Ηλεκτρονικό λεξικό της Ποντιακής διαλέκτου

Μοιραστείτε το

Ένα νέο πρωτοποριακό εγχείρημα παρουσιάστηκε πριν λίγες ημέρες. Ένα ηλεκτρονικό λεξικό της Ποντιακής διαλέκτου. Ένα χρηστικό εργαλείο – εγχειρίδιο για όλους τους Πόντιους του απανταχού Ελληνισμού.

Μια νέα μέθοδος για την εκμάθηση της Ποντιακής διαλέκτου


Ποντιακό λεξικό

Η πρώτη παρουσίαση του ηλεκτρονικού λεξικού της Ποντιακής διαλέκτου πραγματοποιήθηκε, πριν λίγες ημέρες, στο χωριό Βιτιάζεβο της περιφέρειας Κρασνοντάρσκι της Ρωσίας. Παρουσία όλων των συντελεστών και χορηγών του εγχειρήματος.

Η ιδέα για το Ποντιακό λεξικό ξεκίνησε από τον Πόντιο ποιητή Βίκτωρ Στοφοράντωφ (Ρωσία). Ο οποίος πρότεινε να συνταχτεί εγχειρίδιο γραμματικής και λεξικό για τους Πόντιους στη Ρωσία. Ως πρώτο βήμα στην αναβίωση και διατήρηση της διαλέκτου των Ελλήνων της Μαύρης θάλασσας.

Αναφέρει, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο Μαξίμ Κισιλιέρ:

«Ήταν μια ιδέα του Βίκτωρ και εγώ πρότεινα να κάνουμε κάτι πιο σύνθετο, χρησιμοποιώντας τις καινούριες ψηφιακές τεχνολογίες, ένα on-line λεξικό.

Σκεφτήκαμε μαζί με τη Ρωσική, να έχει την νεοελληνική και άλλες γλώσσες, τα Αγγλικά και τα Τουρκικά».

Ο Μαξίμ Κισιλιέρ είναι ένας εκ των δύο εμπνευστών του εγχειρήματος. Επίκουρος καθηγητής Γλωσσολογίας του πανεπιστημίου Αγίας Πετρούπολης, διευθυντής του Ελληνικού Ινστιτούτου στην Αγία Πετρούπολη και ερευνητής του Ινστιτούτου γλωσσολογικών ερευνών της Ρωσικής ακαδημίας επιστημών.

Και προσθέτει:

«Οι ομιλητές της Ποντιακής διαλέκτου βρίσκονται σε όλον τον κόσμο. Το διαδικτυακό λεξικό θα είναι χρηστικό εγχειρίδιο για όλους τους Πόντιους του απανταχού Ελληνισμού!

Το νέο μας εγχείρημα θα τους ενώσει σε έναν ηλεκτρονικό κόμβο».


Διάδοση Ποντιακής διαλέκτου

Οι συντελεστές εκτιμούν ότι η δημιουργία του ηλεκτρονικού λεξικού θα αποτελέσει έναν πυρήνα για τη συστηματική αναβίωση και διάδοση της Ποντιακής διαλέκτου και του πολιτιστικού φαινομένου των Ελλήνων της Μαύρης θάλασσας.

Τα πρώτα λήμματα του Ηλεκτρονικού Λεξικού της Ποντιακής διαλέκτου στα νεοελληνικά και σε τρεις άλλες γλώσσες (Αγγλικά, Ρωσικά και Τουρκικά) έχουν αναρτηθεί στη παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση:

Έρευνα Ποντιακών

Για την υλοποίηση – ανάπτυξη του Ποντιακού λεξικού διαμορφώθηκε ομάδα εργασίας η οποία αποτελείται από τους:

  • Μαξίμ Κισιλιέρ – Γλωσσολόγος.
  • Βίκτωρ Στοφοράντωφ – Ποιητής.
  • Ηρακλής Σιδηρόπουλος – Ερευνητής και δάσκαλος της διαλέκτου στο χωριό Χασαούτ Γκρέτσεσκογιε.
  • Μιχαήλ Κατάνωφ – Ερευνητής και δάσκαλος της διαλέκτου στην πόλη Εσσεντουκί.
  • Ανέστης Ξινόπουλος (Ελληνικός κύκλος, Μόσχα).


Κάλεσμα βοήθειας

Το νέο πρωτοποριακό εγχείρημα στηρίζουν χορηγοί- επιφανείς επιχειρηματίες από την Eλληνική ομογένεια της Ρωσίας. Ένας εξ αυτών, ο κ Θεόδωρος Καραφουλίδης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπε ότι υπάρχει ανάγκη συμμετοχής και άλλων Ελλήνων για τη δημιουργία του Ποντιακού ηλεκτρονικού λεξικού.

«Καλούμε όλους τους ενδιαφερομένους να συμβάλουν στη διατήρηση της Ποντιακής διαλέκτου. Να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του εγχειρήματος, να δηλώσουν το “παρών” τους.

Να δημιουργήσουμε όλοι μαζί μια μοναδική ευκαιρία με την οποία μετά από 100 χρόνια, οι Πόντιοι από κάθε γωνιά του κόσμου, να βρισκόμαστε σε μια διαδικτυακή γλωσσική πλατφόρμα που παρουσιάζει τη γλώσσα των προγόνων μας».


– Διαβάστε επίσης: Ποντιακή διάλεκτος – Η ταυτότητα τηςΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιραστείτε το