Συνταγή για Ισλί

Μοιραστείτε το

Τα «Ισλί» ή «Ιτσλί» είναι ημισιροπιαστό παραδοσιακό γλυκό, με ρίζες από τη Καππαδοκία της Μικράς Ασίας. Γεμιστά με καρύδια και κανέλα, σιροπιαστά, είναι ένα πολύ ωραίο γιορτινό κέρασμα.

Γεμιστή λιχουδιά με άρωμα Ανατολής


Τα δικά μας μελομακάρονα

Τα «Ισλί» στην όψη μοιάζουν με τα μελομακάρονα, αλλά τα υλικά τους διαφέρουν. Η ονομασία τους σημαίνει «δουλεμένο», καθώς παρασκευάζεται εξ ολοκλήρου στο χέρι.

Τα «Ισλί» θέλουν ιδιαίτερη φροντίδα και μεράκι. Τόσο στη παρασκευή τους, όσο και στη διακόσμηση, εάν στοχεύετε στην αυθεντική εκδοχή. Οι παλιές νοικοκυρές με ένα τσιμπιδάκι στόλιζαν τα «Ισλί», φτιάχνοντας περίτεχνα σχέδια επάνω στο γλυκό.

Πρόκειται για ένα πολύ εύκολο γλυκό, το πολύ σε μία ώρα είναι έτοιμο

Τα «Ισλί» έγιναν γνωστά στη Μακεδονία, μέσα από τις ανταλλαγές πληθυσμών από το 1922 και έπειτα. Παρακάτω ακολουθεί συνταγή, ώστε να φτιάξετε και εσείς αυτές τις γιορτές, τα δικά σας «Ισλί», τα Ποντιακά μελομακάρονα.


Υλικά για τη ζύμη

  • 500 γραμμάρια φυτίνη.
  • 1 ποτήρι ζάχαρη.
  • 1 ποτήρι γάλα.
  • 1 baking powder.
  • Μισό κουταλάκι αμμωνία.
  • 1 κιλό αλεύρι περίπου, αλλά υπολογίζουμε και με το μάτι, μέχρι να έχουμε μία ζύμη ελαστική.


Υλικά για τη γέμιση

  • 200 γραμμάρια καρύδια χοντροκομμένα.
  • 3 κουταλιές του γλυκού ζάχαρη.
  • 1 κουταλιά του γλυκού κανέλα.
  • Μισό κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο.

Υλικά για το σιρόπι

  • 2 ποτήρια ζάχαρη.
  • 1,5 ποτήρι νερό.
  • Λίγο λεμόνι στυμμένο.


Εκτέλεση – Παρασκευή

  • Στην αρχή χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη. Προσθέτετε το γάλα, την αμμωνία, το baking powder και στο τέλος βάζετε σιγά-σιγά το αλεύρι – όχι όλο! Θέλουμε η ζύμη να είναι ελαστική. Εάν δείτε ότι είναι πολύ σφιχτή, προσθέστε σιγά-σιγά χλιαρό νερό, μέχρι να μαλακώσει και να πλάθεται εύκολα.
  • Μόλις είναι έτοιμη, βάζετε φίλους, παιδιά ή και εγγόνια και φτιάχνουν μικρές μπάλες! Τις πατάτε για να γίνουν σαν πιατάκια του καφέ. Βάζετε στο κέντρο προσεκτικά τη γέμιση και αφήνετε λίγη να περισσέψει για μετά.
  • Τότε σιγά-σιγά τα κλείνετε σαν σακουλάκια. Στην συνέχεια τα «κεντάτε» και με την τσιμπίδα ή τα δάχτυλά σας, κάνοντας ό,τι σχέδιο σας αρέσει.
  • Τα βάζετε σε βουτυρωμένο ταψί ή με λαδόκολλα και τα ψήνετε για 25 περίπου λεπτά στους 180°C.
  • Θα βγάλετε τα «Ισλί» από τον φούρνο, όταν δείτε ότι έχουν φουσκώσει και έχουν ροδίσει.
  • Τα αφήνετε να κρυώσουν και στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι: Ρίχνετε το νερό, τη ζάχαρη και το λεμόνι σε μία μικρή κατσαρόλα και το βράζετε σε μέτρια φωτιά για 5 με 7 λεπτά. Εάν δείτε το σιρόπι να πήζει, βάλτε του λίγο νερό να αραιώσει και περιμένετε μέχρι να πάρει μία βράση.
  • Μέχρι να γίνει το σιρόπι, τα «Ισλί» θα έχουν κρυώσει. Ρίχνετε το καυτό σιρόπι, πασπαλίζετε με το υπόλοιπο τριμμένο καρύδι και τα «Ισλί» σας είναι έτοιμα.


Όσο πιο ζεστά, τόσο πιο ωραία!

  • Σημείωση: Τα «Ισλί» διατηρούνται εκτός ψυγείου για 3 εβδομάδες. Θεωρητικά! 🙂


Διαβάστε επίσης: Συνταγή για Κεσκέκ

Μοιραστείτε το