Πως του «έφραξαν» τον δρόμο προς τη Θεσσαλονίκη

Μοιραστείτε το

Η ακύρωση της συνεδρίασης του «Ανωτάτου Συμβούλιου Συνεργασίας» και της άφιξης του Ερντογάν στη Θεσσαλονίκη με πολυπληθή ομάδα υπουργών, συμβούλών και δημοσιογράφων, μόνο τυχαία δεν έγινε.

Στη Θεσσαλονίκη τον ανέμεναν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας των Ποντίων, Κυπρίων, Θρακών, Ιμβρίων, Αρμενίων και Κούρδων


Η ακύρωση της συνεδρίασης

Το πρωί της περασμένης Τρίτης 14 Νοεμβρίου 2023 ανακοινώθηκε επίσημα ότι η συνεδρίαση στις 7 Δεκεμβρίου του «Ανωτάτου Συμβούλιου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας», παρουσία του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, θα γίνει τελικά στην Αθήνα και όχι στη Θεσσαλονίκη.

Κύπριοι και Πόντιοι «έφραξαν» τον δρόμο του Ερντογάν προς την Θεσσαλονίκη. Ενημέρωσαν την κυβέρνηση ότι θα «υποδεχθούν» τον Τούρκο πρόεδρο, στη συμπρωτεύουσα, με μαχητικές διαδηλώσεις για τη Γενοκτονία και τον Αττίλα.

Οι προκλήσεις στη Θεσσαλονίκη είναι πολλές

Καταρχήν, η ανθρωπογεωγραφία της πόλης σε συνδυασμό με την μικρή γεωγραφική έκταση της, δεν αφήνουν περιθώρια εφαρμογής σχεδίων υψηλής ασφάλειας, για μια τέτοια αποστολή.

Δεύτερον, η επιθυμία του Τούρκου προέδρου να επισκεφτεί τζαμί αναστάτωσε την Αθήνα, σκεπτόμενη ότι επίσκεψή του σε πόλεις της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης όπου υπάρχουν τζαμιά, θα έδινε άλλη διάσταση στο θέμα.

Επιπλέον, ουδείς θα ήθελε μια εικόνα σε τουρκικά και διεθνή μέσα, με μουσουλμάνούς να προσεύχονται σε κάποιον δρόμο της Θεσσαλονίκης. Εικόνα που κατά το πρόσφατο παρελθόν έχει ζήσει η συμπρωτεύουσα, έξω από γραφεία συλλόγου μουσουλμάνων.

Και το κυριότερο: Σύλλογοι Ποντίων και Κυπρίων προειδοποίησαν την κυβέρνηση ότι θα διοργανώσουν μαζικές και πολυπληθείς διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του Τούρκου πρόεδρου. Τόσο για τη Γενοκτονία των Ποντίων (1914-1923), όσο και για την εισβολή στην Κύπρο το 1974.


Ονειρώξεις περί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ερντογάν μπροστά σε τεράστιο πλήθος στην Κωνσταντινούπολη που εκτεινόταν σε χιλιάδες χιλιόμετρα, με αφορμή τα όσα διαδραματίζονται στη Γάζα, για την μεγάλη Τουρκία, στην οποία συμπεριέλαβε και τη Θεσσαλονίκη, ανησύχησαν ακόμα περισσότερο την κυβέρνηση.

Ο Ερντογάν είπε χαρακτηριστικά, αποτυπώνοντας τις ονειρώξεις του περί αναγεννήσεως της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας:

«Ό,τι είναι τα Άδανα ήταν η Γάζα, ό,τι είναι η Αδριανούπολη ήταν τα Σκόπια, ό,τι είναι οι Σαράντα Εκκλησίες ήταν η Θεσσαλονίκη»

Η Θεσσαλονίκη αποτελεί την αγαπημένη του πόλη, επειδή σε αυτή γεννήθηκε το πρότυπό του, ο Κεμάλ Ατατούρκ.

Μάλιστα, αυτές τις ημέρες τουρκικά τουριστικά λεωφορεία μεταφέρουν στη Θεσσαλονίκη δεκάδες εκατοντάδες Τούρκους τουρίστες. Οι οποίοι επισκέπτονται το μουσείο του Κεμάλ Ατατούρκ, στο τουρκικό προξενείο, με αφορμή την επέτειο του θανάτου του, στις 10 Νοεμβρίου 1938.


Οι Κύπριοι φοιτητές

Την περασμένη Δευτέρα και για τρεις ημέρες, απέναντι από το τουρκικό προξενείο πολυπληθής ομάδα Κύπριων φοιτητών, μελών της Παγκύπριας Ενιαίας Οργάνωσης Φοιτητών (ΠΕΟΦ), πραγματοποίησε διαμαρτυρία και 48ωρη συμβολική απεργία πείνας, για την μαύρη επέτειο συμπλήρωσης 40 ετών (15 Νοεμβρίου 1983) από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, στο κατεχόμενο τμήμα της Μεγαλονήσου.

Οι Κύπριοι φοιτητές απαίτησαν την απελευθέρωση της Κύπρου, αρνούμενοι τη λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Όπως λένε χαρακτηριστικά οι Κύπριοι φοιτητές: «Η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία νομιμοποιεί την εισβολή του 1974 και τον εποικισμό, ο οποίος θεωρείται έγκλημα πολέμου».


Και κάτι ακόμα: Στη Θεσσαλονίκη η πλειονότητα των πολιτών δεν έχει ξεχάσει τη βεβήλωση της Αγιάς Σοφιάς και τη μετατροπή της σε τζαμί. Όταν το έπραξε το 2020 ο Τούρκος πρόεδρος, στη Θεσσαλονίκη έγιναν δυναμικές κινητοποιήσεις. Διαδηλωτές έκαψαν την τουρκική σημαία έξω από τον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας και προσπάθησαν μέσω πορείας να φτάσουν έξω από το τουρκικό προξενείο.

Μάλιστα, τον περασμένο Μάιο στο τέλος της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Ερντογάν έριξε κι άλλο αλάτι στην πληγή, λέγοντας για το συγκεκριμένο θέμα: «Η Δύση είχε τρελαθεί αλλά εγώ το έκανα».


Δείτε επίσης: Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού

Μοιραστείτε το