Νέα γέφυρα θα ενώνει την Ελλάδα με τη Τουρκία

Μοιραστείτε το

Εντός του 2024 αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή μιας νέας γέφυρας στον Έβρο, που θα ενώνει την Ελλάδα με τη Τουρκία. Μόλις λίγα μέτρα δίπλα από την υπάρχουσα «γέφυρα των Κήπων».

Συμβάλλοντας στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών


Νέα γέφυρα Φιλίας

Η προσπάθεια ενίσχυσης των δεσμών φιλίας, μεταξύ των δύο χωρών, αποτυπώνεται (μεταξύ άλλων) στην αμοιβαία πρόθεση για κατασκευή μιας νέας διασυνοριακής οδικής γέφυρας στον Έβρο. Η κατασκευή της οποίας σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Υφυπουργού Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη, αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2024.

Η νέα γέφυρα, η οποία έχει ονομαστεί «Γέφυρα Φιλίας», έχει πάρει την άγουσα της υλοποίησης και θα βρίσκεται στη συνοριακή οδό Κήποι Έβρου -Ύψαλα, μόλις λίγα μέτρα δίπλα από την υπάρχουσα «γέφυρα των Κήπων».

Τη μελέτη εκπονούν οι εταιρείες «Μαυράκης» και «Egis» για λογαριασμό της «Εγνατία Οδός» ΑΕ που είναι η εποπτεύουσα αρχή του έργου.


Ένα σημαντικό έργο

Η οδική «Γέφυρα Φιλίας» θα είναι καλωδιωτή «extradose», τριών ανοιγμάτων, με το μήκος της να ανέρχεται σε 811 μέτρα, από τα οποία τα 344 μέτρα θα βρίσκονται εντός της Ελληνικής επικράτειας. Θα έχει δύο 2 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, λωρίδα έκτακτης ανάγκης και πλευρικές διαμορφώσεις πεζοδρομίων για τον κάθε κλάδο.

Η νέα «Γέφυρα Φιλίας» είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο, καθώς θα εξυπηρετεί λειτουργικά τη διασύνδεση Ελλάδας και Τουρκίας με τον Πανευρωπαϊκό Διάδρομο IV (Βερολίνο-Σόφια-Θεσσαλονίκη) και τη λειτουργική σύνδεση της Τουρκίας, μέσω της Εγνατίας Οδού, με τον Πανευρωπαϊκό Διάδρομο Χ και τις Βαλκανικές χώρες.

Με άμεσα οικονομικά οφέλη για την Ελλάδα

Παράλληλα, θα βελτιώσει τις συνθήκες οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακής άνεσης, συμβάλλοντας στην εθνική πολιτική περιφερειακής ανάπτυξης και γενικότερα στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών, Ελλάδας και Τουρκίας.

Γέφυρα Φιλίας


Γέφυρα των Κήπων

Αξίζει να σημειωθεί ότι στους Κήπους του Έβρου υπάρχει ήδη γέφυρα. Η γνωστή «γέφυρα των Κήπων», μήκους 800 μέτρων που ενώνει την Ελλάδα με την Τουρκία, στον ποταμό Έβρο. Ενώνει τις δύο όχθες του ποταμού, ακριβώς πριν ξεκινήσει το Δέλτα του Έβρου και ουσιαστικά αποτελεί το σημαντικότερο οδικό σύνορο μεταξύ των δύο κρατών.

Στις δυο άκρες της «γέφυρας των Κήπων» βρίσκονται οι συνοριακοί σταθμοί των «Κήπων», από τη μεριά της Ελλάδας και των «Υψάλων» από την πλευρά της Τουρκίας.

Η γέφυρα έχει ιδιαίτερα μεγάλη συμβολική σημασία, δεδομένου ότι η μισή επιφάνειά της είναι βαμμένη στα χρώματα της Ελλάδας και η άλλη μισή στα χρώματα της Τουρκίας. Επίσης, η «γέφυρα των Κήπων» φέρει και τον σταυρό και την ημισέληνο, τα σύμβολα των σημαιών των δύο γειτονικών χωρών, που κυματίζουν αντικριστά.


Δείτε επίσης: Η ιστορία απαντάει στη γεωγραφία του Ερντογάν

Μοιραστείτε το