Οι Μη Χαμένες Πατρίδες

Μοιραστείτε το

Η Κωνσταντινούπολη έχει την τιμητική της στο πολυβραβευμένου ντοκιμαντέρ με τίτλο «Οι Μη Χαμένες Πατρίδες / The UnLost Homeland» της Ευτυχίας Φράγκου. Ένα οδοιπορικό στη σύγχρονη ιστορία της Ρωμαίικης μειονότητας, υπό την αιγίδα της «Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών».

Δείτε παρακάτω, το επίσημο trailer του «The UnLost Homeland»


Κωνσταντινούπολη – The UnLost Homeland

Ποιοι ήταν στα αλήθεια οι Έλληνες της Πόλης; Πώς κατόρθωσαν να συνεχίσουν την Βυζαντινή κληρονομιά; Πώς διατήρησαν γλώσσα, θρησκεία, ταυτότητα, ήθη και έθιμα για 500 και πλέον χρόνια μετά την Άλωση της Πόλης;

«Οι Μη Χαμένες Πατρίδες» είναι ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα στα γεγονότα που σημάδεψαν τη πορεία της Ρωμιοσύνης, στις δύο πλευρές του Βοσπόρου.

Ένα οδοιπορικό στην Κωνσταντινούπολη και τη σύγχρονη ιστορία της Ρωμαίικης μειονότητας, μέσα από μαρτυρίες επιφανών εκπροσώπων της Πόλης. Ένα ντοκιμαντέρ με τη μουσική επένδυση της Ευανθίας Ρεμπούτσικα και υπό την αιγίδα της «Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών».

Oι αγώνες των εναπομείναντων Ρωμιών, για διατήρηση της εθνικής και θρησκευτικής τους ταυτότητας

«Οι Μη Χαμένες Πατρίδες» ακολουθούν την ιστορία 12 Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, οι οποίοι έζησαν τα «Σεπτεμβριανά του 1955», αλλά και ενός Τούρκου ακαδημαϊκού του Cengiz Aktar (Τζενγκίζ Ακτάρ), ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στην Ελλάδα.

Στο ντοκιμαντέρ αυτό παρακoλουθούμε, μέσα από αφηγήσεις, το πώς σχεδιάστηκε και οργανώθηκε το πογκρόμ κατά των Ελλήνων της Πόλης και των υπόλοιπων μειονοτήτων. Ενός πογκρόμ που πραγματοποιήθηκε εν καιρώ ειρήνης στην Κωνσταντινούπολη.


Άνθρωποι που έγραψαν ιστορία

Πώς κατάφερε η Τουρκία να εκδιώξει όλες τις μειονότητες; Τι περιελάβανε το σχέδιο της εθνοκάθαρσης; Ποιοι ήταν στα αλήθεια οι Έλληνες της Πόλης; Ποια η σχέση τους με τις άλλες μειονότητες;

Με μοντάζ γρήγορου ρυθμού και κειμένων επί της οθόνης, ο θεατής μεταφέρεται σε ένα νοητό τραπέζι. Όπου όλοι μαζί χωρίς να γνωρίζονται, συνομιλούν απαντώντας και συμπληρώνοντας ο ένας τον άλλο. Ένας εξ αυτών επιστρέφει στο σπίτι του μετά από 46 χρόνια, συντροφιά με τον εγγονό του.

Γιατί τέλος δεν υπάρχει! Γιατί τελικά η ιστορία δεν είναι μόνο τα γεγονότα, αλλά οι ιστορίες των ανθρώπων που έγραψαν ιστορία…


Το ντοκιμαντέρ «Οι Μη Χαμένες Πατρίδες / The UnLost Homeland», μέσω των κινηματογραφικών φεστιβάλ, έχει ταξιδέψει και έχει βραβευτεί σε δεκάδες χώρες, από τη Σουηδία μέχρι τον Καναδά και από την Ινδία μέχρι την Αυστραλία.

Μέσω της σελίδας «Οι Μη Χαμένες Πατρίδες / The UnLost Homeland» στο Facebook, μπορείτε να ενημερωθείτε για τις προβολές και άλλα νέα – εκδηλώσεις που σχετίζονται με το ομώνυμο ντοκιμαντέρ.


Διαβάστε επίσης: Σε Μια Νέα Πατρίδα

Μοιραστείτε το