Ενοχλημένοι από τις θέσεις του κ. Τζιτζικώστα

Μοιραστείτε το

Το θέμα της Γενοκτονίας των Χριστιανικών λαών της Ανατολής είναι πολύ κρίσιμο για την Τουρκία. Και αντιδρούν εναντίον όσων έχουν κάποια συμμετοχή.

Οι Τούρκοι δεν πτοούνται από τις αντιδράσεις, σε τέτοιες ενέργειες τους


Η συνήθης δικαιολογία των Τούρκων

Την ιστορία με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, που δεν τον άφησαν οι Τούρκοι να περάσει στη χώρα τους από το λιμάνι της Σμύρνης, όπου αφίχθη με την νέα γραμμή θαλάσσιας επικοινωνίας Θεσσαλονίκης – Σμύρνης, θα την γνωρίζετε.

Ίσως δεν έχετε πληροφορηθεί την συνήθη δικαιολογία των Τούρκων σε τέτοιες περιπτώσεις: «Το όνομά του είναι παρόμοιο με κάποιου που έχει απαγόρευση εισόδου», λέει το πρακτορείο Ανατολή.

Κατά το ίδιο πρακτορείο, τον φιλοξένησαν στο λιμάνι μέχρι την λήξη του τεχνικού προβλήματος, όπως το αποκαλεί, και μετά του είπαν ότι όλα είναι εντάξει και μπορεί να περάσει. Αλλά εκείνος αρνήθηκε. Και καλά έκανε.

Είναι συνήθης η τακτική αυτή των Τούρκων και αποβλέπει στην προσβολή του προσώπου για να πάρει το μήνυμα του ποιος έχει το πάνω χέρι. Την εφαρμόζουν συχνά.

Παρόμοια συμπεριφορά είχαν, παλαιότερα, ακόμη και προς τον Θεόδωρο Πάγκαλο. Όταν με την ιδιότητα του υπουργού Εξωτερικών επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη, για να συμμετάσχει σε διάσκεψη των βαλκάνιων ΥΠΕΞ. Ήμουν στο ελικοφόρο αεροπλάνο που τον μετέφερε, ως απεσταλμένος της ΕΡΤ3.

Ο Πάγκαλος τις προηγούμενες ημέρες είχε κάνει δηλώσεις που δυσαρέστησαν τους Τούρκους. Άφησαν σκόπιμα το αεροπλάνο να κάνει γύρους πάνω από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, πάνω από μισή ώρα.


Η δράση του κ. Τζιτζικώστα

Είναι αδύνατον να μην γνώριζαν οι Τουρκικές αρχές πως στο πλοίο επέβαινε και Έλληνας αξιωματούχος. Άλλωστε, ο κ. Τζιτζικώστας θα προήδρευε Ευρωπαϊκής σύσκεψης.

Και το γνώριζαν και συνειδητά έβαλαν τον κ. Τζιτζικώστα στην περιπέτεια του ελέγχου. Ίσως κάτι τους έχει ενοχλήσει από την δράση του Τζιτζικώστα.

Αν θα μπορούσα να κάνω μια εκτίμηση του τι τους ενόχλησε, θα έλεγα η συμμετοχή του και οι χαιρετισμοί του στις επετείους της Ποντιακής γενοκτονίας.


Το θέμα της Γενοκτονίας των Χριστιανικών λαών της Ανατολής είναι πολύ κρίσιμο για την Τουρκία. Και αντιδρούν εναντίον όσων έχουν κάποια συμμετοχή. Εν πάση περιπτώσει, οι Τούρκοι δεν πτοούνται από τις αντιδράσεις σε τέτοιες ενέργειές τους.

Και άφησαν τον κ. Τζιτζικώστα να σκεφθεί τι τους ενόχλησε στην πολιτική συμπεριφορά του. Ελπίζω να μην αλλάξει στάση, επειδή οι Τούρκοι φέρονται με τον τρόπο αυτό.

Στη λογική της ανταποδοτικότητας, πρέπει ανάλογη συμπεριφορά να επιδείξει και το Ελληνικό κράτος σε Τούρκο αξιωματούχο.


Διαβάστε επίσης: Αναστατώθηκε η Τουρκία από το μνημείο στην Κω

Μοιραστείτε το