Καλαμαριά 1922 – 2022

Μοιραστείτε το

Με μια σειρά από εκδηλώσεις θα τιμηθούν φέτος, από τον Δήμο Καλαμαριάς, τα 100 χρόνια από τη μεγαλύτερη καταστροφή που βίωσε ο Ελληνισμός. Τον ξεριζωμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας το 1922.

Με σύνθημα: «Μια θάλασσα μνήμες… και γινήκαμε όλοι ένα»


Μια θάλασσα μνήμες και γινήκαμε όλοι ένα… Πόντιοι, Μικρασιάτες, Καππαδόκες, Κωνσταντινοπολίτες. Μνήμη, τιμή και ελπίδα για την συμπλήρωση 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή και τον ξεριζωμό των Ελλήνων από την γη της Ιωνίας και γενικότερα της Μικράς Ασίας και της «καθ’ ημάς Ανατολής» με την τρισχιλιετή ιστορία και πολιτισμό.

Από την εποχή του Ομήρου και του Θαλή, το φως του Ελληνικού πολιτισμού φώτιζε τις πατρογονικές εστίες, τις αλησμόνητες πατρίδες. Αυτό το φως του άλγους και του νόστου, κουβάλησαν στις ψυχές τους οι Έλληνες πρόγονοι μας. Και πρόσφυγες πια από νοικοκυραίοι, το μεταλαμπάδευσαν στη νέα Πατρίδα. Και έγινε η Καλαμαριά μας!


Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Επίσημα το πρόγραμμα εκδηλώσεων ξεκινάει με μία μεγάλη λαμπαδηδρομία στις 12 Μαρτίου 2022. Την ημέρα αυτή, Πολιτιστικοί Σύλλογοι της Καλαμαριάς και μαθητές του «Φροντιστηρίου Τραπεζούντος» θα συναντηθούν στην παραλία της Καλαμαριάς, προσομοιώνοντας την άφιξη των προσφύγων από τη θάλασσα.

Ενώ στη συνέχεια θα γίνει μία λιτή τελετή, κατά την οποία θα ανάψουν κεριά και λαμπάδες, ως σύμβολο των τρεμάμενων ψυχών που έφτασαν στην ίδια παραλία πριν από 100 χρόνια.

Η πρώτη αυτή εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με λαμπαδηδρομία στους δρόμους της Καλαμαριάς, η οποία θα καταλήξει στη Πλατεία Δημαρχείου.


Μία άλλη μεγάλη εκδήλωση μνήμης είναι προγραμματισμένη για 3 Σεπτεμβρίου 2022. Την ημέρα αυτή θα πραγματοποιηθεί αναπαράσταση της άφιξης των προσφύγων, από θαλάσσης, στην νέα πατρίδα και στην οποία θα συμμετάσχουν περισσότερα από 100 σκάφη.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Καλαμαριάς, κ. Γιάννη Δαρδαμανέλλη:

«Η εκδήλωση δεν πρόκειται να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο. Όλοι όσοι θα είμαστε παρόντες θα φύγουμε δακρυσμένοι…»

Επίσης, από το πρόγραμμα ξεχωρίζει η διοργάνωση ενός μεγάλου Διεθνούς συνεδρίου, το οποίο θα είναι το πρώτο για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή. Η ημερομηνία του συνεδρίου αυτού προσδιορίζεται το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου 2022.

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και αριθμεί 50 πολιτιστικές εκδηλώσεις. Οι οποίες θα διεξαχθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με αφετηρία την λαμπαδηδρομία στις 12 Μαρτίου 2022.


12 μήνες, 12 μνήμες, 12 γεύσεις

Ξεχωρίζει επίσης το project, «12 μήνες, 12 μνήμες, 12 γεύσεις», το οποίο σχεδίασε ο γνωστός Καλαμαριώτης σεφ Βασίλης Μουρατίδης και το οποίο περιλαμβάνει την προώθηση παραδοσιακών συνταγών. Τόσο από τον Δήμο Καλαμαριάς που θα αναρτήσει συνταγές στο επίσημο site, όσο και από επιχειρήσεις εστίασης της περιοχής.

Οι οποίες επιχειρήσεις θα προσφέρουν τουλάχιστον μία παραδοσιακή συνταγή κάθε μήνα στους πελάτες τους, ενημερώνοντας τους σχετικά με τη δράση.


Τέλος, στο πρόγραμμα εκδηλώσεων περιλαμβάνονται επίσης:

  • Συναυλίες, μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις, διαγωνισμοί σχολείων, αποκριάτικες εκδηλώσεις, εκθέσεις ζωγραφικής.
  • Ένα αφιέρωμα στη Μικρασιάτισσα γυναίκα, εκδηλώσεις ποίησης, ένας αγώνας δρόμου «Τρέχω για τη Μνήμη», ποδοσφαιρικό τουρνουά μνήμης.
  • Επίσης ένα μεγάλο διεθνές φεστιβάλ εικαστικών τεχνών, το πανελλήνιο αντάμωμα Μικρασιατών, αλλά και μία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αφιερωμένης στο 1922.


Τέλος σχεδιάζεται και η δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ με μαρτυρίες από πρόσφυγες, που θα περιγράφουν το πώς ήρθαν και έζησαν τα πρώτα χρόνια στη Καλαμαριά.


– Διαβάστε επίσης: Η Αρετσού της προσφυγιάς

Μοιραστείτε το