Δύο λύρες, μια ψυχή

Μοιραστείτε το

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκαν δύο μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις, οι οποίες άγγιξαν το κοινό της Σύρου και όσους βρέθηκαν στο «θέατρο Απόλλων».

Δύο ημέρες γεμάτες συγκινήσεις, εθνική υπερηφάνεια για την πολιτιστική ταυτότητα και την ιστορία Κρητικών και Ποντίων


Κρήτη – Πόντος

Μία εκδήλωση αφιερωμένη σε δύο εμβληματικές όψεις του νεοελληνικού πολιτισμού, την Κρήτη και τον Πόντο, μέσα από τα παραδοσιακά τραγούδια, τη μουσική και τους χορούς τους.

Κρήτη και Πόντος, χίλια και πλέον χρόνια ενός δυνατού δεσμού με ιστορικές καταβολές και ρίζες βαθιές. Δύο περιοχές που παραμένουν ακοίμητοι ακρίτες φρουροί του Ελληνισμού και θυμίζουν σε όλους πως είμαστε ακόμη Έλληνες!

Μελετώντας την ιστορία, βρίσκουμε παλιούς ακατάλυτους δεσμούς ανάμεσα στον Κρητικό και Ποντιακό λαό. Σχέσεις γλωσσικές και σχέσεις παράδοσης ή φυλετικές, που δεν είναι τυχαίες.

«Δύο λύρες, μια ψυχή»

Ο «Σύλλογος Κρητών Σύρου» και ο «Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου» ένωσαν δυνάμεις και συνεργάστηκαν προκειμένου να αναδείξουν την ιστορία τους. Με την Κρητική και την Ποντιακή λύρα να έχουν την τιμητική τους.

Κρήτη και Πόντος


Κρήτες και Πόντιοι

«Κρήτες Κουρήτες» και «Τραντέλλενες Πόντιοι Πυρριχιστές» σε πανάρχαιους αρχαικούς ρυθμούς, μουσικά όργανα και μελωδίες των προγόνων μας, συναντήθηκαν για πρώτη φορά.

Κρήτες και Πόντιοι αποκαλύψαν προαιώνιες προγονικές ρίζες με ιδιαιτερότητες και ιδιομορφίες, αλλά και τη συγγένεια που τους ενώνει, με κοινά χαρακτηριστικά ρυθμών. Τα οποία και οι δύο διατηρούν αναλλοίωτα στο πέρασμα των αιώνων και τα μεταδίδουν από γενιά σε γενιά.

Χορευτές και μουσικοί από την Κρήτη συνέπραξαν επί σκηνής με μουσικούς και χορευτές από τον Πόντο, «παντρεύοντας» με τρόπο πρωτόγνωρο την πλούσια και διαχρονική Ποντιακή και Κρητική παράδοση.


Ένα ταξίδι χορευτικής έκφρασης

Τραγούδησαν τη λεβεντιά, τη χαρά και τη λύπη, τους καημούς της ξενιτιάς, την πίστη στην πατρίδα, τον έρωτα της ζωής και την πανέμορφη φύση.

Ο χορός, με τις γρήγορες δοξαριές της λύρας γίνεται τρόπος έκφρασης ζωής!

Πεντοζάλης, Πυρρίχιος (Σέρα), Ανωγειανός Πηδηχτός, Τίκ διπλό, τικ τρομαχτον, Μαλεβιζιώτης, Κότσαρι, Συρτός Χανιώτης, Σερανίτσα, Ομάλ Κερασούντας, Σαρικουζ, Λαζώτης και Εθιανός είναι μερικοί από τους χορούς που παρουσιάστηκαν, εκπληκτικά επί σκηνής, σε ένα ατελείωτο ταξίδι συναισθημάτων και χορευτικής έκφρασης.

Μοναδικές και οι αφηγήσεις και οι μονόλογοι των Συριανών ηθοποιών, Σοφίας Νομικού, Νίκου Καραμολέγκου και Δημήτρη Βουτσίνου.


Δείτε επίσης: Μια ιστορία από αρχαία Ελληνική τραγωδία

Μοιραστείτε το