Αναπαράσταση της άφιξης προσφύγων

Μοιραστείτε το

Αναπαράσταση της άφιξης των προσφύγων από τη θάλασσα, μετά το διωγμό τους από τα πάτρια εδάφη, θα γίνει στην παραλία Νέας Κρήνης στην Καλαμαριά, την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 8.30 μ.μ.. Στα πλαίσια εκδηλώσεων μνήμης και τιμής για την καταστροφή της Σμύρνης και τον ξεριζωμό του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας.

Αυτή είναι η 18η χρονιά που διοργανώνεται η συγκεκριμένη εκδήλωση μνήμης και τιμής

Μια εκδήλωσης μνήμης για τα 97 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή. Που αποτελεί όπως κάθε χρόνο, πρωτοβουλία του πολιτιστικού Συλλόγου προσφύγων Μικρασιατών Νέας Κρήνης «Η Αγία Παρασκευή».


Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει θεατρικό δρώμενο με τίτλο «Σμύρνη». Μια αναπαράσταση της άφιξης των προσφύγων από τη θάλασσα, στη Θεσσαλονίκη.

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές:

«Φέτος συμπληρώνονται 97 χρόνια από τον μεγάλο ξεριζωμό του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας.

Ο πολιτιστικός Σύλλογος προσφύγων Μικρασιατών Νέας Κρήνης «Η Αγία Παρασκευή» πιστός στις αξίες των προσφύγων και προσηλωμένος στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, διοργανώνει στην παραλία της Νέας Κρήνης μια σειρά εκδηλώσεων για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι».


Εκδηλώσεις μνήμης

Η ημέρα εθνικής μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό κράτος καθιερώθηκε με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων και τιμάται κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου.

Ο Σύλλογος προσφύγων Μικρασιατών Νέας Κρήνης «η Αγία Παρασκευή» κάθε χρόνο, την πρώτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου τιμάει την ημέρα αυτή. Διοργανώνοντας μεγάλη εκδήλωση με τον τομέα πολιτισμού του Δήμου Καλαμαριάς.

Μία εκδήλωση που τιμούν με την παρουσία τους όλοι σχεδόν οι Κρηνιώτες δεύτερης και τρίτης γενιάς, αλλά σχεδόν και όλοι οι προσφυγικοί Σύλλογοι.

Αυτή η εκδήλωση μνήμης δεν είναι ούτε χοροεσπερίδα, ούτε πολιτιστικό αντάμωμα, ούτε πανηγύρι, ούτε γλέντι. Αλλά για τους απογόνους Μικρασιατών αποτελεί ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ για τους αδικοχαμένους προγόνους τους. Οι οποίοι άφησαν την τελευταία τους πνοή στα μαρτυρικά χώματα της Μικράς Ασίας.

Μια εκδήλωση μνήμης και τιμής, που θυμίζει στους νεότερους τις αλησμόνητες πατρίδες της καθ΄ ημάς Ανατολής.

* Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί: Εμμ. Γαγγύλη 2, δίπλα στο πρώην νοσοκομείο «Παναγία».

Μοιραστείτε το