Συνταγή για πίτα Καισαρείας

Μοιραστείτε το

Η πίτα Καισαρείας πήρε το όνομά της από τον τόπο καταγωγής της, την Καισαρεία. Την έφεραν στην Ελλάδα οι πρόσφυγες από τον Πόντο, αλλά η μοναδική γεύση της λατρεύεται παντού. Ονομάζεται και «παστουρμαδόπιτα», «παστουρμάλι» ή «πίτα Καππαδοκίας».

Γιορτινή συνταγή, για να φτιάξετε πεντανόστιμη πίτα Καισαρείας


Η πίτα Καισαρείας φτιάχνεται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Παρακάτω ακολουθεί συνταγή, για να φτιάξετε και εσείς τη δική σας πίτα Καισαρείας για τους καλεσμένους σας, φέτος τις γιορτές!

Μερικά μικρά μυστικά πριν ξεκινήσετε να φτιάχνετε την πίτα Καισαρείας:

  • Οι χαρακιές στην επιφάνεια της πίτας είναι απαραίτητες, ώστε να εξατμίζεται η υγρασία της γέμισης.
  • Επίσης, ξεφλουδίζουμε την ντομάτα και στεγνώνουμε πολύ καλά τη σάρκα της, ώστε να μην έχουμε περιττή υγρασία στο φύλλο και μας νοτίσει η πίτα.


Υλικά Συνταγής

  • 2 έτοιμα φύλλα ζύμης για πίτσα.
  • 100 γραμμάρια κασέρι.
  • 2 φέτες παστουρμάς ή χοιρομέρι.
  • 1 ντομάτα χωρίς σπόρους και φλούδα.
  • Λίγο ελαιόλαδο.
  • Λίγο σουσάμι.
  • Λίγος παπαρουνόσπορος.


Εκτέλεση Συνταγής

  • Για την παραδοσιακή πίτα Καισαρείας με παστουρμά, αφήνουμε πρώτα τη ζύμη που θα χρησιμοποιήσουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το φύλλο με τον πλάστη, για να γίνει πιο λεπτό.
  • Τρίβουμε το κασέρι σε χοντρό τρίφτη. Ξεφλουδίζουμε την ντομάτα, την κόβουμε στα 4, αφαιρούμε τους σπόρους και την ξανακόβουμε σε μικρά καρεδάκια. Τη βάζουμε σε μπολ, τη ραντίζουμε με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο, αλατίζουμε και ανακατεύουμε.
  • Ακουμπάμε το 1 φύλλο της ζύμης σε λαδωμένο ή αλευρωμένο ταψί. Βάζουμε επάνω το μισό κασέρι, τον παστουρμά και την ψιλοκομμένη ντομάτα. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο κασέρι. Ανοίγουμε πιο λεπτό και το δεύτερο φύλλο της ζύμης. Με τα δάχτυλα, αλείφουμε περιμετρικά το κάτω φύλλο με λίγο νερό.
  • Σκεπάζουμε την πίτα πατώντας καλά τις ενώσεις γύρω γύρω, με τα δάχτυλα ή με ένα πιρούνι, για να κολλήσουν τα δυο φύλλα μεταξύ τους.
  • Με τη μύτη του μαχαιριού κάνουμε 4-5 χαρακιές στην επιφάνεια της πίτας. Αλείφουμε με λάδι και πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι και παπαρουνόσπορο.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς C, για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.


Καλή επιτυχία & καλή όρεξη!

Πηγή συνταγής
Φωτογραφία: Olivemagazine.gr

Μοιραστείτε το