Ο μαθητής φαινόμενο από τη Δράμα

Μοιραστείτε το

Από τη Δράμα στη κορυφή του κόσμου ο Πρόδρομος Φωτιάδης, «σαρώνει» τα μετάλλια στις μαθητικές Ολυμπιάδες Μαθηματικών.

Η πορεία του 17χρονου Δραμινού μαθητή, είναι εντυπωσιακή!


Πρόδρομος Φωτιάδης

Ο 17χρονος μαθητής Πρόδρομος Φωτιάδης από τη Δράμα «σαρώνει» τα μετάλλια στις μαθητικές Ολυμπιάδες Μαθηματικών. Ενώ πρόσφατα τιμήθηκε, στην Ακαδημία Αθηνών, με το βραβείο Αριστείας στα Μαθηματικά «Παναγιώτης Μέγας».

Ο Πρόδρομος Φωτιάδης που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο χωριό «Νικηφόρος» του Νομού Δράμας, ανακάλυψε την αγάπη του για τα μαθηματικά και τη φυσική στις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού. Ενώ από τη Β΄ Τάξη του Γυμνασίου άρχισε να μελετάει πιο συστηματικά.

Με τη παρότρυνση των καθηγητών του άρχισε να λαμβάνει μέρος σε μαθητικούς διαγωνισμούς. Στη προσπάθεια του μάλιστα συνέδραμε και ο πατέρας του, ο οποίος τον καθοδήγησε με αποτέλεσμα να εμβαθύνει.

Οι διακρίσεις και τα μετάλλια διαδέχονται το ένα το άλλο


Διακρίσεις – Μετάλλια

Ο 17χρονος Πρόδρομος Φωτιάδης, από τη Δράμα, έχει αποσπάσει τέσσερα μετάλλια σε μαθητικές Ολυμπιάδες Μαθηματικών. Οι διακρίσεις του αυτές, εκτός από την οικογένεια του κάνουν περήφανους και τους εκπαιδευτικούς του, αλλά και τους Δραμινούς γενικότερα.

Στην «63η Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα» που έλαβε χώρα στο Όσλο το περασμένο καλοκαίρι, ο Πρόδρομος Φωτιάδης κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο. Σε εκείνο μάλιστα τον διαγωνισμό η Ελληνική ομάδα με κορυφαίο τον Δραμινό μαθητή, ξεπέρασε μεγάλες δυνάμεις των μαθηματικών διαγωνισμών. Όπως η Αυστραλία, η Ουγγαρία και η Σερβία, που έχουν παράδοση στην στήριξη των μαθητών που συμμετέχουν στους διαγωνισμούς.

Την άνοιξη του 2022 ο Δραμινός μαθητής είχε κατακτήσει και χρυσό μετάλλιο στην «39η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα (ΒΜΟ)», που διοργανώθηκε από την «Κυπριακή Μαθηματική Εταιρεία» και την «Μαθηματική Εταιρεία Νοτιοανατολικής Ευρώπης» στην Κύπρο.

Το περασμένο καλοκαίρι ο Πρόδρομος Φωτιάδης κατέκτησε συν τοις άλλοις και το 2ο βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Αστρονομίας, που φέρει το όνομα «Πτολεμαίος».


Ο πρώτος στόχος

Πλέον ο Πρόδρομος Φωτιάδης έχει θέσει ως πρώτο στόχο να περάσει στο Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών, στις Πανελλαδικές του 2023. Φυσιολογικά, η επιθυμία του θα πραγματοποιηθεί χωρίς κανένα εμπόδιο.

Η μαθησιακή εξέλιξη του, όπως υπογράμμισε, οφείλεται…

«Στην συστηματική δουλειά που ο ίδιος κάνει, αφιερώνοντας τουλάχιστον τρεις ώρες από τον ελεύθερο χρόνο του στην μελέτη, ενώ τα Σαββατοκύριακα αφιερώνει ακόμη περισσότερο»

Όσον αφορά για την επιλογή φοίτησης στο Γυμνάσιο Νικηφόρου Δράμας, που απέχει αρκετά από τη πόλη της Δράμας στην οποία διαμένει, αυτό έγινε…

«Επειδή πρόκειται για ένα πολύ ήσυχο σχολείο, το οποίο ευνοεί τον τρόπο μελέτης. Αλλά και η ιδιαίτερη σχέση που έχει το σχολείο με την αστρονομία, γεγονός που αξίζει να βρίσκεται εκεί»


Πρότυπο σχολείο με αστρονομικό παρατηρητήριο

Το Γυμνάσιο στον Νικηφόρο Δράμας διαθέτει το μοναδικό αστρονομικό παρατηρητήριο με τηλεσκόπιο διαστάσεων 17 ιντσών, με το οποίο μπορούν να γίνουν παρατηρήσεις, αλλά και επιστημονική έρευνα.

«Ο Ουρανός είναι ιδιαίτερα ελκυστικός για τα παιδιά»

Επίσης, στον αύλειο χώρο του σχολείου έχει δημιουργηθεί ένα υπαίθριο εργαστήριο Φυσικής. Με την επιστημονική καθοδήγηση και πολύ προσωπική εργασία του καθηγητή Φυσικής του σχολείου κ. Δογραματζίδη Μιχάλη.

Δείτε το παρακάτω video, σχετικά με το Αστρονομικό πάρκο στον Νικηφόρο Δράμας

Το σχολείο στο οποίο φοιτά ο Πρόδρομος Φωτιάδης, σε συνδυασμό με το υπαίθριο εργαστήριο, στο πάρκο ηλιακών ρολογιών, γίνεται πόλος έλξης για επιστημονικέςεκπαιδευτικές εκδρομές.


Διαβάστε επίσης: Διάκριση για το επιτραπέζιο παιχνίδι «Εύξεινος Πόντος»

Μοιραστείτε το