Με Ελληνορθόδοξη συνείδηση

Μοιραστείτε το

Έχουν τα Ελληνικά ήθη και έθιμα, την Ελληνική λαϊκή παράδοση, κρυφές πρόχειρες Ορθόδοξες εκκλησιές, τον Ελληνικό πολιτισμό και κουλτούρα. Καθημερινά στη πλειοψηφία τους χρησιμοποιούν την Ποντιακή διάλεκτο (ντοπιολαλιά). Έχουν την ίδια μουσική, τον χορό και τα ίδια τραγούδια με τους αδελφούς τους, που κατοικούν στην Ελλάδα και στη πρώην Σοβιετική Ένωση.

Οι Κρυπτοχριαστιανοί στον Πόντο


Κρυπτοχριστιανοί – Τσαρκαλήδες

Πλήρη στοιχεία δεν υπάρχουν, αλλά σύμφωνα με μέτριους υπολογισμούς, οι Τουρκόφωνοι, οι Ποντιόφωνοι Μουσουλμάνοι και οι Κρυπτοχριστιανοί που έχουν Ελληνική συνείδηση, στον Πόντο, υπερβαίνουν το 1.000.000.

Στο Ισκεντερλί, στο Αλεξανδρινό, στην Αμισό – Σαμψούντα, κατοικούν Ελληνόφωνοι Μουσουλμάνοι, αμιγώς χωρίς προσμίξεις μʼ άλλους πληθυσμούς Ακόμη και σήμερα κατοικούν Τσαρκαλήδες στη Μπάφρα, στη Σαμψούντα, στη Τοκάτη, στο Ερζερούμ και στη Θεοδοσούπολη.

Οι Τσαρκαλήδες είναι οι Πόντιοι που τον 17ο αιώνα αναγκάσθηκαν από τους Τούρκους να μιλούν τη Τουρκική γλώσσα

Το 1829 ίδρυσαν στην περιοχή της Τσάλκας, κοντά στην Τυφλίδα της Γεωργίας, 43 Ελληνικά χωριά. Είναι οι Τουρκόφωνοι Χριστιανοί, που το 1974 ζητούσαν την άδεια από την Σοβιετική Ένωση, να έλθουν και να πολεμήσουν τους Τούρκους, που είχαν εισβάλει στην Κύπρο!


Σήμερα στον Πόντο οι Ελληνόφωνοι τονίζουν δημόσια:

«Εμείς είμαστε Ρούμτσοι, Έλληνες σαν εσάς»

Διευκρινίζουν ότι δεν είναι Τούρκοι, αν και Μουσουλμάνοι, αλλά Έλληνες γηγενείς. Αρκετοί μάλιστα λένε:

«Δεν είμαστε Χριστιανοί, μα ούτε και Μουσουλμάνοι. Ευρισκόμαστε πάνω σε μια γέφυρα με κομμένες τις άκρες της. Αν και Έλληνες, δεν έχουμε καμιά επαφή με τους Χριστιανούς, γιατί τα αδέλφια μας έφυγαν. Ενώ με τους Τούρκους δεν θέλουμε να έχουμε καμιά σχέση».


Ελλάδα – Εξωτερική πολιτική

Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει μια επιθετική εξωτερική πολιτική. Τη στιγμή που η Τουρκία φωνάζει για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Μουσουλμάνων της Ελληνικής Θράκης και για τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, εμείς ξεχνούμε την ύπαρξη των σκλαβωμένων και ξεχασμένων αδελφών μας στη Τουρκία.

1.500.000 Ελληνόφωνοι και Τουρκόφωνοι Μουσουλμάνοι και Κρυπτοχριστιανοί, προσμένουν ένα χαμόγελο από την Μάνα Ελλάδα και λίγο ενδιαφέρον…


Ποντιακό τραγούδι για τους Κρυπτοχριστιανούς

Διαβάστε παρακάτω ένα πολύ όμορφο Ποντιακό τραγούδι, από τα λίγα που αναφέρονται ξεκάθαρα στο θέμα των Κρυπτοχριστιανών. Σε αυτό το τραγούδι η Σώνα είναι η «Εμινέ» και ο Νικόλας είναι ο «Μαχμούτ». Ο οποίος στη γιορτή του Σωτήρος θα πάει να την κλέψει και μεσάνυχτα κρυφά από όλους θα πάνε στο μοναστήρι, για τη τέλεση του θρησκευτικού τους γάμου…


Σώνα μ’ μη τυραννίεσαι

Σώνα μ’ μη τυραννίεσαι και μ’ έεις βαρύν καρδίαν,
θ΄ αλλάεις το χρυσόν τ’ όνομα σ’ και Τούρκικον θα βάλεις.

Θα παίρ΄τς άντραν ολόχρυσον, Χριστιανόν παιδίν εν’
‘ς σα φανερά Μαχμούτ αγάς και ‘ς σα κρυφά Νικόλας
‘ς σό Μοναστήρ’ μεσανυχτί θα πάτε στεφανούζ’νε.

Εμέν λέγ’νε Νικόλ’ογλή και τ’ όνομα μ’ εν Γιάννες,
καλλίον ας επέθανα κι εσέν να μ’ είχα ειδέναι.

Εμινέ έλα ς’ σο παραθύρ’ εσένα κατ’ θα λέγω
τ’ Αε- Σωτήρας τη βράδυν θα παίρω σε και φεύω.

‘Σ σην Πόλιν εσουμαρλάεψε ασημένα φιλιάδες
γιατί χωρίζ’ μας ο Θεόν και α ση γειτονάδες.

Εμείς ας εχωρίγαμε εδέβαν πολλά χρόνα
τ’ αρωθυμίας τα πολλά επλέθεναν τα πόνα.

Μοιραστείτε το