Νεράϊδες και Υπερήρωες του Πόντου

Μοιραστείτε το

Πώς μπορείς να μιλήσεις σ’ ένα μικρό παιδί για τη Γενοκτονία; Πώς μπορείς να παρουσιάσεις τις δολοφονίες, τα βασανιστήρια, την απώλεια, τις λεηλασίες, την προσφυγιά, χωρίς να το πληγώσεις και να το «τραυματίσεις». Χωρίς να του εγχαράξεις στην ψυχούλα του τις βάναυσες εικόνες που χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις, για να ερμηνεύσεις όλες αυτές τις έννοιες;

Πώς μπορείς να το βάλεις στη διαδικασία να κατανοήσει μια τόσο σκληρή αλήθεια, όσο η Γενοκτονία, χωρίς να νιώσει αισθήματα μίσους κι εκδίκησης, αν όχι με ένα παιδικό παραμύθι;

Το 1ο Παιδικό Εικονογραφημένο Βιβλίο στην Ελλάδα για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Ως εκπαιδευτικός, αλλά και μητέρα τεσσάρων παιδιών βρέθηκα πολύ συχνά μπροστά σ’ αυτόν τον προβληματισμό. Το βιβλίο αυτό ήρθε ως μια ταπεινή προσπάθεια απάντησης σε ανάλογους προβληματισμούς κι απορίες, που θα μπορούσε ο καθένας να έχει.

Άλλωστε η ιστορία και το παρελθόν μας είναι η σύνδεσή μας με τις ρίζες μας, ο τρόπος για να δούμε από πού ξεκινήσαμε και πού μπορούμε να φτάσουμε. Μας βοηθά να κατανοήσουμε τη θέση μας στον κόσμο και να κοινωνικοποιηθούμε, γιατί έτσι συνειδητοποιούμε ότι είμαστε μέλη μιας κοινωνίας με έντονους δεσμούς μεταξύ μας, αλλά κι ότι έχουμε περισσότερα στοιχεία που μας ενώνουν, παρά που μας χωρίζουν…


Περίληψη – Οπισθόφυλλο

Η Άννα κι ο Σίμος θα πέσουν σήμερα για ύπνο γνωρίζοντας πια τη μυστική τους ταυτότητα: της Νεράιδας και του Υπερήρωα! Ανεβείτε μαζί τους στο πιο ταξιδιάρικο σγουρό συννεφάκι με τιμόνι έναν ηλιόσπορο και πετάξτε πάνω από τη Μαυροθάλασσα, σ’ έναν κόσμο όπου ένας μαγικός χορός κι ένα χρυσό δάκρυ μετατρέπονται σε υπερόπλα, που κάνουν άτρωτους τους Υπερήρωες και τις Νεράιδες.

Έναν κόσμο όπου φοβερά τέρατα όπως η Απληστία, η Γενοκτονία κι η Προσφυγιά είναι ανίκανα να εξοντώσουν τα μαγικά αυτά πλάσματα, γιατί η αγάπη για τη ζωή, την οικογένεια και την πατρίδα γίνονται η μεγαλύτερη δύναμη της ψυχής τους μέσα στους αιώνες…


Στοιχεία βιβλίου

  • Συγγραφέας: Αγγελική Παμπουκίδου
  • Εικονογράφηση: Ελένη Γρίβα
  • ISBN: 978-960-627-214-1
  • Κατηγορία: Εικονογραφηµένο – Παιδικό Βιβλίο
  • Έτος έκδοσης: 2020
  • Εκδότης: Εκδόσεις iWrite
  • Σελίδες: 46
  • Ενδεικτική τιμή: 10.80€

✔ Βρείτε το βιβλίο ΕΔΩ


Σημαντική προσθήκη στο έργο το τελευταίο μέρος με τις δραστηριότητες, όπου το παιδί μπορεί να έρθει σε πρώτη επαφή με κάποιες γνώσεις που αφορούν τον τόπο, τη γλώσσα, τα παιχνίδια, τους χορούς, τις φορεσιές των προγόνων τους από τον Πόντο με προτροπές όπως:

Ας μιλήσουμε «Νεραϊδίστικα»…
Ας παίξουμε με τις Νεράιδες και τους Υπερήρωες!
Ας χορέψουμε με τους Υπερήρωες!
Ας θαυμάσουμε τις υπέροχες φορεσιές των ηρώων μας!


Βιογραφικό σημείωμα συγγραφέα

Η Αγγελική Παμπουκίδου γεννήθηκε στο Minden της Γερμανίας, αλλά μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Έλκει την καταγωγή από το Κιλκίς (τόπος εγκατάστασης των προσφύγων παππούδων της από τη Χεροίανα του Πόντου) και την Καρδίτσα.

Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στο Α.Π.Θ., με ειδίκευση στη Γλωσσολογία και μιλάει 3 ξένες γλώσσες. Μέχρι και 1996 εργάστηκε στην ιδιωτική εκπαίδευση, ενώ από το 2011 εργάζεται στη δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως αναπληρώτρια.

Το 1992 έγραψε και σκηνοθέτησε το θεατρικό έργο «Εδώ Ελλάδα», ενώ το 1995 έγραψε και σκηνοθέτησε την ηθογραφική κωμωδία «Το πάντρεμα» στην Ποντιακή διάλεκτο. Από το 2003 δραστηριοποιείται και στον χώρο της στιχουργικής στην Ποντιακή δισκογραφία, με κορυφαίες τις δύο δισκογραφικές δουλειές «Ας σ’ ουρανού το κρενίν» και «Μεταξοζύγιστον».

Το 2018 έγραψε το ιστορικό μυθιστόρημα «Οι Νεράιδες του Πόντου», το οποίο βρίσκεται ήδη στην 3η έκδοση. Το 2019 το βιβλίο μεταφέρθηκε σε θεατρική παράσταση.

Είναι παντρεμένη με τον μουσικό Θοδωρή Κοτίδη, που «υπηρετεί» την Ποντιακή μούσα με τη λύρα και την ερμηνεία του. Έχουν αποκτήσει μαζί τρεις κόρες, την Ανθή, την Αναστασία, την Αλεξία, κι έναν γιο, τον Λεωνίδα, και ζουν τα τελευταία χρόνια στα Μετέωρα της Θεσσαλονίκης.

Μοιραστείτε το