Είμαι Πόντιος σημαίνει…

Μοιραστείτε το

Με ρωτούν καμιά φορά, τι είσαι; Απαντώ… είμαι Πόντιος και γεννήθηκα στις Σέρρες. Με αυτόν τον τρόπο προσδιορίζω τον εαυτό μου, σαν Σερραίο και ταυτόχρονα ως Πόντιο.

Όταν η Ελλάδα θα θελήσει να σωθεί, από τον εαυτό της, θα κάνει Πόντιο Πρωθυπουργό. Περισσότερους Υπουργούς, Στρατηγούς, Μητροπολίτες κλπ…


Οι Πόντιοι στην Ελλάδα

Οι Πόντιοι στην Ελλάδα δεν έχουμε αφομοιωθεί στο ανθρωπογενές περιβάλλον του Ελλαδικού χώρου. Είμαστε όμως, πλήρως ενταγμένοι σ’ αυτό. Ιδιαίτερα, μετά που έφυγε η πρώτη γενιά προσφύγων και όλοι οι Πόντιοι μιλούμε την νέα Ελληνική γλώσσα.

Έτσι όλοι μιλούμε και επικοινωνούμε με τις Αρχές και με όλους τους άλλους. Επίσης ήρθησαν οι φοβίες των γηγενών και των Ελληνικών Αρχών απέναντί μας. Διακριθήκαμε μέσα από τα ειδικά μας προσόντα. Ανήλθαν πολλοί από εμάς όλα τα σκαλοπάτια της ιεραρχίας, στον πνευματικό, και διοικητικό τομέα.

Ακόμα και στον πολιτικό χώρο εκλέξαμε βουλευτές, κάποιοι μπήκαν στις κυβερνήσεις. Δεν έγινε κανείς όμως πρωθυπουργός ή πρόεδρος της Δημοκρατίας.


Η δική μου πατρίδα είναι κατεχόμενη

Ο αυτό-προσδιορισμός «Είμαι Πόντιος» σήμερα δηλώνει μια ταυτότητα Εθνικό-Ιστορικό-Πολιτιστική. Όχι κατά’ ανάγκην άμεσα γεωγραφική. Γιατί την γεωγραφική μας ταυτότητα την άλλαξαν, χωρίς να ρωτήσουν τους προγόνους μας.

Η δική μου η πατρίδα γεωγραφικά είναι κατεχόμενη, την κρατούνε ξένοι..

Οι απόγονοι των γηγενών κατοίκων που ζουν εκεί, γνωρίζουν ότι λείπουμε. Οι ακάντηλες εκκλησίες, τα έρημα μοναστήρια, οι κατεστραμμένες Αγιογραφίες στους τοίχους, είναι δικές μας. Οι Αρχαίες μαρμάρινες επιγραφές είναι τ’ εμέτερα. Οι ταφόπλακες από τα ανασκαμμένα νεκροταφεία είναι τ’ εμέτερα!!

Αν ακούσεις Πόντιο να λέει τη φράση «Σην πατρίδαν», δεν εννοεί τον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε. Αλλά τον τόπο που γεννήθηκαν ο παππούς και η γιαγιά. Ο πάππον μ’ και η καλομάνα μ’.

«Σην πατρίδαν» έλεγεν η καλομάνα μ’ και η γούλατς εγομούντον και εσκάλωνεν το μοιρολόι…

– «Ατά αδάκες τ’ εμέτερα είναι» είπα έναν κορίτς σην Τραπεζούνταν.
– «Ναι είπεν, τ’ εμέτερα και τ’ εσέτερα. Κύριος Άγγελος, άμον εμάς καλατσεύς, σο χωρίον εμούν έζηνες;».
– «Όχι σην Ελλάδα. Τα Ρωμαίικα έμαθα τα ασήν καλομάνα μ’. Πρώτα Ποντιακά εκαλάτσεψα και επ’ εκεί νεοελληνικά έμαθα σο σχολείον».


Είμαι Πόντιος σημαίνει…

Είμαι Πόντιος σημαίνει ότι έχω:

  • Βαθιά στη μνήμη μου τον Ελληνισμό, τους χορούς μου, την δική μου μουσική.
  • Την Ποντιακή διάλεκτο με την οποία κουβαλώ μέσα μου τον «Θείο Όμηρο» και τους Αρχαίους Ίωνες.
  • Την ιστορία της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας.
  • Τις διώξεις των Τούρκων, αλλά και την αντίσταση σ’ αυτούς.


Είμαι Πόντιος σημαίνει ότι αγωνίζομαι για τη δικαίωση της φυλής μου…

Μέχρι να αναγνωρισθεί η Γενοκτονία και τα απότοκα εγκλήματα της

Είμαι Πόντιος σημαίνει δεν αδικώ κανέναν, αλλά ζητώ την δικαίωση της φυλής μου. Είμαι άνθρωπος που έχει μέσα στην καρδιά του την Ελλάδα, την ψυχή του στον Πόντο και το νου στην Οικουμένη…

Άγγελος Ασλανίδης


Διαβάστε επίσης: Είμαι περήφανος Πόντιος, γιατί…


Πηγή φωτογραφίας «40 Red Apples»

Το παραπάνω άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά, ως σχόλιο, στη σελίδα του Lelevose.GR

Μοιραστείτε το