βάλουμε στο φύλλο Περέκ! Μας ζητούν και γεύσεις αλμυρές όπως πίτσα με φύλλα Περέκ, αλλά και γλυκές…»


Παραδοσιακά Ποντιακά προϊόντα

Ο Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγίου Αντωνίου παράγει χειροποίητα παραδοσιακά προϊόντα υψηλής ποιότητας, με συνταγές που αντανακλούν την πολιτισμική κληρονομιά του τόπου. Όλα φτιαγμένα στο εργαστήρι με μεράκι και αγνά υλικά.

Μερικά μόνο από τα προϊόντα που μπορείτε να βρείτε στον Γυναικείο Αγροτικό Συνεταιρισμό Αγίου Αντωνίου στη Θεσσαλονίκη:

  • Περέκ με χειροποίητα φύλλα πίτας, ψημένα στον ξυλόφουρνο.
  • Ποντιακά προϊόντα όπως σιρόν, υβριστόν, μακαρίνα, χυλοπίτες, τραχανάς.
  • Μαρμελάδες, γλυκά ταψιού και γλυκά του κουταλιού, από φρέσκα φρούτα εποχής.


Ίδρυση και Σκοπός

Ο Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραδοσιακών Προϊόντων Αγίου Αντωνίου ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1999 και είναι ο πρώτος Γυναικείος Συνεταιρισμός του Νομού Θεσσαλονίκης. Σήμερα συμμετέχουν σε αυτόν τρεις γενιές (γιαγιάδες, κόρες, εγγονές).

Σκοπός του Συνεταιρισμού είναι η απασχόληση των γυναικών του αγροτικού τομέα και η ενίσχυση του οικογενειακού εισοδήματος τους. Επίσης η ανάπτυξη του τόπου, η διατήρηση και η διάδοση της παράδοσης μέσα από την παραγωγή και τη διάθεση μιας σειράς υγιεινών, ποιοτικών χειροποίητων προϊόντων, φτιαγμένων με μεράκι.


Αρχικά, οι γυναίκες του Συνεταιρισμού είχαν επιφυλάξεις για την επιτυχία του εγχειρήματος, την παραγωγή δηλαδή παραδοσιακών προϊόντων. Καθώς το χωριό δεν αποτελούσε τουριστικό προορισμό και έτσι η προσέλκυση επισκεπτών και πελατών δεν ήταν εξασφαλισμένη.

Η παραγωγή αρχικά γινόταν στα σπίτια των γυναικών και δεν ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματική. Στην αρχή προσέφεραν ένα περιορισμένο αριθμό προϊόντων, όπως ζυμαρικά και περέκ.

Η απαίτηση των καταναλωτών για μεγαλύτερη ποικιλία, είχε ως αποτέλεσμα να παράγονται σήμερα πάνω από 30 διαφορετικά προϊόντα, όπως γλυκά και μαρμελάδες από φρέσκα φρούτα και λαχανικά.


Το Καφεγλυκοπωλείο

Εκτός από τα συστατικά που είναι αγνά και μέσα από τη φύση, σημαντικό υλικό είναι το μεράκι και η αγάπη των γυναικών. Που μπορεί κάποιος να τις συναντήσει στο «Καφεγλυκοπωλείο», στην είσοδο του χωριού του Αγίου Αντωνίου και να γευτεί τα χειροποίητα προϊόντα τους. Σε έναν ζωντανό χώρο, εναρμονισμένο με το φυσικό του περιβάλλον.

Στις παρυφές του όρους Κάλαυρος, στον παλιό δρόμο για Χαλκιδική, μόλις 35 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη

Ξεκινήστε για μια μικρή ευχάριστη διαδρομή, μέχρι το χωριό «Άγιος Αντώνιος» της Θεσσαλονίκης. Εκεί το τοπίο σας υποδέχεται πρώτο. Μετά ακολουθεί ένα δεύτερο ταξίδι, με οδηγό τις γεύσεις και τις μυρωδιές. Ένα ταξίδι στο χρόνο και την παράδοση. Μια διαδρομή που ξαναβρίσκει ξεχασμένες γλυκές και αλμυρές απολαύσεις.


Τέλος, ο Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγίου Αντωνίου στέλνει προϊόντα σε όλη τη χώρα, ενώ μεγάλη βαρύτητα για την περαιτέρω ανάπτυξή του δίνεται στην εκπαίδευση. Για να παραμείνουν ανταγωνιστικές, οι γυναίκες του «Αγίου Αντωνίου» παρακολουθούν τις εξελίξεις και ενημερώνονται. Συμμετέχουν σε σεμινάρια σχετικά με θέματα υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων, marketing κ.ά.


– Διαβάστε επίσης: Πως να φτιάξετε φύλλα περέκ

Μοιραστείτε το