Ας χορέψουμε με τα χέρια της ψυχής

Μοιραστείτε το

Δύο δίδυμα αδέλφια (6 χρονών) από την Αναρράχη, ένα χωριό κοντά στη Πτολεμαΐδα αποφάσισαν στις δύσκολες μέρες της καραντίνας να μάθουν σε έναν φίλο τους (5 χρονών) από το διπλανό χωριό, έναν Ποντιακό χορό. Για να περάσουν ευχάριστα τον χρόνο τους.

Ο χορός ονομάζεται «Ομάλ» και η εκπαίδευση από τα δύο αδέλφια έγινε εξ’ αποστάσεως


Robot χορεύουν Ποντιακά

Δεν άφησαν, όμως, την ευκαιρία και προγραμμάτισαν καθαυτό τον τρόπο, με τον ίδιο βηματισμό και τέσσερα BeeBot robot. Έφτιαξαν τέσσερις κούκλες – Ποντιόπουλα και τις τοποθέτησαν πάνω στα robot. Χωρίς όμως να πιάνονται, θέλοντας να τονίσουν ότι αυτές τις δύσκολες και πρωτόγνωρες μέρες, για όλους μας, δεν μπορούμε να πιανόμαστε χέρι – χέρι για να χορέψουμε.

Έτσι ονόμασαν το project τους «Ας χορέψουμε με τα χέρια της ψυχής»

Με αυτό τον τίτλο θέλουν να τιμήσουν όλα τα παιδιά που χάθηκαν στη Γενοκτονία των Ποντίων στις 19 Μαΐου του 1919. Ενώ ταυτόχρονα θέλουν να τονίσουν ότι αν ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, κρατώντας τις απαραίτητες αποστάσεις ή φορώντας μάσκα σε εξωτερικό χώρο… «η ψυχή μπορεί να χορέψει με τα δικά της χέρια».

Το project αυτό έγινε γνωστό στα παιδιά της γειτονιάς τους (νηπιαγωγείου & δημοτικού) και μετά την άρση της καραντίνας μαζευόντουσαν σε μικρές ομάδες των 3 – 7 μελών και λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα, χόρευαν με «ΤΗ ΨΥΣ ΤΑ ΧΕΡΙΑ», δηλαδή με «ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ».


Χορός Ομάλ

Ο προγραμματισμός τον robot έγινε σε δύο φάσεις, σύμφωνα με τα βήματα του Ποντιακού χορού «Ομάλ». Το πρώτο μέρος ονομάζεται «επιτόπιο Ομάλ». Όπου οι χορευτές παραμένουν επιτόπου κινούμενοι δεξιά – αριστερά ένα βήμα και στη συνέχεια μπαίνουν στον χορό κάνοντας τέσσερα βήματα δεξιά και δύο αριστερά (αυτό φαίνεται στο βίντεο ακριβώς στα 33” έως 45”).

Και τα τέσσερα robot προγραμματίστηκαν από την ομάδα, ώστε να μετακινούνται μαζί και να ξεκινούν ταυτόχρονα με τους χορευτές, όταν μπαίνουν στον χορό. Για να το πετύχουν αυτό μέτρησαν ακριβώς τις παύσεις που χρειάζονται σύμφωνα με το μουσικό κομμάτι. Ενώ τοποθέτησαν στα BeeBot robot τη μπροστινή τους μεριά (πρόσωπο) προς τα δεξιά. Όταν δηλαδή το πρώτο βήμα των χορευτών ξεκινούσε από δεξιά, το BeeBot robot κινούταν και αυτό προς δεξιά, έχοντας την μπροστινή του πλευρά προς αυτήν την κατεύθυνση.

Οι χορευτές είναι φίλοι τους από τα δύο χωριά, την «Αναρράχη» και το «Εμπόριο».


Αναστάσιος Καζαντζίδης

Ο τραγουδοποιός κύριος Καζαντζίδης Αναστάσιος, μαζί με τους συνεργάτες του, ευαισθητοποιήθηκε για αυτή τη δράση των μικρών παιδιών. Για τον λόγο αυτό έγραψε ένα Ποντιακό μουσικό κομμάτι, στο οποίο ακούγονται οι στίχοι στη Ποντιακή διάλεκτο. Αναφέροντας ότι Ποντιόπουλα χορεύουν σαν της Άνοιξης τα χελιδόνια και τους μενεξέδες του λιβαδιού. Ακούνε την Ποντιακή λύρα και κρατάνε «ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΤΑ ΧΕΡΙΑ». Κοιτιούνται, χαμογελάνε, αγαπούν ο ένας τον άλλον και δεν φεύγουν από τον χορό.

Τη μουσική την έγραψε ο μουσικοσυνθέτης Καζαντζίδης Αναστάσιος. Τους στίχους τους έγραψαν οι στιχουργοί Μάγγος Ιωάννης και Καζαντζίδης Αναστάσιος. Λύρα παίζει ο Καζαντζίδης Αναστάσιος και κιθάρα ο Λάκης Παναγιωτίδης. Υπεύθυνος για τη λήψη του video ήταν ο Ζάχος Χασιώτης και για την επεξεργασία του ο Θοδωρής Παρασκευάς.

Οι προγραμματιστές είναι οι: Λευτέρης Στεφανίδης, Δέσποινα Στεφανίδου και Κωνσταντίνος Κλέτσιος.


Δείτε στο παρακάτω video, τη πρωτότυπη δράση των παιδιών από τη Πτολεμαΐδα

Μοιραστείτε το