Η Ποντιακή κουζίνα στην αγορά Μοδιάνο

Μοιραστείτε το

Η ιστορική «αγορά Μοδιάνο» στη Θεσσαλονίκη είναι ένας τουριστικός – γαστρονομικός προορισμός και σημείο αναφοράς για ολόκληρη τη πόλη. Από αυτή την αγορά τροφίμων, δεν θα μπορούσε να λείπει η Ποντιακή κουζίνα και το Ποντιακό στοιχείο.

Η ιστορική αγορά τροφίμων της Θεσσαλονίκης είναι ένας γαστρονομικός παράδεισος, για τους λάτρεις του φαγητού


Η ιστορική στοά με τα 75 καταστήματα

Μετά από 6 χρόνια απουσίας, η ιστορική «αγορά Μοδιάνο» στη Θεσσαλονίκη, άνοιξε τις πύλες της την Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022. Το εσωτερικό της ιστορικής αγοράς τροφίμων πλημμύρισε και πάλι με κόσμο και βαβούρα, όπως παλιά.

Η μεγαλύτερη και ομορφότερη σκεπαστή αγορά της πόλης αναβιώνει και προσφέρει σε όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες τη μοναδική εμπειρία της γαστρονομικής κουλτούρας της Θεσσαλονίκης.

Μια σύγχρονη αγορά, που ήρθε να αλλάξει τα δεδομένα στον γαστρονομικό χάρτη της πόλης, διατηρώντας παράλληλα τον χαρακτήρα, την μορφή και την παλιά της αίγλη.


Η ιστορία της «Αγοράς Μοδιάνο», που αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία και αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης, αγγίζει σήμερα έναν αιώνα.

Στο ισόγειο της ανακαινισμένης στοάς, που κατασκεύασε το 1925 ο Eli Modiano, θα λειτουργήσουν περίπου 75 καταστήματα, τα οποία χωρίζονται ανά ομάδες, ανάλογα με το είδος των τροφίμων που διαθέτουν. Καταστήματα με παραδοσιακά προϊόντα, λαχανικά, φρούτα, κρέας, ψάρι, είδη μελιού, ξηρούς καρπούς, τυροκομικά, γλυκά, μέχρι και είδη πρώτης ανάγκης.

Επίσης στην «αγορά Μοδιάνο» θα βρείτε Ελληνικά βιολογικά προϊόντα, αλλά και προϊόντα από διάφορες χώρες του κόσμου.

«Αποστολή της νέας αγοράς Μοδιάνο είναι να προσφέρει στους επισκέπτες εκλεκτές Ελληνικές και πολυπολιτισμικές γεύσεις.

Από την αγορά νωπών προϊόντων έως γεύσεις, εκδηλώσεις και διασκέδαση, σε ένα μοναδικό περιβάλλον υψηλής αρχιτεκτονικής αισθητικής και ιστορικής σημασίας. Που συνδυάζει το παραδοσιακό με το σύγχρονο και αντανακλά τον γαστρονομικό πλούτο και τον πολιτιστικό δυναμισμό της Θεσσαλονίκης.

Στους δύο εξώστες, στο βόρειο και νότιο τμήμα της «Αγοράς Μοδιάνο» λειτουργούν καταστήματα εστίασης, ενώ θα φιλοξενούνται και πολιτιστικές δραστηριότητες – εκδηλώσεις.

Εδώ που το χθες, συναντά το σήμερα

Συνολικά 300 νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν από το άνοιγμα της νέας αγοράς, στις 75 μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν.

Η Ποντιακή κουζίνα στην αγορά Μοδιάνο


Για Πιροσκί και άλλα Ποντιακά προϊόντα

Από την ιστορική αγορά τροφίμων της Θεσσαλονίκης, δεν θα μπορούσε να λείπει η Ποντιακή κουζίνα. Τρίτη γενιά Πόντιος ο 26χρονος Γιάννης Κοτζαγερίδης, νιώθει ευγνώμων που το προϊόν του επιλέχτηκε να είναι στην «αγορά Μοδιάνο».

Ο Γιάννης Κοτζαγερίδης που δραστηριοποιείται ήδη στο χώρο του εμπορίου με ένα mini market στον Ξηροπόταμο Θεσσαλονίκης, θέλει μέσα από το κατάστημα «το Πιροσκί» στην «αγορά Μοδιάνο» να φέρει το πιροσκί στην αγορά της Θεσσαλονίκης, στη πιο εξελιγμένη μορφή του.

Ως ένας «καθαρός Πόντιος», όπως αυτοχαρακτηρίζεται, που έχει στενή, υπαρξιακή σχέση με τις Ποντιακές παραδόσεις, θεώρησε ότι από τη νέα «αγορά Μοδιάνο», δεν θα πρέπει να λείπει η γαστρονομία του Πόντου.

«Από την αγορά τροφίμων δεν θα μπορούσε να λείπει η Ποντιακή κουζίνα και επειδή το πιροσκί δεν έλειπε από κανένα Ποντιακό σπίτι, αποφάσισα ότι είναι το κατάλληλο προϊόν για να μπει μέσα στην αγορά.

Ενώ το γνωρίζουν όλοι με τυρί και πατάτα, εμείς θα επιλέξουμε διαφορετικές γεύσεις και vegan μενού»


Στο κατάστημα του Γιάννη Κοτζαγερίδη (δείτε τον στο παρακάτω video), οι δελεαστικές επιλογές για τους πελάτες, δεν θα εξαντλούνται στα πιροσκί.

«Παράλληλα, εκτός από το πιροσκί θα έχουμε και Ποντιακά γλυκά και Ποντιακά προϊόντα. Χειροποίητα Ποντιακά ζυμαρικά φτιαγμένα με φρέσκα υλικά, φύλα περέκ και βιολογικό αριάνι με γεύσεις φρούτων, το οποίο θα φτιάχνεται μπροστά στον πελάτη»


Στο κατάστημα «το Πιροσκί» ο επισκέπτης – πελάτης έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με την αυθεντική πλευρά της γαστρονομίας του Πόντου και να βρει τις γεύσεις της παραδοσιακής Ποντιακής κουζίνας.

«το Πιροσκί» θα το βρείτε στην Αγορα Μοδιάνο
(Βασιλέως Ηρακλείου 33 & Ερμού 24 – Θεσσαλονίκη)


Διαβάστε επίσης: Ποντιακές νοστιμιές στην Άθωνος

Μοιραστείτε το