Βιβλίο για την θρεπτική Ποντιακή διατροφή

Μοιραστείτε το

Το «Ρίζα μ’ – Η παράδοση και η εξέλιξη» είναι ένα βιβλίο για την ιστορία της διατροφής των Ελλήνων του Πόντου. Με τις περίπου 100 παραδοσιακές συνταγές που φιλοξενεί στις σελίδες του, φιλοδοξεί να μπει σε όσο το δυνατόν περισσότερα σπίτια και κουζίνες.

Ένα βιβλίο που έχει σκοπό να μας ταξιδέψει στις ρίζες της Ποντιακής κουζίνας


Σοφία Ουργαντζίδου

Η σχέση της με την τροφή, όπως λέει, είναι βαθιά. Η Σοφία Ουργαντζίδου δεν είναι μόνο άριστη στη μαγειρική, αλλά τη μαγειρική την κάνει ποίημα, ενώ οι αναμνήσεις των συνταγών της εμπνέουν.

«Η σόμπα μας αναστέναζε από το ψήσιμο των ταψιών. Το τραπέζι μας βογκούσε καθώς η χλαγού (πλάστης) άνοιγε τα φύλλα και πάνω από τις κατσαρόλες εμφανίζονταν ξαφνικά ουράνια τόξα με τα χρώματα των μπαχαρικών να πέφτουν»

Μόνιμα ηχεί στα αυτιά της η φωνή της γιαγιάς να λέει: «Φα, φα πουλί μ’» (φάε, φάε πουλάκι μου). Οι περισσότερες εικόνες της είναι μέσα σε μια κουζίνα που έμοιαζε με ένα σημερινό ντελικατέσεν και μαγερειό μαζί, λέει η Σοφία Ουργαντζίδου. Μαγείρισσα, καθηγήτρια σε ιδιωτικό ΙΕΚ και συγγραφέας του βιβλίου «Ρίζα μ’ – Η παράδοση και η εξέλιξη», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Αρμός».


Συνταγές για όλες τις κουζίνες

Το «Ρίζα μ’ – Η παράδοση και η εξέλιξη» είναι ένα βιβλίο για την ιστορία της διατροφής των Ελλήνων του Πόντου. Με τις περίπου 100 παραδοσιακές συνταγές που φιλοξενεί στις σελίδες του, φιλοδοξεί να μπει σε όσο το δυνατόν περισσότερες κουζίνες.

Μάλιστα, η συγγραφέας οραματίστηκε να κάνει την Ποντιακή κουζίνα διεθνώς γνωστή. Μόνο που τα μπαχαρικά στον Πόντο ήταν περιορισμένα, αλλά αυτή, όπως εξηγεί, είναι μια τάση που παρατηρούμε και στις νέες τάσεις μαγειρικής.

Η Σοφία Ουργαντζίδου στο νέο της βιβλίο επέλεξε τις πιο διάσημες συνταγές του Πόντου. Αλλά κι αυτές που θα μπορούσε, κρατώντας τη βάση των παραδοσιακών προϊόντων, να τις εντάξει, με νέες παρασκευές, στις απαιτήσεις του σήμερα. Έτσι, προτείνει στον κάθε αναγνώστη να δοκιμάσει την παράδοση, αλλά και να εντάξει τα παραδοσιακά προϊόντα και τις εξελιγμένες συνταγές στο τραπέζι του.

«Δυστυχώς, με τη Γενοκτονία του Πόντου και την προσφυγιά των Ελλήνων της Ανατολής, επήλθε και μια μορφή γενοκτονίας της κουλτούρας και της γαστρονομίας μας.

Αλλά όπου και να μας πετάξουν, απ’ όπου και να μας ξεριζώσουν, εμείς με αγάπη, σκληρή δουλειά και πίστη, πάλι θα προοδεύουμε!»


Κουζίνα φτωχή στο κρέας

Μαθαίνουμε από το βιβλίο «Ρίζα μ’ – Η παράδοση και η εξέλιξη», ότι η Ποντιακή κουζίνα είναι φτωχή στο κρέας, αφού τα ζώα ήταν «μέλη της οικογένειας». Δεν τα έσφαζαν σχεδόν ποτέ, καθώς οι άνθρωποι στον Πόντο είχαν συναισθηματικό δέσιμο με τα ζώα. Μόνο για κανένα γάμο έσφαζαν βόδι κι ένα – δυο γουρούνια τον χρόνο για μια οικογένεια.

«Η Ποντιακή κουζίνα στηρίζεται στο όψιμα γαλακτοκομικά, που επιφέρουν μακροζωία», επισημαίνει η συγγραφέας του βιβλίου

«Η φιλοσοφία της Ποντιακής διατροφής στηρίζεται στην απλότητα», τονίζει και παραπέμπει στον καθηγητή Θωμά Σαββίδη, μελετητή της Ποντιακής διατροφής. Ο οποίος υπογραμμίζει ότι η Ποντιακή διατροφή ακολουθεί την εποχικότητα και επιβάλλει την αρμονία των υλικών και τη σωστή τήρηση του μέτρου.

Η Σοφία Ουργαντζίδου πιστεύει ότι οι παραδοσιακές συνταγές μπορούν να εκμοντερνιστούν, αλλά «όχι να μετασχηματιστούν ως προς την παραδοσιακή τους ονομασία», όπως διευκρινίζει. Αυτό που θέλει να προάγει είναι τα παραδοσιακά προϊόντα. Τα οποία μπορώ να χρησιμοποιήσει σε νέες παρασκευές ή και να τις αλλάξει μόνο οπτικά, τονίζοντας:

«Σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελα να υιοθετήσω το όνομα μιας παραδοσιακής συνταγής, σε μια εξελιγμένη»


Η Ποντιακή κουζίνα και τα σημερινά παιδιά

Η σεφ Σοφία Ουργαντζίδου, που έχει στο ενεργητικό της πολλές διακρίσεις, πιστεύει πως με λίγη προσπάθεια, η παραδοσιακή κουζίνα μπορεί να προσφέρει στα παιδιά γεύσεις που θα αγαπήσουν.

«Παίζει μεγάλο ρόλο η οικογένεια, οι διατροφικές τους συνήθειες, η τήρηση των διατροφικών εθίμων και το μενού που επιλεγεί η μητέρα. Ειδικότερα, όμως, θα έλεγα ότι ο μάγειρας του σπιτιού πρέπει να αναλάβει τη σωστή διατροφή και την προώθηση των παραδοσιακών προϊόντων», σημειώνει.

Εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι το βιβλίο της, που είναι γραμμένο με αγάπη και τη σκέψη της στις επόμενες γενιές των Ελλήνων, θα συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση.

Τέλος, η σεφ Σοφία Ουργαντζίδου προσπαθεί, τα τελευταία χρόνια, μαζί με μια ομάδα ανθρώπων με τους οποίους μοιράζεται τις ίδιες ιδέες, να εισάγει τη μαγειρική στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και μάλιστα ετοιμάζουν, όπως λέει, και σχετική πρόταση.


Στοιχεία βιβλίου

  • Συγγραφέας: Σοφία Ουργαντζίδου
  • ISBN: 978-960-615-435-5
  • Έτος έκδοσης: 2021
  • Εκδόσεις: Αρμός
  • Σελίδες: 200
  • Ενδεικτική τιμή: 16€ – 18€

✔ Βρείτε το βιβλίο ΕΔΩ

Μοιραστείτε το