Καλό ταξίδι Σοφία Παπαδοπούλου

Μοιραστείτε το

Σήμερα το χιονισμένο Μπέλες θρηνεί! Η κυρία του Ποντιακού τραγουδιού, Σοφία Παπαδοπούλου, έφυγε από τη ζωή το πρωί της Τρίτης 26 Ιανουαρίου 2021. Η τραγουδίστρια των Ποντίων, η οποία έγραψε τους στίχους και τραγούδησε με μεγάλο πόνο ψυχής, το τραγούδι «Απάν σο Μπέλες».

Η Σοφία Παπαδοπούλου άφησε εποχή στο ποντιακό τραγούδι


Βιογραφία

Η Σοφία Παπαδοπούλου, το γένος Αμαραντίδου και η οικογένειά της ήρθε στην Ελλάδα από τη Λίτζασα Νικοπόλεως του Πόντου, με την ανταλλαγή των πληθυσμών της Συνθήκης της Λωζάνης. Η οικογένεια εγκαταστάθηκε αρχικά στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια στη Νέα Κρώμνη της Δράμας όπου γεννήθηκαν τα αδέλφια της Σοφίας Παπαδοπούλου. Τέλος στην Πυλαία Έβρου όπου γεννήθηκε η ίδια.

Η Σοφία Παπαδοπούλου, η οποία ζούσε στο χωριό Νίψα του Έβρου, το τελευταίο διάστημα είχε προβλήματα υγείας. Την περασμένη Παρασκευή μπήκε στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπου σήμερα το πρωί δεν άντεξε και άφησε την τελευταία της πνοή. Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών.

Η Σοφία Παπαδοπούλου, έκανε μια λαμπρή καριέρα στο χώρο του Ποντιακού τραγουδιού! Συνεργαζόμενη με λυράρηδες, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στη Γερμανία όπου έζησε. Αλλά και στη Βέροια, όπου ήταν πρωταγωνίστρια σε Ποντιακό κέντρο.


Απάν σο Μπέλες

Όμως αυτό που άφησε ως παρακαταθήκη, ήταν το τραγούδι που έγραψε και ερμήνευσε με τίτλο «Απάν σο Μπέλες». Το οποίο έγραψε, όταν της έγινε γνωστό ότι ο αδελφός της δεν ζει και πιστοποιήθηκε πως ήταν θύμα του εμφυλίου πολέμου. Αφήνοντας την τελευταία του πνοή στο όρος Μπέλες του Κιλκίς.

Με ένα τραγούδι το οποίο τραγουδήθηκε από εκατομμύρια Πόντιους σε όλο τον κόσμο, η Σοφία Παπαδοπούλου απότισε φόρο τιμής στον αδελφό της. Ο οποίος σκοτώθηκε «Απάν σο Μπέλες», εκεί που χύθηκε αδελφικό αίμα.


Τα εγγόνια της Σοφίας Παπαδοπούλου (παιδιά της κόρης της Ελένης και του πρόωρα αδικοχαμένου Κώστα Σιδηρόπουλου), ο Χρήστος Σιδηρόπουλος και η Σοφία Σιδηροπούλου, που ζουν στη Στουτγάρδη της Γερμανίας, έγραψαν στην προσωπική τους σελίδα στο Facebook:

«Τον χαρακτήρα σου να είχα μόνο! Καλό παράδεισο στην μεγάλη αυτήν γυναίκα, που έκανε την δική της επανάσταση στο Ποντιακό τραγούδι!! Καλό παράδεισο στην καλύτερη Γιαγιά.

Σήμερα το χιονισμένο Μπέλες θρηνεί… Σήμερα η υμνωδός του Σοφία το αποχαιρετά… Σήμερα θα συναντήσει τα χαμένα αδέρφια της, που χάθηκαν και έψαχνε τόσα χρόνια να βρει μέσα από το τραγούδι της αυτό…

Σήμερα γαληνεύει η ψυχή της, αφού θα τους συναντήσει στον Παράδεισο… Σήμερα θρηνούμε όλοι για την μεγάλη απώλεια της μεγάλης Κυρίας του Ποντιακού τραγουδιού…»

Καλό Παράδεισο και καλό ταξίδι στη γειτονιά των Αγγέλων

  • Ακούστε το τραγούδι Απάν σο Μπέλες
  • Δείτε τη συνέντευξη της Σοφίας Παπαδοπούλου, στην εκπομπή «Πόντου Ανάθρεμμαν» με το Νίκο Πετρίδη, σε συνεργασία του Γιάννη Νικολαΐδη, που μεταδίδονταν από τη «Δέλτα Τηλεόραση» το 2010.

Πηγή

Μοιραστείτε το