Οι άγνωστες στιγμές του Βασίλη Καρρά

Μοιραστείτε το

Η αυλαία έπεσε για τον Βασίλη Καρρά, όμως είναι πολλές οι ιστορίες όσων τον γνώρισαν. Γιατί πέρα από καλλιτέχνης, ήταν ένας άνθρωπος γενναιόδωρος και δοτικός, με πολλή αγάπη για όλους.

Άγνωστες στιγμές και ιστορίες για τον Βασίλη Καρρά, που φανερώνουν το μεγαλείο της καρδιάς του


Η μεγάλη του φιλανθρωπική δράση

Ο Βασίλης Καρράς υπήρξε πέρα απο καλός τραγουδιστής, ένας σπουδαίος άνθρωπος που βοήθησε πολύ κόσμο εντός και εκτός δουλειάς. Δοτικός και γενναιόδωρος στη δουλειά και στη ζωή, στους συνεργάτες και στον απλό κόσμο.

Ο Βασίλης Καρράς δεν επεδίωξε ποτέ την αυτοπροβολή και δεν έβαλε ποτέ τον εαυτό του πάνω απο συναδέλφους παλιούς ή νέους. Ήταν απο τους καλλιτέχνες που όχι μόνο δεν κρατούσε τον κόσμο σε απόσταση, αλλά που επεδίωκε την επαφή μαζί του.

«Η πόρτα και η αγκαλιά του ήταν πάντα ανοιχτές»

Το ίδιο ανοιχτή ήταν η αγκαλιά του για νέους και παλιούς συναδέλφους και καθόλου τυχαίο που έχτισε ισχυρές φιλίες στον χώρο. Οι συνεργασίες του έγιναν φιλίες και οι φιλίες μετατράπηκαν σε σχέσεις ζωής.

Κατάφερε με τις συναυλίες του να προκαλεί πανζουρλισμό και μάλιστα να μπει στο ρεκόρ Γκίνες. Βέβαια όλος αυτός ο δρόμος δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Χρειάστηκε να κάνει πολλές θυσίες, ακόμη και να χρηματοδοτήσει τους πρώτους δίσκους του και να κάνει δύο δουλειές, παράλληλα, για να επιβιώσει.

Σπουδαία ήταν και η φιλανθρωπική δράση του. Όμως, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, ο επί 40 χρόνια μαέστρος του, Γιάννης Γκιούρας:

«Είχε βοηθήσει άπειρο κόσμο, αλλά ποτέ δεν άφηνε σε κανέναν να βγει αυτό προς τα έξω»


«Θα σας κόψω το λαρύγγι»

Ήταν το 1993, όταν ο Βασίλης Καρράς εμφανιζόταν σ’ ένα μαγαζί στη Θεσσαλονίκη. Ένα βράδυ στο καμαρίνι του, ήρθαν τρία άτομα απ’ τη Βέροια, από έναν σύλλογο παιδιών με προβλήματα. Έτσι ώστε να κανονίσουν μια συναυλία για να συγκεντρώσουν χρήματα.

Ο Βασίλης Καρράς τους άκουσε και στο τέλος τους ρώτησε με πόσα χρήματα θα ήταν ευχαριστημένοι από τα έσοδα της συναυλίας. Τα παιδιά θα ήταν ικανοποιημένα με 300.000 δραχμές. Τότε εκείνος φωνάζει τον συνεργάτη του, τον Λέλεκα, και του λέει «κόψε ένα χαρτί». Όταν λέμε «ένα χαρτί» εννοούμε 1.000.000 εκατομμύριο δραχμές!

Έδωσε την επιταγή και τους είπε χαριτολογώντας… «Αν μάθει κανείς τίποτα, θα σας κόψω το λαρύγγι».


Η αγάπη του για το Κοκκινοχώρι

Ο Βασίλης Καρράς βοήθησε πάρα πολύ τον τόπο του, το Κοκκινοχώρι Καβάλας, αλλά και όλα τα χωριά της περιοχής. Είχει γίνει μάλιστα και αγρότης στο Κοκκινοχώρι, όπου διατηρούσε φάρμα και καλλιεργούσε πολλά αγροτικά προϊόντα.

Με τα καλύτερα και τα πιο τρυφερά λόγια μιλούν οι συγχωριανοί του Βασίλη Καρρά. «Πάρα πολύ τον αγαπούσε ο κόσμος, ψυχούλα, ψυχούλα…», λέει χαρακτηριστικά ένας συγχωριανός του.

«Έχω πολλούς φίλους στη Θεσσαλονίκη και μου έλεγαν ότι έκανε αγαθοεργίες. Μου έλεγαν με ονοματεπώνυμο και εμείς δεν είχαμε ιδέα. Ξέρω ότι βοηθούσε κυρίως παιδιά. Έστελνε κόσμο μέσα στα νοσοκομεία και τους έδινε χρήματα για να συμπαρασταθούν στα παιδάκια τους»

Έργα ανάπλασης, κράσπεδα, χώροι αναψυχής και πολλά άλλα ήταν αυτά που έκανε ο Βασίλης Καρράς για το χωριό του, όπως αποκαλύπτουν οι κάτοικοι του Κοκκινοχωρίου της Καβάλας.

«Ήταν ένας άνθρωπος καλός, έκανε αγαθοεργίες εδώ πέρα. Βοηθούσε τους πάντες, όπου υπήρχαν προβλήματα. Βοηθούσε το χωριό, είχε όνειρα για το χωριό»


Το λάδι από το χωριό και οι φιάλες αίματος

Το Πάσχα του 2016, στην ενορία του Αγίου Ανδρέα στα Άνω Πατήσια, προσέφερε λάδι και συγκεκριμένα 150 κιλά της δικής του σοδειάς. Ενώ έστειλε κούτες με τρόφιμα, αλλά και παιχνίδια για τα παιδιά.

Το ίδιο έκανε για πολλά χρόνια, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας

Μάλιστα από τότε που δημιουργήθηκε ο «Σύλλογος Φίλων Βασίλη Καρρά», με δική του πρωτοβουλία είχαν δημιουργηθεί τράπεζες αίματος σε πολλές περιοχές της Ελλάδος, ενώ καλύφθηκαν οικονομικά άπορες οικογένειες και όχι μόνο.

Η δημιουργία της μεγάλης έκτασης «Tο χωριό της Ειρήνης» άλλωστε είχε και αυτό το σκοπό. Είναι χώρος εκδηλώσεων, αλλά εκεί έχουν λάβει χώρα πολλές φιλανθρωπικές δράσεις, με πρωτοβουλία του Βασίλη Καρρά.

Βασίλης Καρράς


Ο έρανος και η συναυλία για τον Παναγιώτη

Ήταν το 2000, όταν οι μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου Λεχόβου έκαναν εράνους. Προσπαθόντας να συλλέξουν χρήματα για να βοηθήσουν τον 15χρονο Παναγιώτη από το χωριό τους, έτσι ώστε να αντιμετωπίσει τα έξοδα νοσηλείας το. Αλλά και για να εγχειριστεί σε νοσοκομείο του εξωτερικού μετά από σοβαρό ατύχημα που είχε με το ποδήλατο του και από το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να υποστεί καθολική αναπηρία.

Κάποιος από την ομάδα των εφήβων είχε την ιδέα να προτείνουν στον Βασίλη Καρρά να τραγουδήσει σε συναυλία που θα διοργανώσουν για την οικονομική ενίσχυση και τη στήριξη της νοσηλείας του νεαρού Παναγιώτη. Έτσι αντιπροσωπεία των μαθητών επισκέφθηκαν τον Βασίλη Καρρά στο «χωριό της Ειρήνης», έξω από τη Θεσσαλονίκη.

Ο Βασίλης Καρράς δέχθηκε αμέσως, δηλώνοντας ότι θα τραγουδήσει χωρίς καμιά οικονομική αποζημίωση

Η συναυλία του Βασίλη Καρρά για τον Παναγιώτη δόθηκε το καλοκαίρι του 2000 και ήταν το γεγονός του καλοκαιριού στη Δυτική Μακεδονία. Η περιοχή του Προφήτη Ηλία, το ύψωμα πάνω από το Λέχοβο, μεταμορφώθηκε σε χρόνο ρεκόρ για να φιλοξενήσει τις ανάγκες της συναυλίας. Είχαν πουληθεί συνολικά 10.500 εισιτήρια.

Μάλιστα την ημέρα της συναυλίας ο Βασίλης Καρρλας ανακοίνωσε στην οργανωτική επιτροπή ότι και «οι μουσικοί του αποφάσισαν να παίξουν αφιλοκερδώς».

Ο τραγουδιστής την προηγούμενη μέρα της συναυλίας συνοδευόμενος από μέλη της οικογένειάς του επισκέφθηκε το σπίτι του Παναγιώτη. Μίλησε με τους γονείς του και δήλωσε την συμπαράσταση του στον αγώνα που κάνουν.

Δυστυχώς όμως ο νεαρός Παναγιώτης λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης της υγείας του λίγο καιρό αργότερα έφυγε από τη ζωή.


Η συναυλία με τις «πεταλούδες» στο χέρι

Πριν από μερικούς μήνες, τον Μάρτιο του 2023, πραγματοποίησε εμφανίσεις στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου αισθάνθηκε μια ζαλάδα και χρειάστηκε να εισαχθεί στο Βενιζέλειο νοσοκομείο. Εκείνος όμως, δεν ήθελε να «κρεμάσει» τον κόσμο που πήγε να τον δει. Ούτε τους ανθρώπους που θα εργάζονταν μαζί του και πίεσε τους γιατρούς να τον αφήσουν να τραγουδήσει.

Έλεγε τότε στους γιατρούς:

«Δεν υπάρχει περίπτωση να μην πάω. Τόσος κόσμος περιμένει να δουλέψει μαζί με μένα και δεν θα τον “κρεμάσω”. Επίσης δεν θα απογοητεύσω τον κόσμο που έχει κλείσει ήδη να έρθει στο μαγαζί να μας δει. Κάντε ότι πρέπει να κάνετε γρήγορα…»

Ο Βασίλης Καρράς ανέβηκε στην πίστα με τις «πεταλούδες» στο χέρι, με δική του ευθύνη, παρά την απαγόρευση των γιατρών. Ξεκίνησε και ολοκλήρωσε το πρόγραμμά του, έχοντας άπειρο κέφι, ενώ τραγούδησε μέχρι τα ξημερώματα.

Οπότε και επέστρεψε στο νοσοκομείο, για να συνεχίσει την θεραπεία του και να πάρει το εξιτήριό του!


Όταν μπήκε στο βιβλίο Γκίνες

To 2017 ήταν «χρονιά σταθμός» για τον Βασίλη Καρρά, αφού κατάφερε να μπει στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες.

Η συναυλία του στη Σόφια της Βουλγαρίας έγινε sold out, καθώς στο στάδιο Arena συγκεντρώθηκαν 17.000 άτομα. Ενώ 5.000 θεατές έμειναν έξω από το στάδιο, καθώς δεν κατάφεραν να βρουν εισιτήριο, και απόλαυσαν τη συναυλία από video wall.

Ο Βασίλης Καρράς ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος που κατάφερε να γεμίσει το συγκεκριμένο στάδιο στη Βουλγαρία. Κατορθώνοντας κάτι που κανένας άλλος τραγουδιστής δεν είχε καταφέρει.


Η «Στέγη Καλλιτεχνών» που δεν πρόλαβε

Μία ιδέα του Βασίλη Καρρά, που δυστυχώς δεν προχώρησε, ήταν η «Στέγη Καλλιτεχνών». Ένα σπίτι δηλαδή φιλοξενίας και αλληλεγγύης σε καλλιτέχνες και τραγουδιστές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

Πριν από μερικά χρόνια μάλιστα ξεκίνησαν οι διαδικασίες για το καταστατικό. Από το Βασίλη Καρρά, τον Παντελή Φιλιππίδη (πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου), το Νίκο Δημαρά και τον επιχειρηματία Νάκο Τρυφωνίδη. Ο θάνατος του τελευταίου, ωστόσο, ναυάγησε την προσπάθεια.

Ωστόσο ο Βασίλης Καρράς βοηθούσε πολύ κόσμο από μόνος του, τόσο οικονομικά, όσο και καλλιτεχνικά.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΕΣΟΓΛΙΔΗΣ


Όταν έσπασε το «άβατο» των τραγουδιστών

Ο Βασίλης Καρράς ήταν ο πρώτος που έσπασε το άβατο των τραγουδιστών. Παλαιότερα δεν κατέβαινε ποτέ κανένας Θεσσαλονικιός τραγουδιστής να πάει στην Αθήνα, ούτε Αθηναίος να ανέβει στη Θεσσαλονίκη.

Όταν λοιπόν ο Βασίλης αποφάσισε να κατέβει στην Αθήνα, η γυναίκα του και το παιδί του έμεναν σε ένα σπίτι στη Βούλα, στο οποίο δέχονταν πέτρες από τα τζάμια και απειλές!

Ο Βασίλης Καρράς ήταν αυτός που δεν «μάσησε» και συνέχισε της εμφανίσεις του στην Αθήνα.


Μέχρι και τσιγάρα

Ο δημοσιογράφος και φίλος του Βασίλη Καρρά, Νίκος Δημαράς, θυμάται:

«Όταν κάναμε μια εκδήλωση για τα 40 χρόνια του Βασίλη Καρρά με 60.000 κόσμο, είχε στηθεί πίσω από τη σκηνή ένα πρόχειρο αντίσκηνο, μέσα στο οποίο περίμενε ο Βασίλης μέχρι να ανέβει.

Είχαν σχηματιστεί τεράστιες ουρές από ανθρώπους που ήθελαν να τον δουν και άλλους που ήξεραν ότι θα τους δώσει βοήθεια. Υπήρχαν άνθρωποι που του ζητούσαν ακόμη και τσιγάρα…»


Άστην να λέει

Ήταν Μάιος του 1990, όταν ο Στράτος Διονυσίου αφήνει την τελευταία του πνοή. Το νέο πέφτει σαν κεραυνός στο καλλιτεχνικό κόσμο και ιδιαίτερα στον Μάνο Ξυδούς. Ο οποίος έψαχνε μια βαριά λαϊκή φωνή για να ερμηνεύσει μαζί με τους Πυξ Λαξ το τραγούδι «Άστην να λέει».

Ο Μάνος άρχισε να ψάχνει την επόμενη λαϊκή φωνή, που την βρήκε στο πρόσωπο του Βασίλη Καρρά. Όμως, στην αρχή, ο Βασίλης Καρράς ήταν αρνητικός, καθώς το τραγούδι το θεωρούσε αρκετά ροκ για τα δικά του μουσικά δεδομένα.

Τελικά με την μεσολάβηση του Αχιλλέα Θεοφίλου, ο Καρράς πείθεται. Έτσι παίρνει το αεροπλάνο και κατεβαίνει στην Αθήνα ξενυχτισμένος, κατευθείαν από το μαγαζί που τραγουδούσε, για ηχογράφηση, με έναν όμως όρο…

Να τον περιμένει ένα μπουκάλι Chivas στο στούντιο!

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΡΑΣ


Όταν ο Βασίλης Καρράς δάκρυσε μπροστά σε χιλιάδες θεατές

Μία από τις στιγμές που ξεχωρίζει και φανερώνει την επαφή που είχε ο Βασίλης Καρράς με τους θαυμαστές του, ήταν η συναυλία που έδωσε την 1η Σεπτεμβρίου του 2017, στο θέατρο Πέτρας. Όπου γιόρτασε τα 40 χρόνια καριέρας του στη μουσική.

Οι νότες έπαιζαν το «Νύχτα ξελογιάστρα» και ο κόσμος με μια φωνή άρχισε να τραγουδά «νύχτα φεγγαρόλουστη, νύχτα όμορφη». Ο Βασίλης Καρράς λύγισε στο άκουσμα της ανατριχιαστικής ανταπόκρισης του κόσμου στο τραγούδι του. Με δάκρυα στα μάτια, είπε:

«Aν κανένας περίμενε την ολοκλήρωση μετά από εδώ, εγώ σήμερα έχω ολοκληρωθεί σαν καλλιτέχνης και σαν άνθρωπος. Δεν θέλω τίποτα άλλο στη ζωή μου, από αυτή την αγάπη που εισπράττω σήμερα. Μακάρι ο Θεός να μου έδινε τη δύναμη να τη μοιράσω…»

Ο κόσμος τον επευφημούσε και φώναζε δυνατά και ρυθμικά το όνομά του επί πέντε λεπτά. «Βασίλη ζούμε για να σ’ ακούμε», ακούγονται να λένε οι θεατές στο βίντεο, με τον ίδιο να σκουπίζει τα δάκρυά του on stage.

ΔΕΙΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΡΡΑ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΤΡΑΣ

Το φινάλε της ίδιας συναυλίας ήταν εξίσου συγκινητικό για τον σπουδαίο καλλιτέχνη. Η βραδιά έκλεισε με το «Ποια με καταράστηκε», με τον κόσμο να φωνάζει «κι άλλο».

«Όσα βίντεο και να γράψουν δεν μετράνε. Στην καρδιά μου γράφτηκε αυτή η βραδιά», είπε ο Βασίλης Καρράς και γονάτισε μπροστά στους θεατές, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την αγάπη τους προς το πρόσωπό του.


«Θα με λες Βασίλη ή σκύλο»

Ο Βασίλης Καρράς αγαπούσε τη νύχτα. Του άρεσε να βγαίνει έξω συχνά μαζί με φίλους του και να πηγαίνει να βλέπει συναδέλφους του. Στο αυτοκίνητο του, είχε πάντα στο πορτμπαγκάζ ένα κιβώτιο με το αγαπημένο του ουίσκι.

Σε όποιο κέντρο και αν πήγαινε, ο μετρ έβγαινε έξω και έπαιρνε από το κιβώτιο μια φιάλη, η οποία πήγαινε στο τραπέζι του Καρρά και της παρέας του. Εάν τελείωνε η φιάλη, ο Βασίλης έλεγε στον μετρ να φέρει ένα μπουκάλι από το «απόθεμα», όπως το αποκαλούσε.

Δεν του άρεσε ποτέ να τον λένε κύριο, ειδικά τα νέα παιδιά και αυτό θυμήθηκε ένας από τους χιλιάδες θαυμαστές.

Μόλις του έδωσε το χέρι και τον αποκάλεσε «κύριε Καρρά» ο τραγουδιστής του είπε: «Κεριά και λιβάνια, πιτσιρίκο. Θα με λες Βασίλη ή σκύλο. Κατάλαβες;»


«Τώρα χαμηλώστε τα φώτα»

Ο άρχοντας της πίστας, ο τραγουδιστής με τη βαριά χαρακτηριστική φωνή, σίγησε. Έφυγε ο Βασίλης Καρράς και βύθισε στο πένθος όσους τον αγάπησαν και λάτρεψαν τα τραγούδια του.

Γιατί η ζωή και η καριέρα του Βασίλη Καρρά ήταν μια διαδρομή γεμάτη από ιστορίες μικρές ή μεγάλες που έχτισαν τον μύθο του, όλες αυτές τις δεκαετίες.

Η αυλαία όμως έπεσε. Ο «Άρχοντας» άφησε στη βάση το μικρόφωνο, είδε τα φώτα να σβήνουν, υποκλίθηκε στο τεράστιο κοινό του για τελευταία φορά και κίνησε για τον ουρανό…


ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΑΡΧΟΝΤΑ!

Μοιραστείτε το