Ούτε φέτος θα ανοίξει η Παναγία Σουμελά

Μοιραστείτε το

Αναβάλλεται και για φέτος το άνοιγμα της ιστορικής Μονής της Παναγίας Σουμελά, λόγω κορονοϊού. Η οποία ήταν προγραμματισμένο να ανοίξει φέτος για τους επισκέπτες, έπειτα από 4 χρόνια εργασιών.

Ο κορονοϊός «χτύπησε» και τη Παναγία Σουμελά


Λόγω κορονοϊού

Το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στη Τραπεζούντα ήταν προγραμματισμένο να ανοίξει φέτος το Μάιο για τους επισκέπτες, έπειτα από 4 χρόνια εργασιών αναστήλωσης. Ωστόσο τα έργα στη Μονή και τον περίβολό της, λόγω κορονοϊού και άσχημων καιρικών συνθηκών καθυστέρησαν και τώρα είναι άγνωστο πότε θα ξεκινήσουν και πάλι.

«Κανονικά με βάση τον σχεδιασμό έπρεπε οι εργασίες να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη Μαΐου. Εξαιτίας της επιδημίας του κορονοϊού θα καθυστερήσουν λίγο.

Το 2020 όλα πήγαν στραβά. Η σεζόν περιορίστηκε. Αναμένουμε κάποια κινητικότητα από τον εσωτερικό τουρισμό, αλλά για να υπάρξει, πρέπει πρώτα και πάλι να ολοκληρωθούν οι εργασίες αναστήλωσης».

…δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων της ανατολικής Μαύρης Θάλασσας, Χασάν Βολκάν Κανταρτζί. Προσθέτοντας ότι δεν προβλέπεται νέα συγκεκριμένη ημερομηνία για τα εγκαίνια.


Εργασίες αποκατάστασης

Το Μάιο του 2019 είχε ανοίξει για τους επισκέπτες ένα μέρος του περιβόλου της Μονής, μετά τις εργασίες αποκατάστασης (σταθεροποίηση και καθαρισμός των βράχων) πάνω από το μοναστήρι. Ενώ οι αρχές της Τουρκίας φέτος σχεδίαζαν να ανοίξουν και το υπόλοιπο κομμάτι. Καθώς και να δώσουν την άδεια στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο να πραγματοποιήσει λειτουργία τον Δεκαπενταύγουστο, όπως και πριν από 5 χρόνια.

Η μονή της Παναγίας Σουμελά στη Τραπεζούντα είναι ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της Τουρκίας με εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες να συρρέουν κάθε χρόνο από όλον τον κόσμο. Καθώς το ενδιαφέρον των επισκεπτών από όλον τον κόσμο είναι πολύ μεγάλο για το απαράμιλλο αρχιτεκτονικό θαύμα του Πόντου.

Ωστόσο, η κατολίσθηση των βράχων μέσα στους οποίους είναι λαξευμένο το μοναστήρι, ανάγκασε τις αρχές να κλείσουν το ιερό μνημείο και να προβούν σε επίπονες και μακρόχρονες εργασίες αποκατάστασης.


– Διαβάστε επίσης: Παναγία Σουμελά στη Τραπεζούντα



Πηγή

Μοιραστείτε το