Σε Μια Νέα Πατρίδα

Μοιραστείτε το

Μια νέα ιστορική σειρά ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ3. Μια μοναδική παραγωγή, που καταγράφει για πρώτη φορά τη ζωή των προσφύγων στους τόπους εγκατάστασης τους ανά την Ελλάδα.

Οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι πρόσφυγες, από τη στιγμή που εγκαταστάθηκαν στη νέα τους πατρίδα


Νέα σειρά ντοκιμαντέρ

Ίσως ποτέ άλλοτε στην παγκόσμια ιστορία, ένας βίαιος εκπατρισμός ανθρώπων από τις εστίες τους όπου διέμεναν και προόδευαν στο διάβα των αιώνων, σημάδεψε τόσο ανεξίτηλα την μετέπειτα πορεία ολόκληρων γενεών. Αλλά, και την πορεία μιας ολόκληρης χώρας, που είδε την κοινωνική εικόνα της να μεταβάλλεται και να μετεξελίσσεται από την εγκατάσταση χιλιάδων προσφύγων.

Αυτή τη μετεξέλιξη των κοινωνιών όπου εγκαταστάθηκαν οι προσφυγικοί πληθυσμοί της Μικράς Ασίας, από τον Πόντο μέχρι τη Σμύρνη, μετά το βίαιο εκπατρισμό τους από τις πατρογονικές εστίες τους, παρουσιάζει η νέα σειρά ιστορικών ντοκιμαντέρ 12 επεισοδίων με τίτλο: «Σε Μια Νέα Πατρίδα» παραγωγής της ΕΡΤ, που θα προβληθεί από την ΕΡΤ3.

Η νέα σειρά ντοκιμαντέρ κάνει πρεμιέρα
την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 19:00 στην ΕΡΤ3Οι πρόσφυγες και η νέα ζωή στην Ελλάδα

1.500.00 πρόσφυγες, κάτω από αντίξοές συνθήκες, μέσα σε μια νύχτα, εγκατέλειψαν κυνηγημένοι τα σπίτια και τις περιουσίες τους, έχοντας όμως πάντα την αέναη προσμονή της επιστροφής.

Η νέα σειρά ντοκιμαντέρ «Σε Μια Νέα Πατρίδα» της ΕΡΤ3, με πολύ σεβασμό στην εύθραυστη ακόμα προσφυγική μνήμη, καταγράφει με συγκινητικό τρόπο τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι χιλιάδες πρόσφυγες, όλων των ηλικιών. Από τη στιγμή που εγκαταστάθηκαν στη νέα τους πατρίδα, μετά από ένα δύσκολο, επίπονο και πολλές φορές μοιραίο ταξίδι.

Παρουσιάζει τις συνθήκες ζωής στη νέα πατρίδα και ειδικότερα στις πόλεις όπου εγκαταστάθηκαν. Την ενσωμάτωσή τους σε αυτές, το πως μεταβλήθηκαν οι ζωές τους και πως από δακτυλοδεικτούμενοι που όλοι τους αποστρέφονταν, έγιναν επιφανή μέλη των κοινωνών όπου ξεκίνησαν να δημιουργούν τη νέα τους ζωή.


Οδοιπορικό στη Ελλάδα

Στα 12 επεισόδια της σειράς ντοκιμαντέρ «Σε Μια Νέα Πατρίδα», επιχειρείται ένα οδοιπορικό στα γεωγραφικά σημεία της Ελλάδας όπου εγκαταστάθηκαν οι περισσότεροι προσφυγικοί πληθυσμοί.

Παρουσιάζοντας, ίσως και για πρώτη φορά, τις ιδιαιτερότητες κάθε τοπικής κοινότητας…

Ορεστιάδα, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Δράμα, Σέρρες, Κιλκίς, Θεσσαλονίκη, Γιαννιτσά, Φλώρινα, Πτολεμαΐδα, Κατερίνη, Καστοριά, Κοζάνη, Βόλος και Αττική

Σε όλες αυτές τις περιοχές καταγράφεται η πορεία ζωής χιλιάδων προσφύγων. Όλοι τους, μέσα από συνεντεύξεις και μαρτυρίες, εξιστορούν το δράμα και την προσπάθεια της μετεγκατάστασης τους στην Ελλάδα. Τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, τη μεταχείριση που είχαν από τις Ελληνικές αρχές, την αποδοχή από τους γηγενείς πληθυσμούς.

Η ιστορία μέσα από μαρτυρίες, ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό και τεκμήρια

Μέσα από αυτή τη σειρά ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ3, παρουσιάζεται επίσης ο πολιτισμός, οι παραδόσεις, τα ήθη και έθιμα που μετέφεραν οι πρόσφυγες στη νέα τους πατρίδα. Εμπλουτίζοντας ακόμα περισσότερο το πολιτιστικό και πνευματικό γίγνεσθαι της Ελλάδας.


Τίτλοι επεισοδίων

Σε κάθε ένα από τα 12 ωριαία επεισόδια, επιχειρείται να αναδειχθούν όλα εκείνα τα στοιχεία και γεγονότα, μικρά και μεγάλα, γνωστά και άγνωστα. Τα οποία αποτυπώθηκαν στη συλλογική μνήμη και συνέθεσαν τη νέα πατρίδα των προσφύγων.

Η σειρά ντοκιμαντέρ «Σε Μια Νέα Πατρίδα» κάνει πρεμιέρα τη Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 19:00 στην ΕΡΤ3, ενώ και θα προβάλλεται κάθε Παρασκευή την ίδια ώρα.

Τα επεισόδια μπορείτε να τα βρείτε και στη δωρεάν ψηφιακή πλατφόρμα ERTFLIX, μετά τη προβολή τους στην ΕΡΤ3

 1. Η αρχή του δράματος.
 2. Ορεστιάδα – Η νεότερη πόλη στην ιστορία της Ελλάδας & Αλεξανδρούπολη – Η φιλόξενη γωνιά της ακριτικής Ελλάδας.
 3. Κομοτηνή / Ξάνθη – Η συνύπαρξη.
 4. Καβάλα – Η δύναμη της καπνεργασίας και της ανάπτυξης, ως αιτία προσέλκυσης και εγκατάστασης προσφύγων.
 5. Δράμα – Παραμεθόριες προσφυγικές εγκαταστάσεις.
 6. Σέρρες / Κιλκίς – Οι νέοι, απόκληροι ακρίτες.
 7. Θεσσαλονίκη (μέρος 1ο) – Η Εγκατάσταση: Προσφυγικές εγκαταστάσεις.
 8. Θεσσαλονίκη (μέρος 2ο) – Το προσφυγικό αποτύπωμα: Δημιουργία νέας τάξης στην αγορά, το εμπόριο, τα γράμματα και τις τέχνες».
 9. Κοζάνη / Φλώρινα / Καστοριά / Πτολεμαΐδα – Εγκατάσταση και συλλογική οργάνωση.
 10. Βέροια / Νάουσα / Γιαννιτσά / Κατερίνη – Από τη δίνη του αυτοπροσδιορισμού στη δυναμική της ενεργητικής παρουσίας.
 11. Βόλος – «Από την τραγωδία, στην εποποιία».
 12. Αττική – Οι πρόσφυγες που έγιναν μετανάστες και η μνήμη.


Η σειρά ιστορικών ντοκιμαντέρ «Σε Μια Νέα Πατρίδα» είναι η τελευταία επιτυχημένη δουλειά της Καβαλιώτικης εταιρείας παραγωγής τηλεοπτικού και κινηματογραφικού περιεχομένου «Gullwing».


Διαβάστε επίσης: Κοζάνη… σε μία κατάθεση ψυχής

Μοιραστείτε το