Η Αγορά των Ποντίων στην Καλλιθέα

Μοιραστείτε το

Η σκεπαστή αγορά των Ποντίων της Καλλιθέας στην Αθήνα, στεγάζει καταστήματα μικρά σε τετραγωνικά, αλλά με μεγάλη ιστορία. Εκεί όπου το προσφυγικό στοιχείο δίνει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα μιας δυνατής εμπορικής κουλτούρας…

Μια μόνιμη λαϊκή, η μοναδική συνοικιακή αγορά του είδους


Η αγορά με τα 62 μαγαζιά

Με τη Μικρασιατική Καταστροφή, πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στην περιοχή της Αθήνας. Φέρνοντας μαζί τους την τεράστια εμπειρία στο εμπόριο και τον ξεχωριστό τρόπο που διέθεταν να συναλλάσσονται με τους πελάτες τους.

Η ιστορία αυτής της αγοράς ξεκινάει το 1956. Όταν 62 Πόντιοι πρόσφυγες έφτιαξαν έναν οικιστικό συνεταιρισμό και αγόρασαν το οικόπεδο που στεγάζει σήμερα την «Αγορά των Ποντίων». Το χώρισαν σε ισάριθμα κομμάτια και έριξαν κλήρους για το μαγαζί που αντιστοιχούσε στον καθένα.

Με 62 μαγαζιά ξεκίνησαν και 62 μαγαζιά παραμένουν

Ακόμα και σήμερα κάποια από τα μαγαζιά ανήκουν σε παιδιά ή εγγόνια εκείνων των πρώτων Ποντίων εμπόρων που εγκαταστάθηκαν εκεί. Ορισμένα όμως μαγαζιά, με τα χρόνια πουλήθηκαν ή ενοικιάστηκαν και πέρασαν σε νέα χέρια.


Η σκεπαστή αγορά Καλλιθέας

Λίγο πιο πάνω από την κεντρική πλατεία Δαβάκη, η σκεπαστή αγορά της Καλλιθέας φιλοξενεί εδώ και σχεδόν 70 χρόνια μια μοναδική, όμορφη και τακτοποιημένη, στεγασμένη αγορά. Συνολικά στην «Αγορά των Ποντίων» θα βρείτε 62 εμπορικά μαγαζιά, μικρά σε τετραγωνικά, αλλά μεγάλα σε ιστορία.

Στην «Αγορά των Ποντίων» το προσφυγικό στοιχείο δίνει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα μιας δυνατής εμπορικής κουλτούρας, όπου ο έμπορος τιμάει το επάγγελμα και τον πελάτη. Ξαναφέρνοντας την εμπορική συναλλαγή στα ανθρώπινα μέτρα της.

Στην Αγορά των Ποντίων, στην Καλλιθέα, θα τα βρείτε όλα

Φούρνοι, κρεοπωλεία, ψαράδικα, μανάβικα, τυράδικα, μαγαζιά με αλλαντικά, μαγαζιά με ξηρούς καρπούς και βότανα, μαγαζιά με είδη προικός, μίνι μάρκετ, φυτώρια, καφέ. Όλα αυτά συνυπάρχουν και θα τα βρείτε στην «Αγορά των Ποντίων».

Όπως προαναφέρθηκε, πολλοί από τους εμπόρους είναι Πόντιοι 3ης γενιάς που μεγάλωσαν μέσα στην αγορά και κληρονόμησαν τα μαγαζιά που έστησαν οι δικοί τους τη δεκαετία του ’50, όταν έφτασαν στην Καλλιθέα.

Οι ίδιοι πλέον έχουν υλοποιήσει νέες ιδέες και έχουν εντάξει νέες υπηρεσίες (delivery) στα παραδοσιακά μαγαζιά τους. Στη προσπάθεια να τονώσουν την εξωστρέφεια της αγοράς, αλλά και να ικανοποιήσουν και αυτόν που δεν είναι σταθερός πελάτης από τη περιοχή, ώστε να τον κερδίσουν για πάντα.


Η μικρή «Βαρβάκειος» της Καλλιθέας

Μια βόλτα από την μικρή «Βαρβάκειο» της Καλλιθέας μπορεί να αποτελέσει μια ολοκληρωμένη γευστική και όχι μόνο διαδρομή, με μυρωδιές, χρώματα, φωνές και ανθρώπινη επαφή.

Εκεί όπου ένα μωσαϊκό ανθρώπων κινείται μέσα στα στενά της παραδοσιακής σκεπαστής αγοράς της Καλλιθέας. Εκεί όπου βλέπεις το γνήσιο λαϊκό πρόσωπο της πόλης, απλά και τόσο μα τόσο αληθινά.

Το νου σας! Η αγορά ανοίγει πολύ νωρίς, γύρω στις 7 και έχει κόσμο πολύ…


Διαβάστε επίσης: Ελληνικό – Η γη της επαγγελίας των Ποντίων

Μοιραστείτε το