Κιλτιρίτσια – Ποντιακά γιουβαρλάκια

Μοιραστείτε το

Μια καταπληκτική συνταγή, για να φτιάξετε «κιλτιρίτσια». Ένα παραδοσιακό, σχεδόν ξεχασμένο, φαγητό της Ποντιακής κουζίνας. Πρόκειται για τα γνωστά σε όλους γιουβαρλάκια, με πλιγούρι αντί για ρύζι και κόκκινη σάλτσα.

Ξεχωρίζουν τόσο για την απλότητα στην παρασκευή τους, όσο και για τη διακριτή γεύση των υλικών


Τα «κιλτιρίτσια» είναι πιο νόστιμα από τα γιουβαρλάκια και πανεύκολα στην παρασκευή τους. Τα μαγείρευαν στο Ακ Νταγ Ματέν του Πόντου, ενώ στην Ελλάδα φημίζονται και ως παραδοσιακό φαγητό της Καβάλας.

Δείτε παρακάτω τη συνταγή, για να φτιάξετε και εσείς παραδοσιακά Ποντιακά γιουβαρλάκια, κοκκινιστά με πλιγούρι. Ένα πιάτο που θα τους ξετρελάνει όλους!


Υλικά για τη συνταγή

(Υλικά για 4-5 άτομα)

  • 1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
  • 1 φλιτζάνι ψιλό πλιγούρι
  • 4 κρεμμύδια περασμένα από τον τρίφτη
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 3 ώριμες ψιλοκομμένες ντομάτες, χωρίς τη φλούδα
  • 2 κουταλάκια του γλυκού γλυκιά πάπρικα
  • 2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
  • Αλάτι – Πιπέρι
  • Μαϊντανό για το σερβίρισμα


Παρασκευή – εκτέλεση

  • Σε μια λεκάνη ζυμώνουμε τον κιμά με το μισό κρεμμύδι, τη μισή πάπρικα, το πλιγούρι, τον μαϊντανό και αλατοπίπερο μαζί με ½ φλιτζάνι νερό. Ζυμώνουμε μέχρι να προκύψει ένα αφράτο μείγμα.
  • Λαδώνουμε τα χέρια μας για μεγαλύτερη ευκολία και πλάθουμε μικρά κεφτεδάκια, όπως τα γιουβαρλάκια, και τα αφήνουμε στην άκρη.
  • Σε μια φαρδιά και χαμηλή κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το υπόλοιπο κρεμμύδι και σβήνουμε με την ντομάτα.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε την υπόλοιπη πάπρικα, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και 1 ποτήρι νερό. Βράζουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα.
  • Τοποθετούμε στην κατσαρόλα τα «κιλτιρίτσια», σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε το φαγητό για 15-20 λεπτά της ώρας ή μέχρι να γίνουν.
  • Τα σερβίρουμε πασπαλισμένα με ψιλοκομμένο μαϊντανό.


Ιδέες

  • Μπορείτε να περιορίσετε τον ζωμό και να σερβίρετε τα «κιλτιρίτσια» σαν κοκκινιστά κεφτεδάκια, με κάτι άλλο ως συνοδευτικό (π.χ. πουρέ πατάτας, ρύζι ή τηγανιτές πατάτες).
  • Κατά το σερβίρισμα αντί για μαϊντανό, πάει πολύ και ο φρέσκος βασιλικός, όπως και η ρίγανη.


Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη!

Μοιραστείτε το