Η μνήμη της γεύσης – Λάλεμαν ση στράταν

Μοιραστείτε το

Η Ποντιακή κουζίνα αναβίωσε στην Αγορά Μοδιάνο, με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ομοσπονδιας Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ), το Σάββατο 13 Μαΐου 2023, στη Θεσσαλονίκη.

«Παραδοσιακή Διατροφή – Μνήμη της Γεύσης – Η Ποντιακή Κουζίνα και η Εξέλιξή της»


Εκδήλωση στην Αγορά Μοδιάνο

Χορευτές, με ένα «Λάλεμαν ση στράταν», με τους ήχους της λύρας και τους χτύπους του νταουλιού, 15 μαθητές από την σχολή εκμάθησης νταουλιού του Κώστα Ζώη, ξεκίνησαν από την πλατεία Αγίας Σοφίας και μας οδήγησαν σε μια γαστρονομική γιορτή, στην Αγορά Μοδιάνο. Στην πρώτη παραδοσιακή αγορά τροφίμων και μία από τις μεγαλύτερες κλειστές αγορές στη Θεσσαλονίκη.

Η Αγορά Μοδιάνο πλημμύρισε από ήχους, χορούς, μυρωδιές και γεύσεις του Πόντου

Εκεί αναβίωσε η Ποντιακή κουζίνα, σε μια γιορτή γνωριμίας με τις παραδοσιακές γεύσεις και τα παραδοσιακά προϊόντα, που ξυπνούν μνήμες του παρελθόντος. Γυναίκες από Ποντιακούς Συλλόγους, που κρατούν έως σήμερα τις συνταγές της πατρίδας από τις γιαγιάδες τους, παρουσίασαν ζωντανά την τέχνη της Ποντιακής κουζίνας και τη διατροφική της αξία…

Σιρόν, χαψοπούλια, ωτία, τανωμένος σορβάς, υβριστόν, μακαρίνα, και άλλες συνταγές, με την προτροπή της αγαπημένης σεφ και συγγραφέως Σοφίας Ουργαντζίδου, μέσα από νέες παρασκευές δικής της έμπνευσης.

Η Ποντιακή κουζίνα στην Αγορά Μοδιάνο


Μια ωδή στην Ποντιακή κουζίνα

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, προσφθέρθηκαν Ποντιακές γεύσεις, για να θυμηθούν οι παλιοί, αλλά και για να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των νεότερων, ώστε να μάθουν και να ασχοληθούν με την Ποντιακή κουζίνα.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ), με τη δράση αυτή επιχείρησε την ανάδειξη της Ποντιακής παραδοσιακής κουζίνας και της εξέλιξής της, καθώς και των διατροφικών προϊόντων που μετέφεραν μαζί τους οι Έλληνες πρόσφυγες της καθ’ ημάς Ανατολής.

Μια ωδή στην Ποντιακή κουζίνα και τα οφέλη που έχει στην υγεία και τη μακροζωΐα

Σκοπός της δράσης ήταν να επισημανθούν οι γεύσεις και οι διατροφικές παραδόσεις των Ελλήνων του Πόντου και ο βαθμός που επηρέασαν την Ελλαδική κουζίνα. Με τρόπο που διεγείρει την αίσθηση της γεύσης και προκαλεί μνημονική έκρηξη.


Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης της δράσης της ΠΟΠΣ: «ΧΟΡΕΙΑ – ΗΧΟΙ ΑΙΩΝΩΝ ΤΗΣ ΚΑΘ’ ΗΜΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ – ΜΙΑ ΡΙΖΑ, ΤΡΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ (ΠΟΝΤΟΣ, ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ, ΘΡΑΚΗ)», η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.


Διαβάστε επίσης: Η Ποντιακή κουζίνα στην Αγορά Μοδιάνο

Μοιραστείτε το