Ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Πόντος

Μοιραστείτε το

Ο βασιλιάς της Μακεδονίας, ο Μέγας Αλέξανδρος, δεν έφτασε μέχρι τον Πόντο. Διότι η εκστρατεία του απέβλεπε κυρίως στον περιορισμό της δύναμης των Περσών. Οι οποίοι Πέρσες αποτελούσαν τον ισχυρότερο εχθρό της Ελλάδας…

Την οποία αιματοκύλησαν επανειλημμένα με τους ιμπεριαλιστικούς τους πολέμους, ακόμη και όταν ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν παιδί


Οι εκστρατείες του

Ο Μέγας Αλέξανδρος πέτυχε τον σκοπό του, κατακτώντας την Περσία και τις κτήσεις της. Κυρίως στη Μικρά Ασία, που ανθούσε το Ελληνικό στοιχείο, από τον αποικισμό του 8ου ή του 7ου π.Χ. αιώνα.

Μεθυσμένος, προφανώς, από τις νίκες του, δεν επέστρεψε στη Μακεδονία, που του το ζητούσαν οι στρατιώτες του. Αλλά εξεστράτευσε και κατέκτησε τις Ινδίες και την περιοχή του σημερινού Αφγανιστάν.

Και ίσως να εφτανε ο ίδιος, αντί για κάποιους στρατηγούς του, στην Κίνα και στην Ινδονησία. Εάν δεν τον πρόφταινε ο θάνατος του το 323 π.Χ.

Οι κατακτητικοί πόλεμοι του Αλέξανδρου είχαν ως στόχο την εξασφάλιση των ορίων της Ελλάδας, από τη διαρκή απειλή των Περσών

Ο εκπολιτιστικός σκοπός των πολέμων ήρθε μετά, μάλλον ως συνέπεια των κατακτήσεων του. Αυτό, βεβαίως, δεν λέει και πολλα, γιατί οι λαοί που κατακτήθηκαν από τους Έλληνες, είχαν πολύ αναπτυγμένους πολιτισμούς.

Ο Αρριανος αναφέρει στην «Αλέξανδρου Ανάβαση», ότι τουλάχιστον σε τρεις περιπτώσεις, έγιναν προτάσεις στον Αλέξανδρο να εκστρατεύσει εναντίον της Κολχίδος και των Αμαζόνων. Τις οποίες, όμως απέρριψε, υποσχόμενος ότι κάποια μέρα θα προωθηθεί στον Πόντο, για να εκστρατεύσει από εκει κατά της Σκυθιας. Περιοχή που περιελάμβανε τη σημερινή Ρουμανία και ανατολικά, την περιοχή μέχρι την Αζοφική.

Προφανώς, ο Μέγας Αλέξανδρος δεν είχε θεωρήσει ισχυρούς εχθρούς τους Πέρσες, Αριοβαρζανη (363-337 π.Χ.) και Μιθριδάτη (337-302 π.Χ.). Οι οποίοι είχαν ιδρύσει το Βασίλειο του Πόντου.


Ο Εύξεινος Πόντος

Το πέρασμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου από την Ασία, συνετέλεσε στον ταχύτερο εξελληνισμό πολλών περιοχών του Πόντου. Όπως τα Κομανα, τα Κάβειρα, η Αμάσεια, η Γαζιουρα. Ενώ η Τραπεζούντα και άλλες περιοχές βρήκαν την ευκαιρία να αναπτυχθούν οικονομικά και πολιτιστικά. Διατηρώντας την αυτονομία και ανεξαρτησία τους, πράγμα που διαπιστώνεται από τα νομίσματα με παραστάσεις τοπικών θεμάτων.

Ο Μέγας Αλέξανδρος επανέφερε τη δημοκρατία στην Αμισό / Σαμψούντα, μετά την απελευθέρωση της από τους Πέρσες

Αργότερα, έναν περιπου αιώνα μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου (323 π.Χ ), συγκεκριμένα τον 2ο π.Χ. αιώνα, ο Μιθριδάτης ο βασιλιάς του Πόντου, από Πέρση πατέρα και Ελληνίδα μητέρα, μπλέχτηκε σε πόλεμους με τους Ρωμαίους. Αφού κατέκτησε στη σειρά τη Γαλατία, την Καππαδοκία, τα νησιά του Αιγαίου (εκτός της Ρόδου και της Χίου), έφτασε και κατέκτησε τη Μακεδονία, η οποία ήταν Ρωμαϊκή επαρχία…

Ήταν σαν να έπαιρνε ο Μιθριδάτης εκδίκηση, για την κατάκτηση της Περσίας από τον Μέγα Αλέξανδρο!


Διαβάστε επίσης: Μιθριδάτης ο βασιλιάς του Πόντου

Μοιραστείτε το