Προφήτης Ηλίας εν Ολύμπω

Μοιραστείτε το

Προφήτης Ηλίας εν Ολύμπω! Στην κορυφή του βουνού των θεών στον Όλυμπο, βρίσκεται σε υψόμετρο 2.803 μέτρων το υψηλότερο εκκλησάκι της Ορθοδοξίας.

Το ψηλότερο Ορθόδοξο ξωκκλήσι στον κόσμο ορθώνεται στα 2.803 μέτρα


Εκεί ψηλά στον Όλυμπο

Μιλάμε για το ξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία στον Όλυμπο. Οι πιστοί ανάβουν το κεράκι τους πάνω σε έναν παγετώνα, εντός του Ορθόδοξου ναού, που δεν λιώνει ποτέ! Βλέπετε, στην κορυφή του Ολύμπου, ο χειμώνας είναι μακρύς και σκληρός, ενώ τα χιόνια συχνά και πολλά.

Δείτε παρακάτω το υπέροχο video του «Up Stories», που μας μεταφέρει στην κορυφή του βουνού των θεών, υπό τους ήχους του κλαρίνου που παίζει ο Θανάσης Βασιλόπουλος. Όπως υπέροχη είναι η Ελλάδα μας με τα ξωκλήσια της, την παράδοση της και την Ορθοδοξία της.

Ένας υπέροχος συνδυασμός μουσικής, πλάνων και διήγησης

Ας ταξιδέψουμε λοιπόν νοερά, σε ένα από τα πιο ξεχωριστά προσκυνήματα της Ορθοδοξίας. Εκεί ψηλά στον Όλυμπο, στην κορυφή «Προφήτης Ηλίας» και στο ομώνυμο εκκλησάκι.


Σχετικά με το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία

Στις αρχές του 16ου αιώνα ο Όσιος Διονύσιος περιπλανείται στον Όλυμπο, με σκοπό να βρει το κατάλληλο μέρος για να ιδρύσει το μοναστήρι του. Θεωρείται ο πρώτος εξερευνητής του Ολύμπου και είναι αυτός ο οποίος το 1550 έχτισε το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, στην ομώνυμη κορυφή.

Στη θέση αυτή λέγεται ότι υπήρχε ο Ναός του Απόλλωνα, αποδεικνύοντας ότι οι πιστοί είχαν πρόσβαση στο βουνό από την αρχαιότητα. 

Από το οροπέδιο των Μουσών ο επισκέπτης χρειάζεται λιγότερο από 40 λεπτά για να φτάσει στην κορυφή του Προφήτη Ηλία, βαδίζοντας πάνω σε ένα αρκετά καλό μονοπάτι.

Η θέα προς τις βόρειες κόψεις κόβουν την ανάσα, ενώ η θάλασσα ανατολικά γίνεται ένα με τον ορίζοντα. Ιδανικό σημείο για να δει κανείς τις πρώτες αχτίδες του ήλιου, να αγγίζουν το Στεφάνι!


Διαβάστε επίσης: Τα Ποντιακά χωριά της Αιτωλοακαρνανίας

Μοιραστείτε το