Ταξιδεύοντας στον Πόντο

Μοιραστείτε το

Τα ταξίδια των Ελλήνων του Πόντου στην ιστορική τους πατρίδα χαρακτηρίζονται ως προσκυνηματικά. Με έντονο το στοιχείο της νοσταλγίας, ως έναυσμα και κύριο βίωμα. Πρόκειται για τη συμβολική «επιστροφή» στον προγονικό τόπο.

Η προσμονή της άφιξης στον τόπο προγονικής καταγωγής


Τουρισμός της νοσταλγίας

Ένα ταξίδι με έντονη μνημονική διάσταση και συναισθηματική βαρύτητα, τη συνισταμένη πολλών ειδών τουρισμού, που συνοψίζονται στον «Τουρισμό της νοσταλγίας».

Ο ταξιδιώτης αναζητά «απαντήσεις» από τον Πόντο, προσπαθώντας να εντάξει την ατομική του ταυτότητα στον τόπο, να καλύψει τα κενά των οικογενειακών αφηγήσεων και να δημιουργήσει νέα, συνθετικά βιώματα.

Η ιστορική πατρίδα υλικοποιείται και η αόριστη εικόνα συγκεκριμενοποιείται. Η συνεύρεση με ντόπιους πληθυσμούς που μιλούν την Ποντιακή διάλεκτο, μετατοπίζει το ενδιαφέρον του ταξιδιώτη από το μνημειακό πολιτισμό, στους κατοίκους του Πόντου, αναδύοντας μια νέα, κοινή Ποντιακή ταυτότητα.

Καθολική ευχή είναι να εκλείψει η εχθρότητα και να υπάρξει αληθινή προσέγγιση.


Στοιχεία βιβλίου

  • Συγγραφέας: Μυροφόρα Ευσταθιάδου
  • ISBN: 978-618-5033-81-1
  • Κατηγορία: Ιστορία – Εθνολογία – Ταξιδιωτικοί οδηγοί
  • Έτος πρώτης έκδοσης: 2018
  • Εκδότης: Μένανδρος
  • Σελίδες: 415
  • Ενδεικτική τιμή: 11 – 15€

✔ Βρείτε το βιβλίο «Ταξιδεύοντας στον Πόντο» ΕΔΩ


Μυροφόρα Ευσταθιάδου

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1978. Από μικρή μυήθηκε στον Ποντιακό πολιτισμό δίπλα στον πατέρα της, Στάθη Ευσταθιάδη, ακολουθώντας τον σε δεκάδες καταγραφές, κυρίως στον ιστορικό Πόντο.

Είναι απόφοιτη του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών (Α.Π.Θ.) και τελειόφοιτη του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας (Δ.Π.Θ.), στην κατεύθυνση «Εθνολογία». Παρακολούθησε μαθήματα Βυζαντινής μουσικής. Γνωρίζει Αγγλικά, Ιταλικά και Τουρκικά. Επιμελήθηκε CD Ποντιακής μουσικής και βιβλία Ποντιακού περιεχομένου. Επισκέπτεται κάθε χρόνο τον Πόντο, πραγματοποιώντας καταγραφές και ξεναγήσεις.

Είναι Πρόεδρος του «Φάρου Ποντίων» και μητέρα δύο αγοριών, του Στάθη και του Ιάσωνα.

Μοιραστείτε το