Ποντιακή λύρα από σπιρτόξυλα

Μοιραστείτε το

Μία συλλεκτική Ποντιακή λύρα κατασκευασμένη από σπιρτόξυλα! Ένα – ένα τα σπιρτόξυλα κολλημένα μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα πραγματικά μοναδικό και συλλεκτικό μουσικό όργανο!

Ένα μοναδικό μουσικό όργανο…


Κατασκευή Ποντιακής λύρας

Ο Βεροιώτης Στέλιος Νίττας, με καταγωγή από τον Πολύμυλο Κοζάνης, παράλληλα με την επιχείρηση φανοβαφείου που διατηρεί στη πόλη της Βέροιας, εξειδικεύεται στη κατασκευή Ποντιακής λύρας.

Πριν 18 χρόνια, ξεκίνησε ερασιτεχνικά την κατασκευή Ποντιακής λύρας. Μαθήτευσε για δύο ημέρες δίπλα στον οργανοποιό Κώστα Σαββαντίδη, που διατηρούσε εργαστήριο κοντά στο Φιλίππειο. Ίσα ίσα για να μάθει τα πιο βασικά σημεία στη κατασκευή του οργάνου. Έπειτα συνέχισε μόνος του την αναζήτηση πληροφοριών σε αρχεία και βιβλία, ενώ συνέχισε συζητώντας με τοπικούς ξυλουργούς.

Ο Στέλιος έχοντας ως παρακαταθήκη την μεγάλη του αγάπη για την Ποντιακή παράδοση, όντας από τα μικρά του χρόνια χορευτής κι αργότερα χοροδιδάσκαλος, μουσικός κι ερασιτέχνης ηθοποιός σε τοπικούς συλλόγους, διέθεσε ατελείωτες ώρες, μέρες και μήνες, μόνο με τη κατασκευή Ποντιακής λύρας.

Ξεκίνησε με την αναζήτηση των κατάλληλων πρώτων υλών, δηλαδή των ξύλων που θα χρησιμοποιούσε, για την κατασκευή του οργάνου. Συνέλεξε τα ξύλα από το βουνό την κατάλληλη εποχή και τα επεξεργάστηκε. Αφού περίμενε να στεγνώσουν 1.5 -2 χρόνια (υπήρχε και πιο σύντομος τρόπος ξήρανσης αλλά δεν τον επέλεξε). Όπως μας είπε, όσο πιο παλιό είναι το ξύλο – τόσο καλύτερη απόδοση ήχου έχουμε. Έτσι, δημιούργησε τις πρώτες του λύρες από ξύλο τζιρνικιάς – κορομηλιάς – δαμασκινιάς (κοκκίμελο), κέδρο (αρτούτς), σφενδάμι, καραγάτς, οξιά κι άλλα.

Σήμερα ο Στέλιος έχει στην συλλογή του διάφορα είδη από Ποντιακές λύρες

Πολλοί μουσικοί του είδους παράγγειλαν την δική τους ξεχωριστή λύρα στον Στέλιο (εδώ να σημειώσουμε ότι κάθε όργανο έχει την σφραγίδα του κάθε κατασκευαστή). Ο Κώστας Αγέρης, που συμμετείχε σε talent show στη τηλεόραση, ήταν ένας από αυτούς.

Ποντιακή λύρα από σπιρτόξυλα


Συλλεκτική Ποντιακή λύρα

Ο Στέλιος μετά από μία μακρόχρονη πορεία δημιούργησε ένα μοναδικό μουσικό όργανο. Μία συλλεκτική Ποντιακή λύρα που κατασκευάστηκε από σπιρτόξυλα. Ένα ένα σπιρτόξυλο κολλημένο με το διπλανό του, δημιούργησαν ένα πρωτότυπο μοτίβο. Ενώ τα μέτρα της λύρας είναι τα ίδια με μια αυθεντική Ποντιακή λύρα.

Ο Στέλιος Νίττας συνεχίζει με πολύ αγάπη και μεράκι τη κατασκευή – επιδιορθώσεις Ποντιακών λυρών, ενώ δέχεται και παραγγελίες σύμφωνα με τις απαιτήσεις του κάθε μουσικού.

Σήμερα, ο Στέλιος βρέθηκε με τον μουσικολόγο – καθηγητή εκμάθησης Ποντιακής λύρας Γιάννη Τσανασίδη και τον μουσικό – δάσκαλο Ποντιακής λύρας Χρήστο Βαρύτιμο στο studio του «Πληροφοριοδότη». Αφιερώνοντας μας Ποντιακές μελωδίες, επιδεικνύοντας την συλλεκτική Ποντιακή λύρα από σπιρτόξυλα.


Δείτε στο παρακάτω video, την Ποντιακή λύρα από σπιρτόξυλα

Πηγή

Μοιραστείτε το