Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού

Μοιραστείτε το

Το μεσημέρι του Σαββάτου 18 Νοεμβρίου 2023 άνοιξε επίσημα για το κοινό το «Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού», στην OPAP Arena, σε μια λαμπρή εκδήλωση με εκλεκτούς καλεσμένους.

Η «Κιβωτός της Ρωμιοσύνης» άνοιξε σήμερα τις πύλες της


Η Κιβωτός της Ρωμιοσύνης

Σήμερα λοιπόν πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του «Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού» στην OPAP Arena. Ένα μουσείο το οποίο είναι αφιερωμένο στον Ελληνισμό του Πόντου και της Μικράς Ασίας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Δημήτρης Μελισσανίδης αναφέρθηκε σε κατάθεση ζωής και ονείρων στην εναρκτήρια ομιλία του. Ενώ στη συνέχεια συνόδευσε τον Γιάννη Βρούτση, ο οποίος έκοψε την κορδέλα, έχοντας δίπλα του τον Μητροπολίτη Νέας Φιλαδέλφειας.

Η λαμπρή αυτή εκδήλωση συνεχίστηκε με την πρώτη ξενάγηση στο «Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού», όπου και παρουσιάστηκαν τα εκθέματα και τα κειμήλια που εκτίθενται.


Σχετικά με το μουσείο

Ένας άπλετος χώρος, με εκθέματα που έχουν συλλεχθεί και συντηρηθεί για να διηγηθούν μνήμες και να εξιστορήσουν ιστορίες από τόπους που σε κάποιες αλλοτινές εποχές μεγαλούργησαν με το μόχθο και το πνεύμα τους οι Έλληνες, πριν εκδιωχθούν βιαίως από τα μέρη τους και το βιός τους.

Το «Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού» εκτείνεται σε έκταση 1.000 τετραγωνικών μέτρων και καλύπτει όλον τον Μικρασιατικό Ελληνισμό, με κειμήλια που έχουν συγκεντρωθεί και ανακαλούν μνήμες από τις Αλησμόνητες Πατρίδες.

Το κόστος για την ανέγερση του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνικού άγγιξε τα 6 εκατ. ευρώ, ενώ τα εκθέματα πέρασαν από τη διαδικασία της επιστημονικής συντήρησης.

Το «Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού» δημιουργήθηκε μετά από πρωτοβουλία του ηγέτη της ΑΕΚ Δημήτρη Μελισσανίδη, με στόχο να καταδείξει την πανίσχυρη σύνδεση και τον άρρηκτο δεσμό της νεότερης Ελληνικής Ιστορίας με την Ιστορία της «Ένωσης». Η οποία σε λίγους μήνες θα συμπληρώσει έναν αιώνα ύπαρξης και πολυεπίπεδης προσφοράς στα δρώμενα της χώρας.

Πριν από τέσσερα χρόνια ο κ. Μελισσανίδης είχε παρουσιάσει την ιδέα για τη δημιουργία του «Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού», δίπλα στο νέο γήπεδο της ΑΕΚ, μιλώντας στο αμφιθέατρο του μουσείου της Ακρόπολης.

Σήμερα, αυτό το όραμα λαμβάνει και υπόσταση!


Κέντρο Μνήμης και Πολιτισμού

Τα εκθέματα θα διηγούνται την ιστορία του προσφυγικού Ελληνισμού και των ριζών του συλλόγου, επιβεβαιώνοντας το χαρακτηρισμό «Κέντρο Μνήμης και Πολιτισμού», που συνοδεύει εν τω συνόλω την εγκατάσταση της «Αγιά Σοφιάς», στη Νέα Φιλαδέλφεια.

«Όποιος θα επισκέπτεται το μουσείο θα φεύγει με δάκρυα στα μάτια», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Μελισσανίδης.

Ένα μουσείο για όλον τον προσφυγικό Ελληνισμό, ένα τοπόσημο που απουσίαζε από τη χώρα μας

Να επισημανθεί ότι η Ελλάδα αποκτά έτσι το πρώτο μουσείο που καλύπτει όλες τις περιοχές της Μικράς Ασίας: από τον Πόντο και την κεντρική Ανατολία, έως τα μικρασιατικά παράλια και την ανατολική Θράκη.


Εκθέματα και οικογενειακά κειμήλια

Τα «Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού» θα λειτουργήσει με εκθέματα και οικογενειακά κειμήλια που συγκεντρώθηκαν σε μια περίοδο τριών ετών. Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη, αφού για πρώτη φορά οι απόγονοι των προσφύγων είχαν στη διάθεσή τους έναν χώρο για να εμπιστευτούν και να παραχωρήσουν αντικείμενά τους.

Ένας τόπος που θα αποτελεί σημείο κοινής αναφοράς και σύνδεσης

Αρχικά, το μουσείο θα αναφέρεται με τα εκθέματά του στην τελευταία φάση της παρουσίας του Ελληνισμού στη Μικρά Ασία και θα ακολουθεί η περίοδος της Γενοκτονίας και των διωγμών, ο ξεριζωμός και η ανταλλαγή.

Η περιήγηση στο χρόνο θα ολοκληρώνεται με την εγκατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα. Τις αντιξοότητες για να ξεκινήσουν τη ζωή τους από την αρχή, την ενσωμάτωση και την εξέλιξή τους, με αποκορύφωνα το άλμα από το δράμα στο θαύμα!


Δείτε επίσης: Ενοχλήθηκαν οι Τούρκοι με την «OPAP Arena»

Μοιραστείτε το