«Μαύρο» καλοκαίρι για εκδηλώσεις και συναυλίες

Μοιραστείτε το

Κραυγή αγωνίας από τον καλλιτεχνικό χώρο και τους διοργανωτές συναυλιών και εκδηλώσεων. Μετά από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού για απαγόρευση των πολιτιστικών εκδηλώσεων το φετινό καλοκαίρι.

Η κατάσταση αγγίζει τα όρια ανθρωπιστικής καταστροφής, δηλώνουν οι μουσικοί


Απαγόρευση εκδηλώσεων

SOS εκπέμπει σύσσωμος ο καλλιτεχνικός κόσμος, με τον Πρόεδρο του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου Βασίλη Παρασκευόπουλο να ζητά διευκρινίσεις εδώ και τώρα. Αφού οι απαγόρευση των συναθροίσεων ως προληπτικό μέτρο για τον κορονοϊό, σημαίνει «φρένο» σε κάθε καλοκαιρινή καλλιτεχνική εκδήλωση.

Όπως εξηγεί ο Βασίλης Παρασκευόπουλος αυτό σημαίνει πως υπάρχει κίνδυνος όλες οι συναυλίες να ακυρωθούν, καθώς και όλα τα μουσικά event του καλοκαιριού σε όλη τη χώρα. Με αποτέλεσμα έναν ολόκληρος κλάδος να εξακολουθεί να βρίσκεται στα όρια της ανθρωπιστικής κατάρρευσης.

Αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου:

«Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως δεν θα υπάρχουν μεγάλες συγκεντρώσεις, άρα δεν θα υπάρχουν συναυλίες μέσα σ όλο το καλοκαίρι. Αν λάβουμε υπόψιν πως η πανδημία σε συνδυασμό με την εποχική γρίπη θα επιστρέψουν ξανά το Φθινόπωρο, ποια μαγαζιά, ποιοι χώροι εργασίας μας θα ανοίξουν τη νέα σεζόν (;).

Άρα κάποιος που είχε πάρει το τελευταίο του μεροκάματο τον Φεβρουάριο, πιθανόν και καλώς εχόντων των πραγμάτων θα πάρει ξανά μεροκάματο το 2021.

Μιλάμε για μια κατάσταση που αγγίζει τα όρια της ανθρωπιστικής καταστροφής, καθώς υπάρχει ήδη αδυναμία επιβίωσης αρκετών συναδέλφων. Είναι τραγικό αυτό που ζούμε»

Και προσθέτει:

«Φοβάμαι ότι δεν θα ανοίξει κανένας χώρος, αλλά και ν’ ανοίξει πόσος κόσμος θα είναι αυτός που θα πάει. Πόσοι θα είναι αυτοί που μετά τα όσα έχουμε ακούσει για την εξάπλωση του ιού θα τολμήσουν να συγκεντρωθούν σ’ έναν χώρο.

Οι συνάδελφοι στα νησιά ξέρουν από τώρα πως το καλοκαίρι δεν θα δουλέψουν. Όλοι αυτοί περίμεναν την τουριστική περίοδο για να κάνουν κανένα μεροκάματο και όμως έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, θα το χάσουν κι αυτό».


Επίδομα των 800 ευρώ

Μεγάλα είναι τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στον μουσικό κλάδο και για το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ. Που σύμφωνα με τα κριτήρια, είναι πολλοί λίγοι αυτοί που το δικαιούνται:

«Κάποιοι εντάχθηκαν στις τελευταίες ανακοινώσεις της κυβέρνησης, ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί ο τρόπος με τον οποίο θα μπουν στην πλατφόρμα της «Εργάνη», ώστε να το πάρουν.

Οι προϋποθέσεις αφορούν όλους εκείνους που πήραν το εποχικό βοήθημα το 2019. Ένα βοήθημα που δίνεται σε εποχικά επαγγέλματα, όπως είναι και οι μουσικοί, οι οποίοι κατάφεραν το 2018 να έχουν από 50 με 210 ένσημα. Να πω μόνο πως στον κλάδο μας τα 50 ένσημα είναι άθλος, όταν οι περισσότεροι δουλεύουν Παρασκευή – Σάββατο που σημαίνει σε μια πεντάμηνη σεζόν περίπου 40 ένσημα. Υπάρχουν και εκείνοι που δουλεύουν για μια συναυλία, που θα πάρουν το πολύ ένα με δυο ένσημα, όταν για το τελικό αποτέλεσμα έχουν δουλέψει ένα μήνα και παραπάνω. Άρα το κριτήριο αυτό βγάζει απ έξω τους περισσότερους μουσικούς της χώρας.

Ο κλάδος μας ήταν από τους πρώτους που κλονίστηκαν από την πανδημία, αφού οι περισσότεροι χώροι από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Μάρτιο άρχισαν σταδιακά να κλείνουν ο ένας μετά τον άλλο. Αυτό σημαίνει πως κάποιοι πήραν το τελευταίο τους μεροκάματο τον Φεβρουάριο και άλλοι λιγότεροι τον Μάρτιο».


– Διαβάστε επίσης: Πιο ασφαλής στην Ελλάδα απ΄ ότι στη ΣουηδίαΠηγή

* Φωτογραφία άρθρου: Από το 9ο Επετειακό Ποντιακό Πανηγύρι του Συλλόγου Ποντίων Αγ.Βαρβάρας «Ο ΦΑΡΟΣ»

Μοιραστείτε το